Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

1 AV 2
2 AV 2

Hudglow från topp till tå – snabba & slimmande kroppsbehandlingar

Minska fett och bygga muskler – utan träning? DV undersöker kroppsbehandlingarna som kan ge magrutor och ta bort fett medan du ligger stilla och scrollar på mobilen. Plus hemmapysslet som ger hudglow från topp till tå.

Intresset för att forma kroppen har gjort att utbudet av kroppsbehandlingar på kliniker och skönhetssalonger är större än någonsin. Det är de lätta, icke-kirurgiska ingreppen som är de mest efterfrågade och i dag omsätter kroppssegmentet i skönhetsindustrin omkring 80 miljarder kronor. Tar man en sväng bland mingelbilder och på sociala medier är det inte svårt att förstå varför. Aldrig har röda mattan varit så naken, och på catwalken är avslöjande cut outs och bar hud en av de största trenderna.

Kim Kardashian har provat den, men även Drew Barrymore har pratat positivt om att behandlingen har hjälpt henne att få ihop magmusklerna

En av de mest populära behandlingarna för att bygga muskler och bli av med fettdepåer på kroppen är Emsculpt Neo, vars teknologi kombinerar radiofrekvens och elektromagnetisk energi. En 30-minuters­behandling motsvarar 20 000 situps, och efter 4–6 behandlingar når man i snitt 30 procent fettreducering samt 25 procent muskeltillväxt. Det låter nästan för bra för att vara sant, men Emsculpt Neo är en av få kroppsbehandlingar på marknaden med många publicerade studier * på resultatet och har ett FDA-godkännande (FDA är den amerikanska motsvarigheten till svenska Läkemedelsverket) för ”förstärkning av bukmusklerna, utveckling av fastare mage, [och] förstärkning och uppstramning av skinkorna”.
Behandlingen stimulerar muskeln genom Hifem, elektromagnetisk energi som skapar intensiva kontraktioner. Radiofrekvensen alstrar värme som skapar en lipolys, alltså att fettcellerna dör. Behandlingen är populär i Hollywood, och ingen blir väl speciellt förvånad över att influencern Kim Kardashian har provat den, men även Drew Barrymore har pratat positivt om att behandlingen har hjälpt henne att få ihop magmusklerna efter två graviditeter. Behandlingen innebär ingen konvalescens och studier bedömer den också som säker *. 

Drew Barrymore har sagt att Emsculpt hjälpt henne att få ihop delade magmuskler efter sina graviditeter.Drew Barrymore har sagt att Emsculpt hjälpt henne att få ihop delade magmuskler efter sina graviditeter.Drew Barrymore har sagt att Emsculpt hjälpt henne att få ihop delade magmuskler efter sina graviditeter.
Drew Barrymore har sagt att Emsculpt hjälpt henne att få ihop delade magmuskler efter sina graviditeter. Foto: TT

Kontroverserna kring Coolsculpting

Lagen om estetiska behandlingar innefattar bara kirurgi och injektioner, inte laserbehandlingar eller liknande och därför gäller det att själv ha koll på vilken typ av maskiner som används på din kropp, vem som kontrollerar dem och vad det finns för eventuella biverkningar.

I ett öppenhjärtigt inlägg på Instagram 2021 berättade supermodellen Linda Evangelista om anledningen till att hon lämnat rampljuset. Som ett resultat av fettfrysningsbehandlingen Coolsculpting hade hon drabbats av en komplikation som kallas paradoxal hyperplasi, vilket innebär att fettcellerna växer i stället för att försvinna.
Coolsculpting förstör fettcellerna genom att suga tag i ett område – till exempel mage, insida lår eller överarmar – och kyla ner det till minus elva grader under 30 minuter. Cirka 20–25 procent av fettet i området beräknas försvinna permanent. Coolscultping är en succé världen över och runt 17 miljoner behandlingar har utförts. Men för några få människor resulterar proceduren i allvarlig vanställdhet. Fettet kan växa, stelna och anta formen av enhetens applikator.
”Behandlingen ökade, inte minskade, mina fettceller och gjorde mig permanent vanställd”, skrev Linda Evangelista om sin erfarenhet av Coolsculpting. Hon stämde företaget bakom, Zeltiq Aesthetics Inc, och krävde dem på 523 miljoner kronor.
Enligt siffror från Coolsculpting drabbas en av 3 000 användare av paradoxal hyperplasi. Paradoxal hyper­plasi kan fixas med fettsugning, ett större ingrepp som så klart också kräver både en skicklig kirurg och konvalescens. Linda Evangelista och Zeltiq Aesthetics Inc nådde en förlikning sommaren 2022, på okänd summa. 

Anna Wernbom Abtahi, vd på Eriksbergskliniken i Stockholm och Emsculpts representant i Sverige, har länge jobbat med både Coolsculpting och Emsculpt. Enligt Anna är de fettreducerande resultaten jämförbara mellan behandlingarna, men de är också kompletterande.
– Om man har ett mjukt fett, ett subkutant fett med större volym, som går att ”grabba tag” i är Coolsculpting bra att börja med. För en person med visceralt fett, alltså fett som ligger runt organen, är Emsculpt Neo bättre. Det viscerala fettet går inte att behandla med fettsugning ens. Vi gör mycket kombinationsbehandlingar med Coolsculpting och Emsculpt Neo.
Anna har inte märkt någon dämpad efterfrågan på Coolsculpting på sin klinik.
– Och ingen har fått permanenta skador. Paradoxal hyperplasi kan man få om huden och området utsätts för ett trauma, som slag eller vakuum. Med Emsculpt Neo kan man inte få paradoxal hyperplasi, men man kan faktiskt få det från fettsugning också, även om det är ovanligt. 

På den plastikkirurgiska kliniken Estetiska Institutet i Stockholm har man valt bort Coolsculpting och jobbar endast med klassisk fettsugning, ofta i kombination med Emsculpt Neo och den huduppstramande behandlingen Renuvion.
– Vi har sett problem med Coolsculpting, till exempel slapp hud i området. Jag har stött på patienter med paradoxal hyperplasi, men det är extremt ovanligt. Då får man göra en vanlig, konventionell fettsugning, säger Hamid Natghian, biträdande överläkare, specialist i plastikkirurgi och allmänkirurgi.

Är det svårare att ta bort det fettet på någon med paradoxal hyperplasi? 

– Nej, vi har så avancerad utrustning att det inte är några problem. Vi kan med ultraljudsvågor gå in och smälta fettet innan vi gör en fettsugning och då kan vi få bort all sorts fett, även det som är hårt och ärrigt.

Även Hamid Natghian anser att Emsculpt Neo är ett genombrott inom icke-kirurgisk kroppsskulptering och föredrar den framför Coolsculpting.

– Jag föredrar Emsculpt Neo eftersom det kombinerar fettreducering, muskeltillväxt och att huden tajtas till med hjälp av värme från radiofrekvens. Vi erbjuder ju också fettsugning, och ibland kan det faktiskt vara lättare för patienten att göra en fettsugning än att lägga sig i Coolsculpting-maskinen tre, fyra, fem gånger. 

Tajtar till huden

Huduppstramning är något som har hög efterfrågan. Renuvion, som ofta används som komplement till fettsugning, men som också kan göras fristående, är ett minimalt invasivt kirurgiskt ingrepp för att strama åt huden och är den enda FDA-godkända behandlingen för huduppstramning på hals och haka. Behandlingen används även på armar, lår, mage och rygg.  
– Behandlingen alstrar värme och energi som gör att kollagenet drar ihop sig. Det är ett minimalinvasivt ingrepp och innebär att man via små, millimeter-­långa hål i huden går in med instrumentet som alstrar värme och ger vävnadssammandragning. Renuvion kommer åt bindväven under huden, som tajtas till och jämnas ut, säger Hamid Natghian.

Foto: FERNANDO GOMEZ / TRUNK ARCHIVE / FERNANDO GOMEZ

Vad funkar mot celluliter?

Celluliter då? Det kanske är dags att sluta fred med groparna, det är trots allt något som de allra flesta kvinnor har. Det enda som möjligen skulle kunna ta bort celluliterna helt är att gå ner så mycket i vikt att fettvävnaden försvinner helt, men det är å andra sidan inte ett dugg hälsosamt. Kvinnor behöver lagom med fett på kroppen för en god hormonell hälsa.

Men vill man trots allt släta ut celluliterna finns det några behandlingar som funkar. Både LPG och Emtone (en behandling som kommer från samma företag som Emsculpt) har goda resultat. Förtätad bindväv är ofta boven bakom celluliter.
– För att komma åt celluliter måste man lossa bindväven. Bindväven är som en madrass med knappar och om man klipper knapparna reser sig madrassen och blir slät, säger Anna Wernbom Abtahi.
LPG är en massagemaskin som med hjälp av vakuumsug och rullande munstycken mekaniskt masserar bindväven och stimulerar lymfsystemet. Emtone jobbar bort celluliter med radiofrekvens, det vill säga värme, i kombination med tryck.
– Den är ytterst effektiv och vi har en kundnöjdhet på 96 procent. Men det beror lite på vad du har för celluliter, det finns fem olika cellulitgrupper och har du till exempel lymfatiska problem är detta kanske inte den bästa behandlingen för dig. Allt är individuellt och det gäller att du först kommer på en konsultation. Huden är kroppens största organ och ser olika ut på olika människor. Hormoner påverkar, vad du har för metabolism påverkar, miljön och föroreningar påverkar, hur du lever och hur du äter påverkar resultatet. 

Hudglow från topp till tå – 8 högpresterande hemmaprodukter som fixar omedelbar hudlyster

1. IPL för hemmabruk

IPL-apparat för hårborttagning, Peach 2, Foreo.IPL-apparat för hårborttagning, Peach 2, Foreo.IPL-apparat för hårborttagning, Peach 2, Foreo.
IPL-apparat för hårborttagning, Peach 2, Foreo.

Du kan bli långvarigt hårfri med Foreos senaste apparat, som blixtrar bort håret med hjälp av ett extra stort behandlings­fönster.
Köp här (länk till Foreo).

2. Guldlyster

Kroppsolja, L’huile sublimatrice, Dior.Kroppsolja, L’huile sublimatrice, Dior.Kroppsolja, L’huile sublimatrice, Dior.
Kroppsolja, L’huile sublimatrice, Dior.

Vårdande torrolja från Dior som skänker ett guldigt, lyxigt skimmer över torra ben.
ANNONS Köp här (länk till Kicks).

3. Fuktboost

Kroppssmör, Luscious lychee air-whipped body butter, The Body Shop.Kroppssmör, Luscious lychee air-whipped body butter, The Body Shop.Kroppssmör, Luscious lychee air-whipped body butter, The Body Shop.
Kroppssmör, Luscious lychee air-whipped body butter, The Body Shop.

Djupt återfuktande kroppssmör från The Body Shop i ny, limiterad fruktdoft. Absorberas snabbt och ger sedan varaktig fukt åt huden med hjälp av bland annat glycerin och sheasmör.
ANNONS Köp här (länk till Lyko).

4. Spetsad skrubb

Kroppsskrubb, Bom dia bright body scrub, Sol de Janeiro.Kroppsskrubb, Bom dia bright body scrub, Sol de Janeiro.Kroppsskrubb, Bom dia bright body scrub, Sol de Janeiro.
Kroppsskrubb, Bom dia bright body scrub, Sol de Janeiro.

Som en ansiktsbehandling för kroppen. Sol de Janeiros skrubb innehåller, förutom korn som mekaniskt skrubbar, även AHA och BHA som exfolierar och gör huden babymjuk.
ANNONS Köp här (länk till Lyko).

5. Jonladdad kopparborste

Kopparborste, The heat ionic body brush, Heat by Sophia Lie.Kopparborste, The heat ionic body brush, Heat by Sophia Lie.Kopparborste, The heat ionic body brush, Heat by Sophia Lie.
Kopparborste, The heat ionic body brush, Heat by Sophia Lie.

Torrborstning har länge ansetts främja lymfsystemet och cirkulation, och därmed bidra till mindre celluliter. Borsten från Heat by Sophia Lie har mjuka kopparborst.
Köp här (länk till Heat by Sophia Lie).

6. Retinol för kroppen

Kroppslotion, Retinoate lotion, Skincity Skincare.Kroppslotion, Retinoate lotion, Skincity Skincare.Kroppslotion, Retinoate lotion, Skincity Skincare.
Kroppslotion, Retinoate lotion, Skincity Skincare.

Retinol är en favoritingrediens för många hudläkare och hudterapeuter eftersom det gång på gång har visat sig ha ett stort antal hudförbättrande egenskaper. Skincitys kroppslotion innehåller retinoate, en snäll form av A-vitamin som även känslig hud tål.
ANNONS Köp här (länk till Skincity). 

7. Ikonisk kräm

Kroppskräm, Masvelt advanced body shaping cream, Clarins.Kroppskräm, Masvelt advanced body shaping cream, Clarins.Kroppskräm, Masvelt advanced body shaping cream, Clarins.
Kroppskräm, Masvelt advanced body shaping cream, Clarins.

Clarins klassiska hudkräm har fått en reno­vering och innehåller en speciell post­biotika, samt botaniska ingredienser som ska slimma, skulptera och ge huden fasthet.
ANNONS Köp här (länk till Kicks). 

8. Brun utan sol

Brun utan sol för kropp och ansikte, Bronze goddess self-tan gelée, Estée Lauder.Brun utan sol för kropp och ansikte, Bronze goddess self-tan gelée, Estée Lauder.Brun utan sol för kropp och ansikte, Bronze goddess self-tan gelée, Estée Lauder.
Brun utan sol för kropp och ansikte, Bronze goddess self-tan gelée, Estée Lauder.

Brun utan sol kamouflerar små skavanker och får en att snabbt känna sig bikiniredo.
Köp här (länk till Estée Lauder). 

 

Källor: *https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33960109/

*https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36688862/

LÄS MER: Skönhet: Sommarens budgetfavoriter – under 190 kr