Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Jane Fonda, Helen Mirren och Michelle Visage glänser i silvriga modet
2 AV 2
Foto: Richard Shotwell / TT

Snyggaste frisyrerna för tunt 50-plushår

Att inte längre känna igen sitt hår efter 50 är en känsla många känner igen sig i – kanske har det blivit både tunnare och torrare. Men det finns hjälp att få. Vi tipsar om frisyrerna och hårvården som lyfter tunt 50-plushår och tar fram dess bästa egenskaper.

Känner du inte igen ditt hår längre? Ger produkterna du använt i åratal plötsligt inte samma fina resultat? Precis som så mycket annat förändras hårets kvalitet när vi blir äldre, på grund av bland annat hormonella omställningar i kroppen.

För håret innebär det ofta att det blir tunnare, torrare, förlorar pigment och elasticitet. Men misströsta inte! Med en anpassad hårvårdsrutin, rätt produkter och en frisyr som passar ditt ”nya” hår kan du hitta en look som kanske känns mer du än någonsin.

Varför får man tunnare hår efter 50?

Här ger prisbelönta frisören och hårstylisten Annie Ankervik, med egna salongen Swimming on Mars i Västervik, sina bästa experttips:

Många kvinnor får tunnare hår med åren, vad beror det på?
När vi blir äldre så produceras inte riktigt lika många hårstrån som vi tappar, därav kan håren bli tunnare med tiden.

Annie Ankervik, frisör och hårstylist.

Vad kan man göra för att boosta ett hår som börjat bli tunnare?
Ta hand om ditt hår och använd bra produkter som är anpassade för din hårkvalitet och som skapar den effekt du söker. Och gå till din frisör regelbundet, så har du en frisyr som hela tiden är fin och underhållen.

Vilka frisyrer passar tunt hår över 50?

Skådespelaren Naomi Watts, 53, i en ”helklippt” frisyr – bob. Foto: Richard Shotwell / TT NYHETSBYRÅN

Vilka frisyrer lyfter ett tunt 50 plus-hår på bästa sätt?
– Tunna, fina och raka hår tycker jag i stort funkar väldigt bra i helare – alltså inte uppklippta – frisyrer i alla längder. Har du ett lockigt eller vågigt, tunt hår så är det fint med lite mer uppklippta frisyrer. Frisyrer handlar mycket om personlighet och karaktärsdrag – klä dig så som du vill framstå när du besöker din frisör och förmedla vad du vill uppnå för känsla. 

Sandra Oh, 50, i en modern shag – uppklippta frisyrer passar bra för lockigt 50-plushår. Foto: Richard Shotwell / TT NYHETSBYRÅN
Helen Mirren, 76, i en klassisk bob – perfekt för rakt, tunt och fint hår. Foto: Evan Agostini / TT NYHETSBYRÅN

 

Snygga korta frisyrer för moget hår

Många kvinnor klipper sig kort när de blir äldre, vilka korta frisyrer funkar bäst för ett tunt 50 plushår?
Det finns en trend som är stor just nu som jag tycker funkar fint på tunnare, fina hår och det är en modern shag! Bixie-cut (en blandning av klassisk bob och kort pixie-cut, reds. anm) är en annan trend som också funkar väldigt bra.

Sharon Stone, 64, varierar sina korta frisyrer i det oändliga – här en bixiecut. Foto: Richard Shotwell / TT NYHETSBYRÅN
Även Halle Barry, 55, klär i kort. Foto: DAVID SWANSON / EPA
Meg Ryan, 60, har burit shag i alla längder genom åren. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Hur vårdar man långt hår efter 50?

Jennifer Aniston, 53, älskar sitt hår långt. Foto: Jordan Strauss / TT NYHETSBYRÅN

Om man har långt hår som man vill behålla trots att det blivit tunnare och skörare, vilka tips har du då?
Självklart ska du behålla ditt långa hår om du trivs i det! Använd produkter som fyller håret med fukt, på så vis känns håret tjockare och större. Och var noga med att inte till exempel sätta upp håret på samma ställe på huvudet hela tiden, utan alternera både position och vad du sätter upp det med, så nöts håret inte lika mycket.

Tänk på att variera dina håruppsättningar, så att håret inte alltid nöts på samma plats. Sarah Jessica Parker, 57, bär gärna sitt lyxiga svall i knut. Foto: Gregory Pace/Shutterstock / TT NYHETSBYRÅN

LÄS MER: Glöm mossiga ”frisyrregler” – långt hår vid 50+ är hett! 

Finns det några livsstilsfaktorer man kan tänka på för att boosta ett 50-plushår som börjar tunna ut?
– Här gäller nog samma råd som för alla hårs välmående, som att stressa mindre, äta hälsosamt och inte röka. Tänk också på att mycket av hårets välmående startar från hårbotten, så hårbotten är A och O för ett välfungerande hår. Hårbotten kan med åldern bli hård och därför är det viktigt att försöka behålla den mjuk. Det gör du genom att massera den och genom att använda en återfuktande mask.

LÄS MER: Så tar du hand om ditt hår efter 50 – frisören guidar

LÄS MER: Snyggaste frisyrerna för grått hår – i alla längder