Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

14 karriärfrågor till Celine Aagard: ”Jag har extremt hög arbetsmoral”

Oslos största stilstjärna, Celine Aagard driver Envelope.no och är skribent, stylist och modekonsulent. Hon var tidigare chefredaktör för magasinet Style Mag.

Foto: Ole-Martin Halvorsen

Celine, när förstod du vilken jobbväg i livet du skulle ta? 

”Tidigt. Pappa var fotograf och mamma jobbade med reklam så jag hade tidigt en önskan om att arbeta kreativt. Jag skrev artiklar från tidiga tonåren och fick min första artikel i tidningen när jag var 14. Redan då drömde jag om att starta ett eget magasin.”

Vad köpte du för din första riktiga lön?

”För min första lön som egenföretagare på Envelope.no köpte jag en Cartier Tank-klocka. I vissa bolag är det så att man får en guldklocka när man arbetat i många år – och efter 18 år på samma magasinsförlag, som jag då lämnat, kände jag att jag förtjänade en klocka. Och köpte den alltså själv.”

Var det läskigt att starta eget?

”Eftersom jag har jobbat på ett magasin med en liten redaktion och små resurser har jag lärt mig att jobba på golvet och jag kände mig väldigt färdig med det jag gjorde när jag väl slutade. Men den dagen då jag packade ner alla mina hundra lådor var det vemodigt. Det var som att göra slut med någon.”

Har du någonsin tvivlat på att du skulle klara det?

”Med alla förändringar som sker i mediabranschen så har jag aldrig tvivlat att det var rätt att jobba digitalt, men det var lite tårar i början kring om jag skulle få till det helt själv.  Som tur var har mina 18 års erfarenhet från magasinsbranschen och andra projekt varit guld värt. Jag hade många kontakter och potentiella samarbetspartners från förr som jag kunde använda mig av. Dessutom ett avtal med en reklambyrå som var avgörande för att jag snabbt kom igång.”

Vad är det viktigaste du lärt dig?

”Att lita på sig själv och inte tvivla på det du gör. Att rutiner är viktigt för att hålla fokus och att man inte måste säga ja till allt! Tid är extremt viktigt – din tid kostar pengar. Jag är också blivit bättre på att kommunicera samt att inte jobba gratis för andra.”

Vad gör du när du tappar sugen?

”Jag försöker att koppla av och påminner mig själv om vilka mål jag har satt upp. Jag får också råd av min kille. Jag gör listor varje dag för att få översikt över vad jag ska göra och om ett uppdrag jag åtagit mig resulterar i mycket negativ energi försöker jag vända det till något positivt.”

Hur är du som chef?

”Det måste nästan andra svara på, men jag har alltid många bollar i luften och hoppas att jag upplevs som inspirerande, kreativ och att jag är en do-er!”

Vad kräver du av de som jobbar med dig?

”Engagemang, hög arbetsmoral, kreativitet och hunger. Man måste vara självständig, ha lätt att anpassa sig och se möjligheter. Erfarenhet är viktigt och ofta måste man vara beredd jobba mycket för lite mindre pengar i början – det gjorde jag också. Jag kan inte jobba ihop med någon som har låg arbetsmoral.”

Vad kräver du av dig själv?

”Disciplin och rutiner är viktigt. Trots att jag jobbar för mig själv går jag upp halv sju och är aldrig på kontoret senare än nio. Jag jobbar bäst när det är stressigt och jag är nog en person som alltid jagar nya projekt.”

Hur belönar du dig själv?

”Det är jag inte så bra på tror jag. Men jag har blivit lite bättre på att ta semester under sommaren.”

Vilken är din bästa egenskap ur ett yrkesperspektiv?

”Att jag är ödmjuk och jobbar hårt. Jag ser möjligheter och inte hinder, är orädd, har erfarenhet, är hands on, och är van att jobba hårt och få skit under naglarna. Samtidigt är jag bra på att se potential i unga människor och vill få fram ljuset i dem lika mycket som jag vill få fram ljuset i mig själv.”

Vilken dröm har du kvar att uppfylla?

”Att komma på den där geniala idéen som säkrar framtiden.”

Vad önskar du att du hade vetat i början av din yrkeskarriär?   

”Att jag kunde ha varit hårdare i förhandlingar, hehe …”

Vad driver dig? 

”Utmaningar! Möjligheten att kunna skapa något kreativt. Intresset för människor och mode – att inspirera och få resultat. Jag skulle ljuga om jag sa något annat. Feedback och resultat är viktigt för mig för att komma framåt.”

LÄSTIPS: Läs våra frågor till Maria Nilsdotter om hennes karriär!