Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

5 stilmedvetna kvinnor om hur de räddar en stilkris!

Du vet hur det är: Trots att garderoben är full så har du ingenting att ta på dig. Det kallas en stil- eller klädkris och är helt enkelt ett uttryck på att du tappat inspirationen. Vi frågade 5 stilmedvetna kvinnor om hur de kommer över den här hopplösa känslan?

Modeentreprenören: Kenza Zoutien

”När jag har klädkris låter jag mig själv ha en klädkris. Jag kör hellre en ’fuldag’ och väntar på att inspirationen ska slå till än att krysta fram något. Det blir aldrig bra. Jag tittar inte på någon specifik person, jag kommer faktiskt inte på någon vars hela garderob jag skulle vilja äga. För mig handlar mode mer om att ha kul och vara ombytlig än att fastna i ett uniformstänk. Min outfitinspiration hämtar jag online via bloggar, Pinterest, Instagram, där hittar jag alltid nya idéer.”

Stylisten: Linn Hägglund

”Numera får jag sällan en kläd- eller stilkris, då jag rensar min garderob kontinuerligt och säljer plagg som på ett eller annat sätt inte längre platsar. Att bygga en stark garderob med plagg som man faktiskt använder är mitt absolut bästa tips för att undvika att få en kris. Satsa på att bygga stil snarare än trend. Men om jag mot förmodan ställs inför en kris väljer jag alltid ett säkert kort i garderoben, något som jag gillar att bära och som får mig att känna mig fin (en rundhalsad vit blus i bomull tillsammans med blå eller svarta jeans funkar alltid för mig). Sedan är ju alltid Pinterest och Instagram bra verktyg för att hitta inspirationen igen. Hitta några stilinspiratörer som du vet att du alltid kan gå tillbaka till och få inspiration ifrån när du själv tappat den.”

Regissören: Sara Haag

”Jag bestämmer mig för att ta en period när jag gör mig finare än vanligt och sen experimenterar jag! Vilket i och för sig kan göra att jag vissa dagar ser ut som att jag ska gå på en fest på UD, andra som en av karaktärerna i ’Natural born killers’ och ytterligare andra bara kvalar in på beskrivningar som ’upptill fåtölj, nedtill paraply’. Men fördelarna är ändå övervägande, lusten att skapa och uttrycka mig själv med kläder brukar återvända och med det en mer positiv bild av vad jag faktiskt har i min garderob.”

Creative Marketing Director (J. Lindeberg): Ellinor Nystedt

”Jag brukar titta i gamla magasin, på visningar, film och på nätet. Jag letar efter inspirerande kvinnor för att hämta ny inspiration och hitta tillbaka till den kreativa lustfyllda känslan av att klä sig. Trots att jag ibland tröttnar har jag ju oftast massa grejer hemma som bara behöver hamna i en ny kontext. Att städa garderoben kan också ge nya idéer när man hittar plagg som legat gömda. När jag väl vet vad jag känner för tar jag ett plagg och bygger vidare på det och testar runt massa för nya möjliga sätt att bära det på. Oftast börjar det med en silhuett, referens eller en idé om något till exmepel ’sportdressat’, ’90-tals Helmut Lang’ eller ’kontraster’. Sen brukar det lösa sig!”

Modellen och skådespelerskan: Alba Galocha

”Det hander faktiskt sällan att jag tröttnar på min garderob, och det har att göra med att jag är älskar basplagg. Det går alltid att leka med dem och kombinera dem på nya sätt, och på det sättet blir jag aldrig uttråkad. Att ha en stil som inte hela tiden spelar på trend gör att jag undviker stilkriser har jag märkt, även om jag såklart också är en vanlig människa i ett konsumsionssamhälle. Ibland tror jag inte att det är garderoben utan något annat. När jag känner att jag verligen behöver en stilförändring så går jag och klipper håret.”