H&M:s Ann-Sofie Johansson: "Det här skulle jag aldrig sätta på mig..."

Stylisten Naomi Itkes möter en person som inspirerar. Äntligen talar hon med H&M:s kreativa rådgivare Ann-Sofie Johansson! 

H&M:s kreativa rådgivare Ann-Sofie Johansson svarar på 13 snabba frågor

Hur högt värdesätter du lojalitet?

”Lojalitet och ärlighet tror jag är två egenskaper många med mig värdesätter.”

Vad är sexigt?

”Någon som har stil, uttrycker sig via sina klädval och inte är så bunden vid några regler eller måsten.”

Vilken anser du vara din största bedrift?

”Jobbmässigt är det att söka som designer till H&M, och att ha fått vara med på hela denna fantastiska resa som både modet och företaget har gjort under dessa år.”

Blir du lätt nervös?

”Jag blir mer förväntansfull, som när vi ska släppa en ny kollektion och innan man vet om kunderna tycker om plaggen eller inte.”

Tycker du om att vara tyst?

”Ja. Tycker generellt att människor pratar för mycket utan att ha något att säga, vilket förstås gäller mig också … Tystnad är underskattat.”

Vad skulle du aldrig sätta på dig?

”Eftersom modet går i cykler så kommer allting tillbaka i modebilden förr eller senare, fast tolkat på något nytt och annorlunda sätt. Det finns trender jag trott aldrig skulle komma tillbaka, och plötsligt så ser man dem överallt. Men det finns vissa saker som jag ändå aldrig skulle sätta på mig, men då handlar det mer om passform. Jag skulle aldrig sätta på mig något som är kort, tajt och urringat.”

Är mode nödvändigt?

”Ja, absolut! Mode är en kulturyttring och vi kommer alltid att behöva kläder, så varför inte då uttrycka sin personlighet genom mode och en egen stil?”

Vilket yrke fantiserar du om?

”Om jag inte hade börjat jobba med mode så hade jag antagligen arbetat med konst. Kanske hade jag haft ett eget galleri eller varit curator, eller blivit arkeolog eftersom jag pluggat arkeologi. Kan också drömma om att bli bagare eller konditor eftersom jag älskar frukost och fika.”

Är du en glad skit eller en arg jäkel?

”Både och beroende på situation. Jag anses nog vara en glad person men tycker själv att jag blivit argare med åldern, hahaha…”

Vad är kreativitet?

”För mig är det en livsviktig kraft som kan förändra allt, lösa problem och hjälpa oss att se saker på ett nytt sätt. Och det är också den passion och hängivenhet som finns hos alla de talangfulla människor som jobbar här på H&M.”

Finns det en låt som förändrat ditt liv?

”’Vienna’ med Ultravox. Tror det var den första riktiga musikvideo jag såg och blev helt tagen av estetiken, den suggestiva stämningen och hur musiken och filmen förstärkte varandra.”

Är det viktigt med familj?

”I dagens samhälle kan en familj se ut på så många olika sätt, jag skulle vilja säga att det är viktigt att omge sig med personer man tycker om och skapa sin egen familj.”

Empatiskt ledarskap eller pragmatiskt ledarskap?

”Teamwork, tro på människan och entreprenörskap är tre av H&M:s grundvärderingar som vägleder oss i allt vi gör. Jag tror på egna initiativ och att ständigt utvecklas. Eget ansvar och högt i tak är en förutsättning för ledarskap hos oss. Jag skulle säga att vi leder varandra i det teamwork vi utövar varje dag.”

foto Mattias Bardå.