Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

DV listar de bästa produkterna för att bleka tänderna hemma!DV listar de bästa produkterna för att bleka tänderna hemma!DV listar de bästa produkterna för att bleka tänderna hemma!
DV listar de bästa produkterna för att bleka tänderna hemma! Foto: JASON LLOYD-EVANS

Bleka tänderna hemma – stor guide och bäst i test 2022

Tandblekning för vitare tänder hemma, går det? Damernas Värld pratar med tandläkare och testar estetisk behandling hos tandhygienist. Dessutom: 9 enkla saker du kan göra hemma för att få ett bländande vitt leende samt tandblekning för hemmabruk som är bäst i test 2022.

Bleka tänderna hemma? Vita tänder är något många av oss vill ha, och visst kan man fixa det med hemmablekning. Med lättillgängliga estetiska behandlingar och smarta hemmaprodukter har tandvården blivit den nya hudvården. Damernas Värld ger sig ut på jakt efter ett fräschare leende. Scrolla ned för att komma till de bästa tandblekningsprodukterna för hemmabruk!

Allt om tandblekning hemma - detta får du svar på i artikeln:

- Vad är orsaken till missfärgade tänder?

- Hur kan man hålla tänderna vita hemma?

- Vilka tandblekningsprodukter för hemmabruk får bäst i test?

- Finns det andra produkter som håller tänderna vita?

- Vad säger experterna om tandblekning?

- DV-redaktör testar tandblekning på klinik!

Varför får vi missfärgade tänder?

Fläckiga, gula eller grå tänder kan grundas i flera olika orsaker. I vissa fall är missfärgade tänder genetiskt och helt enkelt medfött, men det kan också grundas i att emaljen blivit skadad. Oftast är det dock färgad mat och dryck som kaffe, te, rödvin eller blåbär som påverkar missfärgningen. Även nikotin och tobak har en påverkan eftersom att det fräter och skadar emaljen på ett sätt som ger gulare tänder. 

9 enkla tips för vitare tänder

1. Byt till eltandborste 
Med eltandborste får vi lättare bort plack, bakteriebeläggning, och ofta finns flera inställningar för skräddarsydd borstning. Var bara noga med att följa instruktionerna och glöm inte att byta tandborsthuvud ofta, minst var tredje månad. 

2. Gnugga i stället för att borsta tänderna
Blödande tandkött beror på inflammation orsakad av kvardröjande bakterier. Att köra borsten fram och tillbaka sidledes är helt fel - den rätta tekniken är att försiktigt gnugga borsten i nedåtgående riktning (uppåt på undertänderna) vid tandköttskanten för att få bort bakterier och plack utan slitage. Tandhygienisten Pia Ekman på Aqua Dental rekommenderar tio sekunder per tand.

3. Rengör dina tänder rätt  
Julia Roberts
hade rätt i Pretty woman - rengöring mellan tänderna är viktigt. Mellanrumsborstar är ännu bättre än tandtråd och fångar upp bakterier och plack mellan tänderna (vi gillar Tepes mellanrumsborstar). Tandhygienisten Pia Ekman rekommenderar tio borstdrag mellan varje tandpar morgon och kväll. Använd mellanrumsborsten efter fluorborstning och floursköljning, så får du in fluoret mellan tänderna.

4. Prioritera din tandfe 
Tandhygienisten är tändernas bästa vän. Vi går på ansiktsbehandling, manikyr och till frisören, men att underhålla tänderna glöms ofta bort innan man börjar få problem. Förebygg allt från karies, tandköttsinflammation och tandlossning till estetiska bekymmer med ett tandhygienistsbesök i halvåret. Tandhygienisten rengör tänderna grundligt, kollar tandköttsstatus, tar bort tandsten och polerar bort ytliga missfärgningar. Tänk på besöket som en ansiktsbehandling (med peeling och portömning!) för tänderna, och det känns genast mer lockande.

”Underhåll dina blekta tänder hemma med whitening-tandkräm”

5. Tandkräm för vitare tänder 
Oavsett om du har blekt dina tänder hemma eller på klinik, underhåll resultatet hemma med en whitening-tandkräm och fluorskölj. Du får bort ytliga missfärgningar från kaffe, rött vin och färgad mat så att ditt fina resultat från blekningen håller längre. Välj alltid tandkräm och munskölj med fluor för att motverka karies, och vänta minst en timme med att äta eller dricka så att fluoret hinner verka.

”Gröna juicer och citronvatten är trendigt och hälsosamt, men citrus och sura frukter kan ha en frätande effekt på emaljen.”

6. Sippa ur sugrör 
Gröna juicer och citronvatten är trendigt och hälsosamt, men citrus och sura frukter kan ha en frätande effekt på emaljen. Drick juicen ur sugrör (men välj ett som inte är av plast, för miljöns skull), så blir kontakten med tandytorna minimal. Borsta aldrig tänderna tidigare än en halvtimme efter drickandet, eftersom du riskerar att slita på tandytan som syrorna luckrat upp - borsta hellre före sippandet. Läsk skippar vi helst helt eftersom sött i kombo med kolsyra är en mardröm för gaddarna.

7. Småät mindre 
Vi lever i snacksandets tid - mellanmålsbars, fikaraster och fruktkorgar inbjuder till konstant småätande. Tandhygiensten Anna-Karin Karlsson på Tandläkarhuset Bromma rekommenderar att hålla sig till tre huvudmål och ta ett tuggummi med tandstärkande fluor och xylitol efter maten - det stimulerar salivutsöndringen och buffrar lågt pH, som är viktigt för munhälsan, säger hon.

8. Håll koll på käkarna 
Vaknar du med huvudvärk och ömma käkar är risken stor att du är en nattpressare. Ungefär var tredje vuxen uppskattas gnissla eller pressa tänder på grund av stress. En bettskena tar inte bort stressen, men skyddar tandytorna mot att nötas ner, skadas eller spricka. Tandläkaren beställer en bettskena skräddarsydd efter din mun, och det är en prisvärd investering som kan spara många tusenlappar för skadade tänder på sikt. Botox som försvagar käkmusklerna är också en mycket effektiv metod, som även ger ansiktet en nättare form.

”Läppstift med blå undertoner får tänderna att framstå som vitare”

9. Var läppstiftscool 
Läppstift med blå undertoner får tänderna att framstå som vitare, medan gula och orange undertoner förstärker gulnad. Satsa på svala nyanser av rosa eller rött – tänk vinrött, plommon, rosenröd eller tranbärsröd!

Vad du ska tänka på innan du bleker tänderna hemma

Vid tandblekning hemma är det väldigt viktigt att följa instruktionerna noga. Skulle det uppkomma problem eller biverkningar bör du kontakta tandvården på en gång. Tänk också på att inte bleka tänderna längre än vad som står i anvisningarna. Under tiden du bleker rekommenderas det även att du hålla dig borta från färgat livsmedel, tänderna blir nämligen mer känsliga för missfärgningar under själva blekningstiden.  

Bäst i test av produkter för tandblekning hemma

1. Dentway Professional White Strips – vitare tänder på 20 minuter

White strips från Dentway.White strips från Dentway.White strips från Dentway.
White strips från Dentway.

Tandblekningsremsor. White strips från Dentway är tandblekningsremsor och en av de enklaste tandblekningarna du kan testa hemma. Produkten bleker dina tänder skonsamt snabbt och är godkänd och utvecklad av tandläkare. Du viker remsan försiktigt kring tänderna och låter den sitta på plats i 20 minuter. Varje förpackning innehåller 14 omgångar – men du ser bra resultat redan första användningen. Mer info och köp här (länk till Dentway).

2. Belissas Whitening – kit för att bleka tänderna hemma

Whitening Super Kit från Belissas Whitening.Whitening Super Kit från Belissas Whitening.Whitening Super Kit från Belissas Whitening.
Whitening Super Kit från Belissas Whitening.

Tandblekningskit för hemmabruk. Be-White Teeth Whitening Super Kit PAP+ från Belissas Whitening är enkelt och smidigt att använda. Kitet innehåller tandskenor som du själv anpassar efter din käke. Forma skenan i varmt vatten och blek enkelt genom att ha den på dig i 10-20 minuter samtidigt som du använder medföljande lampa. Smart! Produkten ger resultat redan efter första användningen och resultatet är varaktigt. Mer info och köp här (länk till Belissas).

3. IWhite tandskenor – enkel tandblekning hemma

Instant Teeth Whitening från I white.Instant Teeth Whitening från I white.Instant Teeth Whitening från I white.
Instant Teeth Whitening från I white.

Tandblekningskit för hemmabruk. Instant Teeth Whitening från Iwhite är en populär tandblekning att använda hemma, den säljs bland annat på apotek. Enkla skenor som du använder 20 minuter om dagen och de kan bleka tänderna upp till 8 nyanser vitare. Funkar lika bra för över- och underkäken. Mer info och köp här (länk till Lloyds Apotek).

4. Dentaworks Teeth whitening pen – smart tandblekningspenna

Teeth Whitening Pen från Dentaworks.Teeth Whitening Pen från Dentaworks.Teeth Whitening Pen från Dentaworks.
Teeth Whitening Pen från Dentaworks.

Tandblekningspenna. Om du redan har blekt tänderna och vill behålla resultatet eller bara göra en liten uppfräschning är en tandblekningspenna, som Teeth Whitening Pen från Dentaworks, rätt produkt. Du penslar pennan på tänderna och låter gelen verka i två minuter. Använd flera gånger om dagen om du vill ha resultat snabbare eller två gånger per dag i en till två veckor. Enkelt och skonsamt! Mer info och köp här (länk till Nordicfeel).

5. Ekulf pure shine – whitening strips att använda hemma

Pure shine whitening strips från Ekulf.Pure shine whitening strips från Ekulf.Pure shine whitening strips från Ekulf.
Pure shine whitening strips från Ekulf.

Tandblekningsremsor. Pure shine whitening strips från Ekulf har tagits fram i samarbete med tandläkare och ger snabbt resultat hemma. Du placerar enkelt tandblekningsstripsen över tänderna och väntar 30 minuter för optimalt resultat. För bästa resultat ska du upprepa behandlingen varannan månad. Dessutom ska produkten hjälpa mot bakterier i munnen och mot plack samt dålig andedräkt! Mer info och köp här (länk till Lyko).

6 andra produkter för vitare tänder hemma

Whitening evo mouthrinse från Brilliant Smile.Whitening evo mouthrinse från Brilliant Smile.Whitening evo mouthrinse från Brilliant Smile.
Whitening evo mouthrinse från Brilliant Smile.

Munskölj som effektivt löser upp ytliga missfärgningar och bekämpar isningar, plack och karies. Whitening evo mouthrinse från Brilliant Smile. Mer info och köp här (länk till Meds).

Naturlig andblekning från WarpaintNaturlig andblekning från WarpaintNaturlig andblekning från Warpaint
Naturlig andblekning från Warpaint

Naturligt tandblekningspulver av aktiverat kol och bentonitlera. Natural Teeth Whitener från Warpaint. Mer info och köp här (länk till NordicFeel).

Effektiv eltandborste. iO6 från Oral-B har fem smarta lägen: daglig rengöring, mjuk, tandköttsvård, intensiv rengöring och vitgörande. Mer info och köp här (länk till Åhlens).

Whitening Boost Toothpaste från Brilliant Smile.Whitening Boost Toothpaste från Brilliant Smile.Whitening Boost Toothpaste från Brilliant Smile.
Whitening Boost Toothpaste från Brilliant Smile.

Tandkräm med vitgörande effekt. Whitening Boost Toothpaste från Brilliant Smile. Mer info och köp här (länk till Meds).

Dental brosse à dents från Victor VaissierDental brosse à dents från Victor VaissierDental brosse à dents från Victor Vaissier
Dental brosse à dents från Victor Vaissier

Eko-tandborstar av ekologisk nedbrytbar mosubambu. Dental Brosse á Dents från Victor Vaissier. Mer info och köp här (länk till Lyko).

Mellanrumsborstar från Tepe.Mellanrumsborstar från Tepe.Mellanrumsborstar från Tepe.
Mellanrumsborstar från Tepe.

 

Mjuk mellanrumsborste för rengöring mellan tänderna. Mellanrumsborste extra mjuk från Tepe. Mer info och köp här (länk till Apotekethjärtat)

Bleka tänderna hemma med väteperoxid? Vad säger experterna?

Vad säger EU-regler om blekmedel? Enligt ett EU-direktiv som började gälla hösten 2012 får det finnas max 0,1 procent av det blekande ämnet vätesuperoxid i blekmedel som säljs i butik, och max 6 procent i blekmedel som används eller säljs av tandläkare.

Marknaden för estetisk tandvård har exploderat - följ med när Damernas Värld redaktör testar tandblekning på klinik. 

Det sägs att med åren faller allt söderut, förutom tandköttet som drar norrut. När jag för några år sedan första gången noterade att nederdelen av mina tänder var mörkt grågula trodde jag att det var missfärgningar och började borsta ännu mer frenetiskt. Snabbspola till nutid, och jag vet bättre. Mitt kontraproduktiva tandborstande hade slitit ner emaljen till den grad att dentinet, alltså den poröst gula hårdvävnad som finns under emaljen, blottats. Småbarnsårens vardagsstress har också lett till att jag pressar och gnisslar på nätterna, vilket har slitit hårt på mina tandytor. Lägg till min fäbless för småätande, rött vin, kaffe och blåbär - allra helst de små svenska som är mörkt blå rakt igenom och smockfulla av antioxidanter - och min mun är i behov av en makeover.

”Porslinsfasader, Invisalign och tandblekning är några av de mest efterfrågade behandlingarna just nu.”

Jag är långt ifrån den enda som vill ge mina tänder en renovering. De senaste åren har marknaden för avancerade tandprodukter och estetiska behandlingar exploderat.

Alexander Aredahl arbetar som tandläkare på tandklinikkedjan Aqua Dental, som på sina kliniker i Stockholm och Göteborg specialiserar sig på estetisk tandvård med den senaste tekniken. Men i dag är det inte blåvita Hollywoodleenden som efterfrågas, utan ett mer naturligt resultat som skruvar tillbaka klockan till ungdomens okonstlade fräschör.

– I dag vill alla ha raka, vita tänder med ett naturligt utseende. Porslinsfasader, Invisalign (osynlig tandställning, reds anm) och tandblekning är några av de mest efterfrågade behandlingarna just nu, berättar Alexander.

Steg 1: Vitare tänder hos tandhygienist

Jag kommer till kliniken med sikte på att bleka tänderna, men det visar sig inte vara så enkelt. Under besöket hos tandhygienisten Pia Ekman, även hon på Aqua Dental, konstaterar vi att mitt blödande tandkött måste åtgärdas innan vi kan bleka. Jag känner mig som barn på nytt när Pia instruerar om borstningstekniker och skickar med mig röda infärgningstabletter hem - ni vet sådana man tuggade på hos fluortanten för att se var bakterier satt kvar. Hela mitt vuxna liv har jag borstat fel, men efter någon månad med Pias tekniker och noggrann mellanrumsborstning är tandköttet friskt och vi kan gå över till det roliga - att skapa ett strålande drömleende och våga skratta utan att skämmas för mina fula, gula tandhalsar.

Inför blekningen har tandhygienisten Pia noggrant rengjort och polerat mina tänder, så inget ytligt skräp ligger i vägen och stör resultatet. Alexander Aredahl bestämmer att vi gör en klinikblekning med lampa från svenska Brilliant Smile. Jag har för några år sedan använt Brilliant Smiles hemmablekningssystem med skräddarsydda skenor som fylls med blekmedel och används varje natt i ungefär en vecka, så nu räcker det med en snabb lampblekning på kliniken.

”Jag har för några år sedan använt hemmablekningssystem, så nu räcker det med snabb lampblekning på kliniken.”

– Du har redan naturligt vita tänder och behöver inte bleka under en längre tid. Vid naturligt vitaktig emalj räcker det med klinikblekning. Hemmablekning är mer för mörkare färg på tänderna, säger Alexander Aredahl, som betonar vikten av att en tandläkare noggrant har undersökt tänderna och att tandsten tagits bort hos tandhygienisten innan man överväger någon form av blekning.

Det finns många oseriösa aktörer på marknaden, och med fel behandling riskerar du skador på tänderna. 

– Emaljen skadas inte om man bleker enligt korrekta behandlingsprotokoll. Därför är det viktigt att man går till utbildad personal när man bleker tänderna, säger Alexander.

Om du vill ha vitare tänder genom blekning är det viktigt att gå till utbildad personal, menar tandläkaren Alexander.Om du vill ha vitare tänder genom blekning är det viktigt att gå till utbildad personal, menar tandläkaren Alexander.Om du vill ha vitare tänder genom blekning är det viktigt att gå till utbildad personal, menar tandläkaren Alexander.
Om du vill ha vitare tänder genom blekning är det viktigt att gå till utbildad personal, menar tandläkaren Alexander.

Steg 2: Lampan löser upp tändernas missfärgningar

På dagen D får jag ligga under en blå lampa i ungefär 40 minuter. Ljuset öppnar upp håligheter i tänderna där missfärgningarna sitter och löser upp dem. Ibland ilar eller isar det till i tänderna, men på det stora hela är behandlingen smärtfri.

”Ibland ilar eller isar det till i tänderna, men på det stora hela är behandlingen smärtfri.”

När lampan gjort sitt jobb penslar AlexanderBrilliant Smile Nanoseal total +, en försegling av nanostrukturerat fluor som tränger in och täpper till håligheterna som ljuset öppnat upp. Jag får okej på att äta och dricka som vanligt efter behandlingen, även om jag skippar rött vin, rödbeta och små blåbär mest för min egen sinnesfrid de första dygnen.

Effekten av Nanoseal kan hålla i upp till nio månader, och det kan även användas på blottade tandhalsar. Det första dygnet märker jag av vissa ilningar och ömhet, men det är inget som stör eller oroar.

– Tillfälliga ilningar kan uppkomma vid blekningsbehandlingar, dessa försvinner ofta inom två dagar och är helt ofarliga, försäkrar Alexander.

Steg 3: Från gulnade tänder till vita

Nästa behandling är att täcka över det blottade dentinet vid rötterna. Vi väljer ut de fyra tänderna vid sidan av framtänderna som syns när jag ler. Först tvättar Alexander ytorna med blå ets (syra) i tio sekunder, sedan appliceras tandlim och fyllning av ett estetiskt kompositmaterial som Alexander polerar tills inga skarvar syns eller känns. En yta kostar cirka 2 000 kronor, och jag överväger att fixa till även tänderna längre bak på sikt.

”Mina tänder är jämna i färgen, blanka och pärlvita från rot till topp.”

Mina tänder är jämna i färgen, blanka och pärlvita från rot till topp. Klockan har på några timmar skruvats tillbaka ungefär tio år. Fyllningarna kommer att sitta i ungefär fem till tio år, resultatet av blekningen varar i cirka tre år med rätt produkter hemma. Det är verkligen något att le åt.

LÄS MER: Bäst i test av läppstift - och så får du läppstiftet att hålla länge

LÄS MER: Skönhetsredaktören tipsar: ”Högteknologiska verktyg som maxar din beautyrutin”

LÄS MER: Glow up – produkter som garanterar lyster och som gör dig vårfräsch!