Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

17 snabba frågor till Whyreds Roland Hjort: ”Jag vill vara en kavaj”

Vilken av hans idoler har burit Whyred, vad är hans alternativa karriär – och har han vunnit tillräckligt många priser? Roland Hjort svarar på STYLEBYs snabba frågor. 

Foto: John Scarisbrick

1. Den första Whyredkollektionen … ”Började vi jobba med för 20 år sedan och då den lanserades under våren 1999 var den enbart baserad på en herrkollektion. Däremot fanns redan då ett unisextänk kring bäraren med minimalistiska plagg, starka element av färger samt asymmetri i skärningar och snedknäppningar, vilket är något som lever kvar som en råd tråd än idag. Den första kollektion mottags varmt och många uppfattade den som något nytt och unikt i den tidsperioden.”

2. Min största inspirationskälla är … ”David Bowie utan tvekan. Han är mannen med tusen ansikten. Alla hans olika perioder har inspirerat mig i mina perioder i livet och då starkast Berlin-perioden.”

Albumet ”Diamond Dogs” fick Roland att upptäcka David Bowie.

3. För 20 år sedan önskar jag … ”Att jag redan då hade en tydligare och enklare koppling mellan kreativitet, hög modegrad och enklare plagg som kan nå ut till den breda målgruppen. Jag jobbade extremt smalt på den tiden.” 

4. Det viktigaste damplagget för Whyred är … ”Helt klart ytterplagget eller kostymen som även går igenom varumärket från starten när vi lanserade enbart herr, men i unisexanda. Plaggen symboliserar en 24-timmars värld som kan klä upp och klä ner bäraren utifrån den personliga stilen. De är även plagg där det skräddade hantverket verkligen till uttryck. 

5. Viktigase accessoaren … ”Vår ’hero’ i accessoarvärlden är ’Ona’-väskan.” 

Whyreds väska ”Ona”.

6. Är mest stolt över … ”Att det idag, 2018, fortfarande finns ett starkt oberoende ochen styrka i varumärket Whyred även om vi expanderat och utvecklats framåt. Vårt dna: ’art, music and tailoring’ lever kvar.”

7. Den största stunden som designer har varit … ”När vi lanserade Whyred så fick vi vårt första omslag – på italienska Vogue. Då kändes det som att Whyred hade något nytt att komma med och att detta blev bekräftat”.

8. Drömperson som burit Whyred… ”Min absoluta favoritskådespelerska Marillon Cotillard bar ett av våra signumplagg från SS18-kollektionen.”

Marion i kostym från Whyred.

9. Om Whyred är typiskt svenskt … ”Nej, har aldrig tänkt på det sättet. Whyred har varit internationellt från dag ett.” 

10. Min dolda talang är … ”Hade jag inte blivit designer hade jag varit skådespelare idag.” 

11. Vid en tillbakablick ser jag … ”Att allt vi gjorde från starten fortfarande är varumärkets bestsellers idag, exempelvis vår ’High Boy’-jacka, damväskan ’Ona’ eller vår ’Parkas’. Det finns en hållbarhet och långsiktighet i plaggen från vårt eviga koncept ’Heroes’ som lever vidare idag och det är vi väldigt stolta över. Det är fantastiskt kul att se att personer jag möter fortfarande har kvar sina gamla jeans eller en rock från 90-talet och faktiskt använder dem än idag med kärlek. Vi har även värnat om vårt dna i den spännande och expansiva fas vi genomgått de senaste åren. Nu är siktet på att fortsätta utveckla varumärket in i framtiden.”

12. Stil är … ”Personlighet.”

13. Om Whyred vore en låt … ”’Stereolab-betonat – en dov monoton slinga rakt igenom hela låten, krautrock med inslag av gamla analoga synthesizers. Det finns en inbyggd kärlek till den typen av musik och till det klassiska som upprepar sig.”

14. Antal priser jag vunnit … ”Tillräckligt.” 

15. Mest använda Whyred-plagg … ”Min svarta T- Shirt ’Bast’.”

16. Plagget jag skulle vara … ”En konstruerad kavaj! Då skulle  jag känna mig fint skulpterad.”

Lästips! Tidlösa och lättburna kavajer att bära till kontoret i höst

17. Vikten av mode … ”Som kreativt och konstnärligt uttryck är det viktigt. Konst, musik, politik och mode i ett gemensamt sammanhang besitter tillsammans ett mänskligt formspråk där du kan hitta personliga uttryck för att skapa din egen värld. Bara mode i sig utan andra kulturella uttryck är inte viktigt.”