Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: TT

Victoria Beckham: ”Vid 45 är jag helt bekväm med min hud”

När Victoria Beckham bestämde sig för att börja göra egen hudvård ringde hon forskaren Augustinus Bader, mannen som ligger bakom hennes favoritcrème. Tillsammans har de skapat högteknologisk hudvårdslyx. Försöksperson var maken David, och dottern Harper inspirerar till hållbarhet. 

Victoria Beckham har alltid varit intresserad av hudvård, men den brittiska designern har också varit öppen och ärlig om sina hudproblem och sin kamp mot akne. I en intervju med Into the Gloss för några år sedan sa hon: 

– Jag hade ganska dålig hud när jag var yngre, och ständiga akneutbrott som jag försökte täcka.

Så när Victoria Beckham bestämde sig för att skapa ett eget skönhetsmärke – Victoria Beckham Beauty, som lanserades i september – var det naturligt att hon ville lägga fokus på produkter som verkligen fungerar, både vad det gäller hudvård och makeup. Till sin hjälp har hon Sarah Creal, tidigare global chef för produktutveckling på Estée Lauder. De två lärde känna varandra när Victoria gjorde skönhetsprodukter tillsammans med Estée Lauder 2016. Då blev fansen som galna över primern Morning aura, och den sålde slut på rekordtid. Nu återvänder de till Morning aura, men produkten har fått ett nytt namn och ”är en mycket bättre version”, säger Victoria när vi pratar i telefon. En av orsakerna till det är Augustinus Bader – även kallad Herr Hudvård – som Beckham och Creal har samarbetat med i skapandet av multicrèmen Cell rejuvenating priming moisturizer.

Augustinus Bader blev snabbt en av de starkast lysande stjärnorna på hudvårdshimlen när han 2018 lanserade sitt eget märke, där ansiktscrèmen The Cream blev en stor snackis. Ryktet om effekten av 2 000-kronorscrèmen spred sig i kändiskretsar.

– Jag blev först förälskad i The Cream när jag gjorde en ansiktsbehandling hos Melanie Grant i Sydney, berättar Victoria Beckham. Sedan började jag använda den regelbundet och blev kär. Min man började sno min och han blev också helt kär i den, men nu har han sin egen.

LÄS MER: Victoria Beckham firar 10 år som designer: ”Ingenting kvar att bevisa” 

Augustinus Bader flankerad av Sarah Creal och Victoria Beckham.Augustinus Bader flankerad av Sarah Creal och Victoria Beckham.Augustinus Bader flankerad av Sarah Creal och Victoria Beckham.
Augustinus Bader flankerad av Sarah Creal och Victoria Beckham. Foto: Tom Newton

Paret Beckham är inte de enda kändisfansen: Goldie Hawn kallade The Cream för en ”en mirakelcrème”, Melanie Griffith sa att den var livsförändrande och Alexa Chung kallade den för den bästa fukt­crèmen hon någonsin använt.

Så vem är det här tyska hudgeniet? Ja, inte den typiska Holly­wood-dermatologen som frotterar sig med kändisar. Faktum är att Bader är en världsledande biomedicinsk forskare, specialiserad på stamceller och professor vid universitetet i Leipzig, som säger att han är mest bekväm i labbet och är mycket mer intresserad av hur sår läker än av skönhet. Han har arbetat med allvarligt brännskadade personer och utvecklat en banbrytande behandling som aktiverar hudens egna regenererande och helande mekanismer. Och hans 20-åriga forskning stöds av många vetenskapliga studier.

Just den här tekniken har använts i hans berömda hudvårdslinje, en rutin som faktiskt bara består av ett steg: en crème som finns i två varianter, antingen en fetare eller en lättare. Enligt Bader kan crèmen förhindra att nya rynkor bildas, och hudcellerna sporras att förnya sig i samma takt som hos en ung person. Det är inget nonsens. Alla ingredienser, som peptider, backas upp av kliniska studier, och egentligen gillar han inte ens makeup. Om samarbetet med Victoria Beckham säger han:

– Mitt rättfärdigande är att crèmen inte bara är kosmetisk, den stärker hudens barriär, skyddar och tar verkligen hand om huden.

Resultatet av samarbetet mellan Victoria Beckham Beauty och Augustinus Bader blev alltså Cell rejuvenating priming moisturizer, som är makeup­förberedande och ger lyster, men även innehåller Augustinus Baders hudvårdsteknologi.

– Massor med människor hävdar att jag använder deras produkter och att de gör ansiktsbehandlingar på mig, men det är den här crèmen jag använder, säger Beckham. Hon fortsätter:

– Jag gillar att tänka utanför boxen, och om jag ska göra hudvård vill jag att produkten ska ha vetenskapligt bevisad effekt, vara aktiv och ren. Samtidigt vill jag ha lyster, och produkten ska gå att använda under, eller i stället för, makeup, men med samma fördelar som hudvård. Professor Baders hudvård är regenererande – det är framtiden. Tillsammans har vi skapat en högteknologisk hybridprodukt som ger glöd, reparerar och fungerar som primer.

Ska jag göra hudvård vill jag att produkten ska ha vetenskapligt bevisad effekt.

Hållbarhet, menar Beckham, är också nyckeln. Liksom ingredienserna i hennes produkter.

– Min dotter Harper är åtta år och hon kan hämta en produkt och fråga mig: ”Är det här ett säkert schampo, mamma?” Hon bryr sig och hon ställer de rätta frågorna. Vi tillbringar mycket tid tillsammans som familj. Vi vandrar tillsammans, vi tränar tillsammans och surfar tillsammans. För oss är hälsa och träning något som är viktigt, och det inkluderar vad familjen lägger på huden.

I tonåren hade Victoria dålig hy, något som drivit på hennes intresse att hitta hudvård som verkligen ger effekt.I tonåren hade Victoria dålig hy, något som drivit på hennes intresse att hitta hudvård som verkligen ger effekt.I tonåren hade Victoria dålig hy, något som drivit på hennes intresse att hitta hudvård som verkligen ger effekt.
I tonåren hade Victoria dålig hy, något som drivit på hennes intresse att hitta hudvård som verkligen ger effekt. Foto: Tom Newton

Hennes man är för övrigt ett fan även av den nya crèmen som hans fru skapat ihop med professor Bader. 

– Ja, David har använt den, skrattar Victoria.

Produkten ger dig förvisso lyster, men det betyder inte att den bara är för kvinnor. Victorias mål med varumärket är att vara inkluderande. Samtidigt erkänner hon att det tenderar att bli mer press på kvinnor när det gäller åldrande och utseende. Hennes egen inställning? 

– Jag tror att det handlar om att vi ska vara snälla mot varandra, snälla mot oss själva och acceptera oss själva som vi är. Jag kan ärligt säga att jag vid 45 års ålder inte skulle vilja vara yngre. Jag skulle verkligen inte det. Jag vill ta hand om mig, omfamna åldern, äga den och vara snäll mot mig själv. 

Jag kan ärligt säga att jag vid 45 års ålder inte skulle vilja vara yngre.

Både hon själv och medgrundaren Sarah Creal älskar energin i sitt unga företag. 

– Det är roligt att vara en startup, vi fattar snabba beslut och ser till att det blir något av våra idéer. Det är svårare när man är mer etablerad.

LÄS MER: Det här är hårprodukten som Victoria Beckham aldrig reser utan 

Victoria berättar att hon nyligen kom in på toaletten på en restaurang i London och såg i spegeln hur en kvinna applicerade kajal.

– Hon skrek till lite när jag kom in och jag tänkte: ”Åh Gud, hon kommer att be mig om en selfie på toaletten.” I stället sa hon: ”Jag använder din kajal!” Hon hade använt den så att bara var en liten stump kvar. Jag kommer aldrig glömma det, det var fantastiskt att se hur mycket hon älskade kajalen. Sarah och jag skapar produkter vi själva vill ha och som vi saknat i våra necessärer.

Vad händer härnäst? Beckham och Creal vill ta sig an alla delar av skönhetsindustrin, och samtidigt göra det på ett hållbart sätt. De har visioner om framför allt foundation och mer makeup, men planerffar också för mer hudvård, doft och att även gå in på hälsa. Victoria har länge varit intresserad av alla aspekter inom skönhet och hälsa, och har genom åren provat en hel del olika looks.

– Vissa bättre än andra, säger hon med ett skratt.

Men nu, 45 år gammal, vet hon exakt vad hon vill. Hon vet också vad hennes kunder vill ha – och det är hud med lyster som Beckham.

Av: Laura Kennedy.