Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

10 kända designers (som vridit upp modegraden) på vita duken

Det finns en rad filmer som tagit hjälp av modedesigners för att vrida upp modegraden. Här är några av de bästa! 

FRÅN UPPBLÅSTA MUSKELMÄN i färgglada, smaklösa vulgodräkter till finlemmade dansöser i de mest feminina, eleganta plagg … Darren Aronofsky, mannen som regisserade Mickey Rourke i ”The Wrestler” och Nathalie Portman i ”Black Swan”, verkar förstå kostymernas dragningskraft på publiken. För att verkligen sätta spets på balettkläderna anlitade Aronofsky och kostymören Amy Westcott systrarna Kate och Laura Mulleavy som driver Rodarte. Fenomenet att anlita en känd modeskapare för att vrida upp modegraden på kostymerna i viktiga scener blev poppis redan på 50-talet, då man lät Hubert de Givenchy i flera filmer skapa Audrey Hepburns mer eleganta skapelser, och sedan dess har ett flertal kända designer vänsterprasslat med vita duken.

1. RODARTE Runt 40 kostymer blev det till slut, och även om systrarnas arbete onekligen skapar en wow-effekt på filmduken så var det en woweffekt av annan typ i verkligheten. Anledningen: Avsaknaden av axelband. Portmans motspelare Mila Kunis sa följande: ”Du skulle aldrig dansa ’Svansjön’, bära en svan-outfit utan att ha axelband som kan hålla upp den. Nu är det ju en film och behöver inte vara realistisk. Våra dräkter hade inga axelband, och brösten föll ut hela tiden. Men kläderna är ju väldigt vackra.”

”Natalie Portman i kostym av Rodarte i Black Swan.””Natalie Portman i kostym av Rodarte i Black Swan.””Natalie Portman i kostym av Rodarte i Black Swan.”
”Natalie Portman i kostym av Rodarte i Black Swan.”

2. HUBERT DE GIVENCHY Säg ”Givenchy och Hepburn” och modeälskare går ner i spagat. Efter ”Sabrina”, ”Kär i Paris” och, framför allt, ”Frukost på Tiffany’s” så är det här förmodligen en av modehistoriens hetaste drömduor. Filmernas kostymör var Edith Head, men Givenchy stod för de tjusigare långklänningarna och stal uppmärksamheten. Men Head fi ck revansch i ”Kär i Paris” (som förresten baseras på fotografen Richard Avedon) – Hepburns nedklädda look (svarta leggings, polo och ballerinor) som blivit ikonisk var Heads skapelse.

”Audrey Hepburn i filmen Funny Face.””Audrey Hepburn i filmen Funny Face.””Audrey Hepburn i filmen Funny Face.”
”Audrey Hepburn i filmen Funny Face.”

3. CALVIN KLEIN Hoppade under sent 70-tal in på (tennis)banan och styrde upp stilen på det romantiska tennisdramat ”Spelarna” med bland andra Ali MacGraw. Här är det tennischic som gäller, och en mängd riktiga tennisstjärnor dyker upp i filmen, bland dem Björn Borgs gamla ärkefiende John McEnroe). Du kan faktiskt även skymta Liv Ullmann.

”Ali MacGraw i filmen Players.””Ali MacGraw i filmen Players.””Ali MacGraw i filmen Players.”
”Ali MacGraw i filmen Players.”

4. DONNA KARAN Kanske världens mest gröna film efter ”Hulken”. Gwyneth Paltrows karaktär Estella i ”Lysande utsikter” kläddes av Donna Karan i alla nyanser av grönt. Även filmens statister ombads komma i grönt. Anledningen, har Karan berättat, var att regissören Alfonso Cuaron ”bara gillade den färgen, helt enkelt”.

”Gwyneth Paltrow stylad av Donna Karen till filmen 'Lysande Utsikter 2'.””Gwyneth Paltrow stylad av Donna Karen till filmen 'Lysande Utsikter 2'.””Gwyneth Paltrow stylad av Donna Karen till filmen 'Lysande Utsikter 2'.”
”Gwyneth Paltrow stylad av Donna Karen till filmen 'Lysande Utsikter 2'.”

5. RALPH LAUREN ”Mr America” har två riktiga klassiker på sitt cv: ”Den store Gatsby” och Woody Allens ”Annie Hall”. Speciellt Diane Keatons maskulina look i den sistnämnda har blivit en av de stora, klassiska lookerna från 70-talet. Den enda i världen som gör dig sugen på en slips lika bred som Berings sund.

”Diane Keatons maskulina look i filmen 'Annie Hall', har blivit en klassiker.””Diane Keatons maskulina look i filmen 'Annie Hall', har blivit en klassiker.””Diane Keatons maskulina look i filmen 'Annie Hall', har blivit en klassiker.”
”Diane Keatons maskulina look i filmen 'Annie Hall', har blivit en klassiker.”

6. NINO CERRUTI Ställ en kostymkille bredvid en skönhet i cutout-klänning och lårhöga lackstövlar med säkerhetsnål – det hjälper liksom inte att kostymen är oklanderlig och snubben i den heter Richard Gere. ”Pretty Woman” är ett Julia Roberts-moment, men kostymerna gjordes i alla fall av Cerruti.

”Richard Geres kostym i Pretty Woman gjordes av Cerruti.””Richard Geres kostym i Pretty Woman gjordes av Cerruti.””Richard Geres kostym i Pretty Woman gjordes av Cerruti.”
”Richard Geres kostym i Pretty Woman gjordes av Cerruti.”

7. GIORGIO ARMANI Armanis kostymer för Richard Geres sexiga karaktär Julian i ”American Gigolo” blev själva sinnebilden för sexig maskulinitet. Sedan dess har Armani bidragit till en hel massa filmer – ”48 timmar” med Eddie Murphy, ”De omutbara” med Kevin Costner och ”The Italian Job” med Mark Wahlberg för att nämna några. Men det var ”American Gigolo” som satte honom på kartan som killen man vänder sig till om man vill ha en bekväm, elegant kostym.

”Richard Gere i plagg från Armani. Här från filmen 'American Gigolo.'””Richard Gere i plagg från Armani. Här från filmen 'American Gigolo.'””Richard Gere i plagg från Armani. Här från filmen 'American Gigolo.'”
”Richard Gere i plagg från Armani. Här från filmen 'American Gigolo.'”

8. JEAN-PAUL GAULTIER Det är inte bara Madonna som haft nöjet att få Gaultier på lönelistan. Gaultier har hållit sig borta från blockbusters, möjligen med undantag för sci-fi -rullen ”Det femte elementet” där han satte bondageoutfit på Milla Jovovich. Du ser även hans verk i charmiga ”Kika” och ”Kocken, tjuven, hans fru och hennes älskare”.

”Milla Jovovich iklädd Gaultier i filmen 'Det femte elementet'.””Milla Jovovich iklädd Gaultier i filmen 'Det femte elementet'.””Milla Jovovich iklädd Gaultier i filmen 'Det femte elementet'.”
”Milla Jovovich iklädd Gaultier i filmen 'Det femte elementet'.”

9. YVES SAINT LAURENT På dagen naken och på kvällen en nästan osexigt elegant look … Catherine Deneuves look i Luis Buñuels ”Dagfjärilen” är härligt motsägelsefull och signerad vännen Yves Saint Laurent. Deneuves kostymer såg praktiskt taget ut som modehusets egna kollektioner runt den här tiden – ”Dagfjärilen” klockar in på 102 minuter och måste därmed vara en av världens längsta reklamfilmer.

”Catherine Deneuves i filmen 'Dagsfjärilen'.””Catherine Deneuves i filmen 'Dagsfjärilen'.””Catherine Deneuves i filmen 'Dagsfjärilen'.”
”Catherine Deneuves i filmen 'Dagsfjärilen'.”

… OCH SÅ SUPERMAXAREN TOM FORD! Tom Ford gick steget längre än de flesta – han regisserade två hela filmer. ”A Single Man” och ”Nocturnal Animals” Först nämnde fick lysande recensioner och sägs vara en av de vackraste filmer som gjorts (”varje bildruta är estetisk perfektion”). Tom försåg dessutom också bland andra Daniel Craig med kostymer i senaste Bond-filmen.