Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Ann-Sofie Johansson delar sina bästa stiltips och visar upp favoritplaggen ur garderoben i hemmet på Södermalm i Stockholm.Ann-Sofie Johansson delar sina bästa stiltips och visar upp favoritplaggen ur garderoben i hemmet på Södermalm i Stockholm.Ann-Sofie Johansson delar sina bästa stiltips och visar upp favoritplaggen ur garderoben i hemmet på Södermalm i Stockholm.
Ann-Sofie Johansson delar sina bästa stiltips och visar upp favoritplaggen ur garderoben i hemmet på Södermalm i Stockholm. Foto: WERONIKA BELA

Stig in i H&M:s kreativa chef Ann-Sofie Johanssons garderob

Som H&M:s kreativa chef är hon en mäktig person inte bara i Sverige, utan även internationellt. STYLEBY träffade den alltid så välklädda Ann-Sofie Johansson i hemmet på Södermalm i Stockholm som hon delar med sin man.

Har du någonsin undrat över vilka egenskaper H&M:s kreativa chef Ann-Sofie Johansson gillar mest hos sig själv, eller vilka som är hennes favoritmärken? Skrolla vidare för att lära känna en av Sveriges mest maktfulla och välklädda kvinnor – som en gång i tiden ville bli arkeolog och som idag jobbar på att inte tvångsmässigt skämta när det blir för allvarligt.

Ann-Sofie Johansson om... Sig själv

Hur beskriver du dig själv?
”Kreativ och rolig.”

Hur tror du andra uppfattar dig?
”Lite samma tror jag. Kul kvinna med koll, haha ...”

Ann-Sofie Johansson i kavaj från Arket, vintage resortskjorta i guldbrokad från Prada, jeans från H&M och loafers från Givenchy. Blandad konst från bland annat Tommy Östmar och Anna Bjerger.Ann-Sofie Johansson i kavaj från Arket, vintage resortskjorta i guldbrokad från Prada, jeans från H&M och loafers från Givenchy. Blandad konst från bland annat Tommy Östmar och Anna Bjerger.Ann-Sofie Johansson i kavaj från Arket, vintage resortskjorta i guldbrokad från Prada, jeans från H&M och loafers från Givenchy. Blandad konst från bland annat Tommy Östmar och Anna Bjerger.
Ann-Sofie Johansson i kavaj från Arket, vintage resortskjorta i guldbrokad från Prada, jeans från H&M och loafers från Givenchy. Blandad konst från bland annat Tommy Östmar och Anna Bjerger. Foto: WERONIKA BELA

Vad tycker du om att göra när du är ledig?
”Först och främst sova ut, och sedan njuta av en lång frukost och samtidigt läsa tidningen. Sedan gillar jag att gå på utställningar, träffa vänner, promenera, fika, dricka vin, läsa, kolla på tv, dricka te och äta kakor.”

Vart bor du och bor du tillsammans med någon?
”Jag bor i en lägenhet på Södermalm i Stockholm tillsammans med min man.”

Vad brukar andra tycka är det mest överraskande med din person?
”Att jag har pluggat arkeologi och ville bli arkeolog en gång i tiden. Och att jag inte dricker kaffe.”

Vilka egenskaper hos dig är du mest glad över? Och vilka jobbar du på?
”Min kreativitet och min humor är bra att ha. Jag jobbar på att inte tvångsmässigt skämta när det blir för allvarligt.

LÄS MER: H&M:s Ann-Sofie Johansson: ”Det här skulle jag aldrig sätta på mig...” 

”Stilleben av kaktusar, doftljus och timglas från Hay på marmorbricka från H&M Home. Vykort och diverse små konstverk runt omkring.””Stilleben av kaktusar, doftljus och timglas från Hay på marmorbricka från H&M Home. Vykort och diverse små konstverk runt omkring.””Stilleben av kaktusar, doftljus och timglas från Hay på marmorbricka från H&M Home. Vykort och diverse små konstverk runt omkring.”
”Stilleben av kaktusar, doftljus och timglas från Hay på marmorbricka från H&M Home. Vykort och diverse små konstverk runt omkring.” Foto: WERONIKA BELA

Ann-Sofie Johansson om... Sin karriär

Du började på golvet i en H&M-butik – i dag är du en av de högsta cheferna på samma företag. Vad tänker du när du ser tillbaka på den karriärresan?
”Det har varit en lång, rolig och utmanande resa. Jag är inte någon chef, möjligen en ledare för att jag har arbetat länge och har samlat på mig mycket erfarenhet. Det är ett teamwork och det har det alltid handlat om på H&M. Det är också ett av skälen till att jag har stannat kvar så länge. Det och att jag älskar mode. Att jobba tillsammans i ett team med samma mål – att göra de bästa kollektionerna för våra kunder, att se till deras behov, önskningar och drömmar… Det är både kreativt, givande och kul!”

Det är ett teamwork och det har det alltid handlat om på H&M. Det är också ett av skälen till att jag har stannat kvar så länge.

Vad tror du gör dig väl lämpad för ditt jobb?
”Att jag har en stor passion för mode och att jag verkligen tycker om att mode är föränderligt. Jag är receptiv och tycker om att samla på intryck och ha koll på vad som händer i samtiden för att se vad som kommer att påverka modet framåt.”

Ge oss ett råd på vägen om man vill göra karriär?
”Håll fast vid det som gör dig unik, din vision, din kreativitet. Du kan slipa på och utveckla det genom att be om råd från personer du har förtroende för (kanske också en person du inte har fullt förtroende för, för att jämföra med) men sen måste du följa din väg. Låt det ta tid. Du lär dig längst med vägen. Var trevlig mot och ha respekt för människor oberoende av position.” 

”Byxdress från H&M Trend, några år gammal. Slides från Gucci och örhängen av återvunnen plast från en av våra Conscious Exclusive-kollektioner. Konst av Jenny Carlsson och Anna Camner.””Byxdress från H&M Trend, några år gammal. Slides från Gucci och örhängen av återvunnen plast från en av våra Conscious Exclusive-kollektioner. Konst av Jenny Carlsson och Anna Camner.””Byxdress från H&M Trend, några år gammal. Slides från Gucci och örhängen av återvunnen plast från en av våra Conscious Exclusive-kollektioner. Konst av Jenny Carlsson och Anna Camner.”
”Byxdress från H&M Trend, några år gammal. Slides från Gucci och örhängen av återvunnen plast från en av våra Conscious Exclusive-kollektioner. Konst av Jenny Carlsson och Anna Camner.” Foto: WERONIKA BELA

Du har träffat många av våra största designer med anledning av era designsamarbetskollektioner – berätta om en händelse du minns speciellt?
”Jag minns råttfällan i hörnet på Balmains kontor i en vacker gammal Paris-våning. Men också att Olivier och hans team bjöd på pizza och vin efter en sen provning på samma kontor. Minns också en Instagram-post som Jeremy Scott gjorde efter vårt samarbete med Moschino där han tackade några av oss som jobbat med samarbetet. Det var första gången någon gjort det. Kändes både fint och speciellt.”

”När jag bär klänningar blir det gärna klänningar med en vid, generös silhuett. Dessa är en gammal favorit från H&M Trend och en nyare från vårt samarbete med Giambattista Valli. Pälsslides på stolen från samma samarbete.””När jag bär klänningar blir det gärna klänningar med en vid, generös silhuett. Dessa är en gammal favorit från H&M Trend och en nyare från vårt samarbete med Giambattista Valli. Pälsslides på stolen från samma samarbete.””När jag bär klänningar blir det gärna klänningar med en vid, generös silhuett. Dessa är en gammal favorit från H&M Trend och en nyare från vårt samarbete med Giambattista Valli. Pälsslides på stolen från samma samarbete.”
”När jag bär klänningar blir det gärna klänningar med en vid, generös silhuett. Dessa är en gammal favorit från H&M Trend och en nyare från vårt samarbete med Giambattista Valli. Pälsslides på stolen från samma samarbete.” Foto: WERONIKA BELA

Ann-Sofie Johansson om… Sin stil

Hur beskriver du din stil?
”Eklektisk och tomboyish.”

När fann du din stil?
”Tror det kan härröra till det unisexiga 70-talet då alla såg likadana ut. Jeans, jeansjackor, t-shirts med tryck och träskor. Jag fick också ärva mycket kläder från min storebror, vilket säkert också har påverkat min stil.”

Tycker du att den utvecklas eller är den mer statisk?
”Den har utvecklats och förfinats med tiden och med hur jag och modet har förändrats.”

Jag fick ärva mycket kläder från min storebror, vilket säkert också har påverkat min stil.

Favoritmärken?
”Jag använder många plagg från våra olika varumärken som ingår i H&M-gruppen, men jag köper också mycket second-hand. Sen är jag svag för Dries van Notens mönster och material, Marnis smycken och, som alla, gamla Celines. Acne och Hope är alltid på favoritlistan och numera också Rave Review.”

LÄS MER: 7 svenska, kvinnliga designers delar sina bästa stiltips (bland dem Rave Review-teamet) 

”Min 'räddare i nöden'-kavaj från en av de första Conscious Exclusive-kollektionerna vi gjorde. Den är i ekologiskt silke. Byxor från & Other Stories, vit t-shirt från Hanes och mules och örhängen från H&M Conscious Exclusive. Bokstavshalsband från Louis Vuitton och det andra har jag ärvt efter min mamma.”Min 'räddare i nöden'-kavaj från en av de första Conscious Exclusive-kollektionerna vi gjorde. Den är i ekologiskt silke. Byxor från & Other Stories, vit t-shirt från Hanes och mules och örhängen från H&M Conscious Exclusive. Bokstavshalsband från Louis Vuitton och det andra har jag ärvt efter min mamma.”Min 'räddare i nöden'-kavaj från en av de första Conscious Exclusive-kollektionerna vi gjorde. Den är i ekologiskt silke. Byxor från & Other Stories, vit t-shirt från Hanes och mules och örhängen från H&M Conscious Exclusive. Bokstavshalsband från Louis Vuitton och det andra har jag ärvt efter min mamma.
”Min 'räddare i nöden'-kavaj från en av de första Conscious Exclusive-kollektionerna vi gjorde. Den är i ekologiskt silke. Byxor från & Other Stories, vit t-shirt från Hanes och mules och örhängen från H&M Conscious Exclusive. Bokstavshalsband från Louis Vuitton och det andra har jag ärvt efter min mamma. Foto: WERONIKA BELA

Typisk vardagsuniform?
”Oversized kavaj eller hel kostym, t-shirt, loafers eller sneakers och alltid mina stora ringar.”

Typisk feststass?
”Smoking och statementörhängen.”

Person vars garderob du skulle vilja plundra?
”Gillar Helene Billgrens stil, och hennes konstnärskap, så det skulle vara kul att kolla in i hennes garderob.”

Väskor?
”Jag har alltid två väskor till jobbet. En mindre med mobilen, kort etc, vilket ofta är en Celine ’Trio’ som jag har i några olika färger. Sen bär jag också en totebag med bok, solglasögon och annat som man kan behöva.”

Smycken?
”Ja, tack! Älskar stora, expressiva smycken. Använder alltid stora ringar och har minst två stycken på mig dagligen. De flesta kommer från Marni, som jag tycker är bäst på stora bijouterier. Stora örhängen är också ofta en del av min outfit. Samma sak här, många från Marni, har en del av mina gamla 80-tals örhängen och flera par från våra olika Conscious Exclusive-kollektioner.”

”Jag bär alltid rejäla ringar. Dessa är från Marni och Balenciaga.””Jag bär alltid rejäla ringar. Dessa är från Marni och Balenciaga.””Jag bär alltid rejäla ringar. Dessa är från Marni och Balenciaga.”
”Jag bär alltid rejäla ringar. Dessa är från Marni och Balenciaga.” Foto: WERONIKA BELA

Skor?
”Bär nästan alltid platta skor. Gillar att kunna gå snabbt och obehindrat, så det blir mest loafers eller sneakers från olika märken.”

Vad har du för mycket av?
”Nästan allt, men kanske speciellt skor. Får inte plats med dem hemma, så jag har flera på jobbet.”

Använder alltid stora ringar och har minst två stycken på mig dagligen.

Vad har du för lite av?
”Just nu saknar jag oversized kostymer som sitter på rätt sätt, men annars har jag egentligen inte för lite av någonting.”

Vilket plagg har du ägt längst som du fortfarande använder?
”Min brors gamla MC jacka från 70-talet plockas fram med jämna mellanrum och en vintage smoking kavaj som jag köpte på 80-talet använder jag fortfarande frekvent.”

Vilket är dina absoluta garderobsfavoriter just nu?
”Kavaj eller hel kostym, som jag nämnt ett antal gånger nu, och ett par örhängen från vår senaste Conscious Exclusive-kollektion.”

Vad är du på jakt efter?
”Byxor, alltid bra byxor, men annars försöker jag se hur jag kan utnyttja de plagg jag redan har i garderoben, stajla om och försöka se på dem med nya ögon.”

”Jag gillar gröna toner. Kavaj från Acne Studios, byxor från tidigare Céline och t-shirt från Weekday. Loafers från Prada, chunky länk från H&M:s tidigare samarbete med Moschino och bokstavshalsbandet från Céline. Vår överfulla bokhylla i bakgrunden.”Jag gillar gröna toner. Kavaj från Acne Studios, byxor från tidigare Céline och t-shirt från Weekday. Loafers från Prada, chunky länk från H&M:s tidigare samarbete med Moschino och bokstavshalsbandet från Céline. Vår överfulla bokhylla i bakgrunden.”Jag gillar gröna toner. Kavaj från Acne Studios, byxor från tidigare Céline och t-shirt från Weekday. Loafers från Prada, chunky länk från H&M:s tidigare samarbete med Moschino och bokstavshalsbandet från Céline. Vår överfulla bokhylla i bakgrunden.
”Jag gillar gröna toner. Kavaj från Acne Studios, byxor från tidigare Céline och t-shirt från Weekday. Loafers från Prada, chunky länk från H&M:s tidigare samarbete med Moschino och bokstavshalsbandet från Céline. Vår överfulla bokhylla i bakgrunden. Foto: WERONIKA BELA

På vilket sätt konsumerar du hållbart?
”Jag försöker undvika slentrianshopping och i stället tänka efter innan jag köper något. Behöver jag verkligen det här plagget? Har jag något liknande redan? Kan jag hitta det second hand i stället? Sen tar jag väl hand om mina plagg så att de håller länge -tvättar i lägre temperatur, vädrar, lagar osv. Och när jag inte längre vill ha plagget lämnar jag det alltid till återvinning. Det viktigaste är att inte slänga något i soporna, utan lämna till återbruk eller återvinning så att vi sluter kretsloppet.”

Stiltips?
”Bygg din outfit inifrån och ut, så välsittande underkläder är alltid en bra början. Sen är det bara att utforska din stil, testa vad du trivs i och ha kul.”

LÄS MER: 62-åriga stilikonen Ines de la Fressanges vassa stiltips 

Vad har du på dig hemma?
”Gråmelange hoodie och joggers. Rocky Balboa-style!”

Vilket är det mest uppseendeväckande plagg du äger?
”Jag har en himmelsblå dekorerad jacka från en av våra Conscious Exclusive-kollektioner som alltid får mycket uppmärksamhet. Likaså en grön kappa med metallictrådar från Dries van Noten.”

Bygg din outfit inifrån och ut, så välsittande underkläder är alltid en bra början.

Stilinspiration?
”Tycker att Chloé Sevigny håller stilen.”

Greppvänlig kaffekopp av Gustaf Nordenskjöld och iPad-fodral från H&M x Kenzo-samarbetet.Greppvänlig kaffekopp av Gustaf Nordenskjöld och iPad-fodral från H&M x Kenzo-samarbetet.Greppvänlig kaffekopp av Gustaf Nordenskjöld och iPad-fodral från H&M x Kenzo-samarbetet.
Greppvänlig kaffekopp av Gustaf Nordenskjöld och iPad-fodral från H&M x Kenzo-samarbetet. Foto: WERONIKA BELA

Hur åldras du med din stil?
”Vet inte riktigt… Kanske att jag bjussar på lite mer excentriska looker nu än tidigare. Är också mer för bekvämlighet nu än tidigare då jag inte gillar plagg som sitter åt för mycket eller skor jag inte kan gå i.”

Använder du mode för att förstärka humör och känsla?
”Ja, absolut. Vissa plagg ger en bättre hållning och kan ingjuta en säkerhet som kan vara bra att ha i vissa situationer. Läppstift i en stark färg är en instant humörhöjare.”

Hur anser du att mode påverkar människor?
”Mode för mig handlar mycket om känslor. Det är ett sätt att kommunicera och uttrycka sig och sin personlighet. Mode reflekterar också samtiden och på det sättet påverkar det oss människor. För mig måste mode vara lustfyllt och en möjliggörare. Inget tvång eller något som trycker ned dig.”

Finns det något du tycker är jättefint på andra men själv anser att du inte passar så bra i? Gör du något för att införliva detta ändå i din garderob?
”Nej, jag har slutat försöka passa i allt. Har gjort för många misstag med att köpa plagg som är snygga på andra, men som jag absolut inte passar i. Det är inte speciellt hållbart, så det går bort.”

Ann-Sofie Johansson i herrkostym med paljetter, herrskor med pärlor och rosa plexiväska från H&M x Giambattista Valli-samarbetet. Frack-skjorta från Dries van Noten. Örhängen från senaste H&M Conscious Exclusive-kollektionen och ringar från Marni. Konsten är av Anna Bjerger, Jenny Carlsson och Sara Vide-Ericson.Ann-Sofie Johansson i herrkostym med paljetter, herrskor med pärlor och rosa plexiväska från H&M x Giambattista Valli-samarbetet. Frack-skjorta från Dries van Noten. Örhängen från senaste H&M Conscious Exclusive-kollektionen och ringar från Marni. Konsten är av Anna Bjerger, Jenny Carlsson och Sara Vide-Ericson.Ann-Sofie Johansson i herrkostym med paljetter, herrskor med pärlor och rosa plexiväska från H&M x Giambattista Valli-samarbetet. Frack-skjorta från Dries van Noten. Örhängen från senaste H&M Conscious Exclusive-kollektionen och ringar från Marni. Konsten är av Anna Bjerger, Jenny Carlsson och Sara Vide-Ericson.
Ann-Sofie Johansson i herrkostym med paljetter, herrskor med pärlor och rosa plexiväska från H&M x Giambattista Valli-samarbetet. Frack-skjorta från Dries van Noten. Örhängen från senaste H&M Conscious Exclusive-kollektionen och ringar från Marni. Konsten är av Anna Bjerger, Jenny Carlsson och Sara Vide-Ericson. Foto: WERONIKA BELA

Ann-Sofie Johansson om... Sin skönhetsrutin

Har du någon tydlig hudrutin?
”Återfukta, återfukta, återfukta! Mild rengöring, serum och sen en bra fuktkräm.”

Favoritprodukt?
”Fuktkräm från Aesop, serum från Clarins och ögonbrynspenna från H&M Beauty.”

Rött läppstift och fransböjning är mitt bästa skönhetstrick.

Hur sköter du om ditt hår?
”Jag tvättar det cirka två gånger i veckan och låter det alltid självtorka för att slita så lite som möjligt på det. Sen klipper jag det två, tre gånger om året. Inte så mycket mer än så.”

”Inramad inbjudan till eventet för vårt Lanvin-samarbete, en tecknad catwalk av Alber Elbaz.””Inramad inbjudan till eventet för vårt Lanvin-samarbete, en tecknad catwalk av Alber Elbaz.””Inramad inbjudan till eventet för vårt Lanvin-samarbete, en tecknad catwalk av Alber Elbaz.”
”Inramad inbjudan till eventet för vårt Lanvin-samarbete, en tecknad catwalk av Alber Elbaz.” Foto: WERONIKA BELA

Vad doftar du?
”Santal 33 eller Aqua di Parma.”

Skönhetstrick?
”Rött läppstift och fransböjning. Solglasögon är också bra.”

På vilket sätt använder du makeup?
”Jag använder oftast inte makeup i vardagen, utan bara vid speciella event. Då gillar jag att lägga fokus antingen på ögonen eller munnen. Inte båda samtidigt.”

Hur håller du dig i form?
”Jag promenerar.”

”Olika vykort och böcker jag gillar, liten brosch från vårt samarbete med Sonia Rykiel samt inramad inbjudan från en av våra H&M Studio-visningar i Paris.””Olika vykort och böcker jag gillar, liten brosch från vårt samarbete med Sonia Rykiel samt inramad inbjudan från en av våra H&M Studio-visningar i Paris.””Olika vykort och böcker jag gillar, liten brosch från vårt samarbete med Sonia Rykiel samt inramad inbjudan från en av våra H&M Studio-visningar i Paris.”
”Olika vykort och böcker jag gillar, liten brosch från vårt samarbete med Sonia Rykiel samt inramad inbjudan från en av våra H&M Studio-visningar i Paris.” Foto: WERONIKA BELA

LÄS MER: Skönhetsredaktörens tio budord: ”Så fick jag mitt bästa hår någonsin”