Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Damernas Värld pratar hudvårdsrutin, signaturdoft och vardagsmakeup med skådespelaren Zoë Kravitz.
Damernas Värld pratar hudvårdsrutin, signaturdoft och vardagsmakeup med skådespelaren Zoë Kravitz.
Damernas Värld pratar hudvårdsrutin, signaturdoft och vardagsmakeup med skådespelaren Zoë Kravitz.
Damernas Värld pratar hudvårdsrutin, signaturdoft och vardagsmakeup med skådespelaren Zoë Kravitz. Foto: David Fisher/Shutterstock / TT NYHETSBYRÅN / Shutterstock Editorial / Copyrig

Zoë Kravitz: ”Min hud berättar hur jag mår”

Damernas Värld samtalade med skådespelaren Zoë Kravitz, som berättade om sina smartaste makeup­knep, hudvårdsrutinen, doftminnen och hur hon hittade sin känsla för stil.

Zoë Kravitz är en äkta Hollywood-kunglighet, dotter till skådespelaren Lisa Bonet och rockikonen Lenny Kravitz, men har en egen succékarriär – de senaste 15 åren har hon medverkat i allt från kioskvältare och indie-filmer till tv-serier som Big little lies. Hon är dessutom ansiktet utåt för både Saint Laurent och skönhetsdelen av modehuset, Yves Saint Laurent Beauté, ett jobb hon haft sedan 2017. 

– Jag har alltid känt att jag har kontakt med min maskulina sida, och det är något som varumärket också alltid har anammat. Jag tycker det är riktigt coolt och sexigt.

Skådespelaren Zoë Kravitz är ansiktet utåt för både Saint Laurent och skönhetsdelen av modehuset, Yves Saint Laurent Beauté. Foto: YSL Beauty

Damernas Värld når henne på en skakig Skypelinje från andra sidan Atlanten. Under hela sitt liv har hon pendlat mellan New York och Los Angeles, men det är kärleken till New York som är starkast, något hon återkommer till under intervjun.

Har du några doftminnen från barndomen? 

– Min mammas matlagning … Att komma in i köket där mamma lagat mat är underbart. Direkt när jag går in i hennes hem känner jag en speciell doft och mår bra. Och doften av höst i New York får mig att känna mig som hemma.

Har du en signaturdoft?

– Ja, jag gillar den grejen. Du vet när du kramar någon du älskar, eller om de har glömt kvar en tröja och du kan känna den personens doft, känna att det doftar ”dem”, det tycker jag om. Jag gillar tanken på att förknippas med en specifik doft.

Kombinerar du någonsin dofter, som ”layering”, med olika dofter i lotion och parfym?

– Inte så mycket på det sättet, men jag gillar essentiella oljor, som också är fantastiska för att påverka sinnesstämningen. Jag brukar ha några droppar på halsen, så att jag kan känna doften, eller ta lite lavendelolja på kudden. Jag kan även ha ros- och lavendelolja i håret eller använda eukalyptusolja i duschen.

Använder du parfym under inspelningar?

– Intressant fråga. Där är det nog så att jag undviker det. Doft är så personligt och om målet är att vara någon annan vill jag inte ha parfym just då. Men när jag kommit hem och tar på mig parfym är det lite som att jag blir mig själv igen.

Läppenna gör en enorm skillnad för att förstärka läppen

Hur ser din vardagsmakeup ut, vilka är dina favoritprodukter?

– Jag älskar Couture brows från YSL för att borsta till och fylla i brynen lite, och jag använder All hours foundation. Den sitter på plats länge men känns aldrig tung. Det är skönt att den smälter in i huden och låter den andas.

Zoë Kravitz på premiären av Batman-filmen förra året där hon spelade Catwoman. Foto: Steve Vas / TT NYHETSBYRÅN

Du som ofta jobbar med duktiga makeupartister måste ha snappat upp en del knep: vilket är ditt absolut bästa makeuptrick?

– Highlighter är ett fantastiskt redskap för att skulptera ansiktet. Jag har det på kindbenen, men också i ögonvrån och längs med näsryggen. Läppenna är en annan sådan sak som jag inte riktigt använde tidigare, men som jag på sistone har insett gör en enorm skillnad för att förstärka läppen och få läppstiftet att hålla.

Favoritlook på kvällen?

– Sotade ögon eller markerade, mörka och klarröda läppar. Oftast blir det nog sotade ögon.

Min hud berättar hur jag mår

Hur ser din hudvårdsrutin ut?

– Jag tvättar ansiktet morgon och kväll. Jag gillar ett märke som heter Retrouvé, och även märket Joanna Vargas. Jag använder serum från Retrouvé, och sen kräm från Augustinus Bader, som jag älskar. Jag gillar enkla, naturliga produkter som helst inte får dofta för mycket. Min hud är ganska reaktiv och den påverkas också av hur jag äter och om jag dricker för lite vatten. Den är temperamentsfull, men den är ett verktyg för mig också; om jag äter mycket socker eller inte tar hand om mig på rätt sätt kan den reagera och får mig då att bli uppmärksam på det.

”Jag gillar enkla, naturliga produkter som helst inte får dofta för mycket”, säger stjärnan till Damernas Värld. Foto: YSL Beauty

Vad gör du för att slappna av?

– Jag älskar att titta på film. Det är ett sätt för mig att vara stilla, inte prata, och ta det lite lugnt. När jag tittar på film försöker jag verkligen att inte titta på mobilen samtidigt. Det är så vanligt att man streamar något i dag och sitter med mobilen i handen samtidigt, så jag försöker tänka på det och ge filmen min fulla uppmärksamhet.

Hur hittade du din stil?

– Jag har alltid älskat mode, det är det ojämförbart bästa sättet att uttrycka sig. Jag får mycket inspiration till min stil av att bo i New York. Det häftiga är att här finns det inget som är för galet eller sticker ut för mycket. Det ger mig en stor frihet att göra modiga val.

Ju äldre jag blir, desto mindre vill jag tänka på vad jag ska sätta på mig

Vad tänker du när du klär dig på morgonen?

– Jag är mycket för basplagg till vardags, som jeans och en vit t-shirt, som jag alltid känner mig bekväm i. Det är så viktigt. Jag klär mig också ganska mycket i svart. Ju äldre jag blir, desto mindre vill jag behöva tänka på vad jag ska sätta på mig. Med det sagt gillar jag verkligen att klä mig inför ett speciellt event, när jag har tid att förbereda mig.

Vad gör du mer inför ett större event?

– Jag gör gärna en ansiktsbehandling, och så doppar jag ansiktet i iskallt vatten för att minska inflammation och väcka ansiktet till liv innan jag smörjer mig. Jag skämmer verkligen bort mig med ansiktsbehandlingar. Min teori är att när din hud mår bra känner du dig självsäker och behöver inte så mycket smink.

Vad är din styrka som skådespelare?

– Jag har inget direkt svar på det, men jag bryr mig väldigt mycket om berättandet. Som skådespelare känner jag att det är mitt jobb att förstå och att ge liv till regissörens vision. Det gör man nog genom att lyssna, och det är viktigt med alla personer man samarbetar med i teamet, att alla är medvetna om vad man tillsammans försöker uppnå. 

LÄS MER: Zoë Kravitz: ”Så gör jag mina perfekta cat eyes”

LÄS MER: Bästa svenska hudvården – 20 produkter att spana in