Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

23 snabba frågor till designern Ida Klamborn

Är mode nödvändigt? Vad tycker hon om att vara ledig? Och är hon en glad skit eller en arg jäkel? Möt underbara designern Ida Klamborn!

23 snabba frågor till Ida Klamborn

1. Vilken är dina modehjälte? ”Mamma, minns när hon hämtade upp mig på dagis i sin vita, mjuka fuskpäls som luktade Chanel No 5. Vi satte oss i hennes vita, rostiga Citroën och hon målade sina läppar röda helt perfekt utan att behöva titta sig i spegeln för att sedan åka till Ica och handla mat. Älskar den där stilen. Hon har alltid kört sitt race.”

2. Har en låt förändrat ditt liv? ”Tracy Chapmans ’Fast Car’ när jag var en liten tonåring.

3. Läser du om böcker? ”Nej, det är bara bra serieböcker som jag läser om och om igen.”

4. Förändrar mode fortfarande kulturen? ”Jag tror de samverkar, bra mode vill förändra och så vill även bra kultur.”

5. Vad äter en feminist till frukost? ”Knäckebröd.”

6. Hur ser du ut på morgonen? ”Jag kan inte öppna ögonen, ser ut som en mullvad tills jag duschat.”

7. Blir du nervös? ”När jag ska göra något som är betydelsefullt.”

8. Din största bedrift? ”Har både låga och höga bedrifter, som att dyka ner i en sjö mitt i natten efter min mobil och hitta den. Eller stå i ett konferensrum inför åtta gubbar och övertala dem att ge mig pengar – och lyckas.”

LÄSTIPS! 25 Snabba frågor till Lina Thomsgård! 

9. Är du religiös? ”Nej.”

10. Är mode nödvändigt? ”Absolut, mode är lustfyllt och kan få oss att må bra. Det kan också berätta eller lyfta upp något intressant och viktigt, mode kan förmedla så mycket vilket gör det så spännande.”

11. Är det viktigt med lojalitet? ”I nära relationer är det ett måste, i allt annat är det önskvärt.”

12. Är du blyg? ”Ja. Jag var väldigt blyg som liten, men lärde mig att hantera blygseln med åldern då min nyfikenhet på människor blev starkare. Men blygseln kan slå till ibland.”

13. Tycker du om att vara ledig? ”Älskar det, när jag har ett slutdatum.” Läser du horoskop? ”Ja, fast läser mer om stjärnteckens egenskaper och gärna mina vänners. Själv är jag jungfru, så mycket känslor på insidan.”

14. Är det viktigt med pengar? ”Ja. Pengar ger frihet om du vet dina prioriteringar.” Är du en social media-galning? ”Älskar internet, men är periodare på sociala medier.”

15. Vad skulle du aldrig sätta på dig? ”Korsett, gjort det en gång … Aldrig igen.”

16. Lättretlig eller tvärtom? ”Tvärtom.”

17. God smak eller god stil? ”Usch, båda alternativen låter trista och kontrollerande.”

18. Leva löst och utan uppgifter eller leva löst och med uppgifter? ”Leva löst med uppgifter, känns som jag gör det nu.”

19. Är det viktigt med familj? ”Ja, jag älskar dem.”

20. Vad tycker du om porr? ”Så blandade känslor och så mycket att säga om detta. Vi alla växer ju upp i ett patriarkat som lär oss ’male domination over women’, likaså är det i porren vilket inte är så sexigt. Mainstreamindustrin för porr ÄR sexistisk. Men sexualitet och vad en tänder på är otroligt intimt och personligt, och det kan bli farligt att blanda in politik, du kan inte shamea dig själv för vad en struktur lärt dig att bli upphetsad av bara för att vara en ’god feminist’.”

21. Finns det andar viktiga designer än du? ”Det måste det finnas.”

LÄSTIPS! 26 snabba frågor till Hopes designer Frida Bard

22. Är Vetement viktiga för dig? ”Nej, men det är mycket prat om dem. Jag förhåller mig nyfiken, men skeptisk då de uttrycker att de vill förändra modeindustrin vilket är väldigt välkommet, men de kallas revolutionära och samtidigt visar de sina kollektioner på enbart vita modeller. Jag förstår inte hur det går ihop.”

23. Är du en glad skit eller en arg jäkel? ”Glad skit med mycket känslor.”