Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: MÄRTA THISNER / MÀrta Thisner

Arket-profilen Anna Teurnell startar eget märke – läs hennes egna ord

Mode som ska överleva i decennier. Kvinnan som lett Arket till framgång, Anna Teurnel, gör verklighet av sin livsdröm och lanserar nu sitt eget, kompromisslösa Teurn Studios. Titta in i hennes ateljé och möt hennes musor. Stefanie Ravelli berättar mer. 

Anna Teurnell i sitt arbetsrum iklädd plagg från Teurn Studios. Foto: MÄRTA THISNER

Det känns i hela kroppen när någonting är så pass bra att det har makten att förändra något. Det finns en direkthet och skulle det vara en formel så är det i mötet mellan hantverk, textiltradition och den estetiska kraften. Det är här designchefen Anna Teurnell gör verk av sin livsdröm. Det handlar om exklusiva kvaliteter och de där plaggen i vilka vi alltid söker efter perfektion: ytterplagg i skinn och kashmir, mössor i mohair, klänningar med asymmetri och fransdetaljer och skräddade kostymer och kjolar. Anna har realiserat det som så många fantiserar om: hennes eget varumärke Teurn Studios är redo att möta sin publik.

LÄS ÄVEN 30 svenska stilinspiratörer över 50 som visar att stil inte hänger ihop med ålder

– Det här handlar om det lustfyllda i att skapa mitt universum med bara de bästa och mest hållbara materialen. Även om materialen jag nu har valt att jobba med är dyra, så väljer jag dem ändå. Jag vill göra maixmalt bra mode utan att kompromissa  – och det är en så sprudlande känsla att det inte är klokt. När jag var liten och ville ha klackskor så snickrade jag ett par av plankor och trasmattor, de gick ju knappt att gå i. Det spelade ingen roll, för känslan av att inte äga klackskor och göra dem själv är precis samma som nu, att jag kan skapa precis det jag vill utan att kompromissa med materialval, berättar hon.  

Skor från Teurn Studios. Foto: MÄRTA THISNER

Anna Teurnell är kanske en doldis för den stora massan, men hon har injicerat svenskt mode under flera decennier, det är nästan så att man skulle kunna påstå att hon är ”the original Scandi minimalist”. Hon har jobbat på H&M med konceptet Trend, som designchef var hon med och lanserade och utvecklade & Other Stories och har varit kreativ chef för Marimekko under flera år och jobbar i detta nu som designchef på Arket, en roll som hon även i fortsättningen kommer att ha. 

Jag vill göra maximalt bra mode utan att kompromissa

– Efter att under flera år ha jobbat med en annan prisbild gällande kvaliteter och material så kan jag nu välja bara det bästa. Riktigt bra kläder, sydda i de bästa fabriker och sålda till ett schyst pris som är långt lägre än det som lyxmodehusen tar för liknande plagg. 

Anna i scarf med fransdetaljer och t-shirt i ekologisk bomull från Teurn Studios. Foto: MÄRTA THISNER

– Jag använder mig till exempel av ett superlyxigt gabardin för kostymerna och jag har aldrig jobbat med något bättre material. När man designar med de bästa textilierna från de bästa fabrikerna så blir prislappen därefter. Vi vill nå medvetna tjejer som är beredda att lägga pengar på kvalitet.

Blir det någonsin gammalt att säga Old Céline? Ja, men kanske precis just nu när Anna går i Phoebe Philos fotspår men gör något helt eget: ytterplagg i den mjukaste av kashmir och det hårdaste av läder. Det är i detta legacy av bärbart, påklätt men mest lustfyllt som Teurn förlösts. 

Foto: MÄRTA THISNER

– Teurn Studios står för en kuraterad garderob som är hantverksmässigt utförd och samtidigt värnar om att ”göra gott”. Jag vill bidra till ett skifte från slit och släng-konsumtion till en annan typ av konsumerande där långsiktighet och kvalitet är det som kunden eftersträvar. Det finns något väldigt vackert i att saker går i arv från en generation till nästa. Jag älskar exempelvis hur min kollega redan i dag talar om hur hon ser fram emot att låta sin nu två år gamla dotter ta över vår shearlingjacka på sin 18-årsdag. För mig är det här ett väldigt konkret sätt att adressera en av modeindustrins hållbarhetsutmaningar – det faktum att flera miljarder ton kläder hamnar i soporna.

Jag är alltid lite rakare i ryggen när jag bär en välskräddad kappa

Återvunnen och riktigt tätt slagen ull, mohair i fluffig kvalitet och len poplin som ofta används i herrskjortor som känns prasslig mot huden. Alla läder- och fårskinnsprodukter är certifierade och kommer från leverantörer i Italien som Anna och hennes team har handplockat för att kunna ha ett nära samarbete. Även skorna kommer från en familjeägd fabrik i Italien med högt hantverkskunnande. De har bland annat arbetat fram ett robust och mjukt vegetabiliskt garvat läder för ett par platta stövlar som liknar ridstövlar, med lädersulor och gummisula, så kallad Vibram.

– Det är här hantverket sitter, säger Anna och drar med sin hand över vristen. Det är nästan alltid en söm där två läderbitar har sytts ihop, men här jobbar vi med en skotillverkare som syr vristen i ett stort helt lädersjok. Jag kan verkligen gå i gång på skor som har den perfekta bågen i vristen, som till exempel Margielas Tabi-boots. Det är mina favoriter. De sitter som en strumpa.

LÄS ÄVEN Anna Teurnell och 6 andra svenska, kvinnliga designers delar sina bästa stiltips

Om man har köpt ett plagg från ett välkänt modehus så är plagget ofta väl uppbyggt – och det blir då också tyngre. Bärare kan ibland avskräckas av ett plaggs tyngd mot kroppen, men Anna berättar att det finns nya material med fina egenskaper som man inte kan förstå hur de kan vara så lätta och fluffiga. Över huvud taget är kvalitativa material någonting som Anna hela tiden återkommer till, det är här hennes hjärta finns. 

– Jag vill ju också hitta de innovativa materialen som både är hållbara, andas, är lätta och gör jobbet. För mig är hantverk nyckeln till att mode ska överleva i decennier. Det håller också textiltraditionen i gång. Det handlar om att göra så medvetna val som möjligt, och ge kläder som du känner dig snygg i och som stärker dig ännu mer i status. Det är något speciellt med välgjort mode – jag är alltid lite rakare i ryggen när jag bär en välskräddad kappa. För oss handlar det om att göra så medvetna val som möjligt och skapa kläder som man känner sig snygg, stilsäker och komfortabel i.

Foto: MÄRTA THISNER

Bas- och ytterplagg står i fokus men också en längre väst, kostymbyxor i finaste gabardin som precis som en herrkostym har en justerbar storlek invändigt. Halsdukar i återvunnen kashmir, en fleece som inte är en fleece, utan en tjocktröja i lyxig alpackaull. En tunn t-shirt i skinn eller en oversizad taxi-driver-jacka (se längre ner i denna artikel) i mjukt läder.

Teurn Studios är en lek med hennes efternamn och så betydelsen av något slags vändning och förändring. 

– Jag vill skapa ett pålitligt märke, där man kan hitta den välskräddade kostymen, den mjuka stickade tröjan och den perfekta kappan. Men jag vill också addera något till ens personlighet, något överraskande. När jag började hade vi diskussioner om hur stora kollektioner vi skulle göra. Nu har jag tillverkat ganska många plagg för att kunna ge kunden ett fullständigt garderobskoncept, men vi gör dem i låga kvantiteter. Det var helt enkelt viktigt att få göra Teurn på det sätt som jag vill.

LÄS ÄVEN 7 svenska designer guidar dig: ”Håll stilen – och klä dig hållbart” 

Foto: MÄRTA THISNER / MÀrta Thisner

Vem ser du är kunden? 

– Kunden är en person som bryr sig om stil och kläder. Hon klär sig för sin egen skull och föredrar att bygga en garderob som håller över tid framför att stressat haka på varje ny trend. Jag tror inte ålder spelar någon roll, utan att man ska gilla stilen. Men man köper hellre färre och välgjorda plagg som funkar vid många olika tillfällen.

Vi i Sverige är lite fostrade i demokratisk design, Ikea, Spotify och så H&M. Är vi redo att lägga pengar på mode? 

– Min känsla är att många vill bort ifrån slit och släng-konsumtion till ett mer hållbart sätt att klä sig och leva. Jag vill utbilda min kund inom hantverk, textiltradition och materialkunskap. Få henne att köpa en lite dyrare kappa som håller i många år i stället för att slänga pengar på en billigare men långt mindre hållbar modekappa varannan säsong. 

Anna Terunells musor i plagg från Teurn Studios

Karolina Isomaki Kasprzyk

Karolina i rock och pälstofflor från Teurn Studios. Byxan är hennes egen. Foto: MÄRTA THISNER

Karolina Isomaki Kasprzyk är Head of design woman hos Tiger of Sweden

Vad kännetecknar din stil?
– Jag har alltid tyckt om uniformen, och jag tycker om att bära kostym. I dag cyklar jag och tar mig till fots överallt, så det spelar en stor roll i hur jag väljer att klä mig. Även om jag bär kostym så blir det en uniform som är mycket avslappnad och bekväm.

Vilket är ditt favoritmaterial?
– Alla sorters ull som alpacka, kashmir eller fårull. De naturliga funktionerna och många fantastiska egenskaperna är svåra att ersätta med andra fibrer. 

Vad är bra hantverk?
– Ett gediget hantverk i kläder innehåller ofta ett vackert arbete som kräver specifik teknik och tid. Ett hantverk kan vara en mycket avskalad idé och det räcker med att dess enda funktion är en känsla eller en roll som förmedlas. 

Caroline Alm

Caroline bär skräddad väst och byxa i gabardin samt glittriga stövlar i läder från Teurn Studios. Foto: MÄRTA THISNER

Caroline Alm är casting director.

Beskriv din garderob?
– Min garderob är välkuraterad och genomtänkt. Jag är en riktig ”homme girl” … som helst bär kostymer, slacks, denim, kavajer men med inslag av sensuella och kvinnliga plagg och accessoarer. 

Vad tycker du saknas inom svenskt mode? 
– Ett märke som Teurn har jag länge längtat efter! Tidlöst, kuraterat och med material och plagg som du kan ha lång tid framöver. 

Vad är god kvalitet?
– En välskräddad kostymbyxa i ull funkar alltid. 

Vilka egenskaper är viktiga när du investerar i ett plagg?
– Det måste det passa in i min garderob, men också addera något som saknas, vara tidlöst och ha hög kvalitet.

Nyawargak Gatluak

Nyawargak bär shearlingrock från Teurn Studios. Foto: MÄRTA THISNER

Nyawargak Gatluak är modell. 

Vad kännetecknar din stil?
– Elegans och enkelhet. Den består mest av skjortor, klänningar, kjolar och kavajer.

Vilket är ditt favoritmaterial?
– Silke och bomull som känns skonsamt mot huden.

Vad är bra hantverk?
– När jag verkligen känner hur ­modeskaparen har valt ut ett material och känslan av att det sitter helt perfekt när jag tar på mig det. Den där wow-känslan. När jag såg Annas kollektion blev jag helt förälskad i den här kappan, jag bokstavligen drogs helt tyngdlös mot den.

Natalie Altewai

Natalia bär shearlingjacka och skräddad kostymbyxa i abardin från Teurn Studios. Foto: MÄRTA THISNER

Natalia Altewai är design director hos Totême.

Beskriv din garderob? 
– För tillfället är jag utan garderob. Jag lever i en resväska på grund av världens längsta renovering, så deprimerande! Så just nu är det mest sådant jag känner mig bekväm och trygg i som följt med till den tillfälliga bostaden. Kläder för mig handlar mycket om känslor och jag klär mig efter hur jag mår. Jag skulle till exempel aldrig kunna planera en outfit dagen innan, för jag vet inte hur jag mår när jag vaknar.

Vad kännetecknar din stil?
– Stil berättar vem man är utan att man behöver säga ett ord, så det första intrycket är allt. Under en höstsäsong gillar jag lite mer skräddat men mjukt och inte ”kalla” material som bomull. Accessoarerna och skorna får stå för den största delen av färgen i min garderob. För många år sedan ägde jag otroligt nog inte ett enda par svarta skor. Nu är det ganska mycket svart men jag gillar fortfarande att låta skorna sätta looken och vara lite ”center av attention”.

Vilket är ditt favoritmaterial?
– Denim är ett material jag inte kan leva utan i min garderob. Jeans är oslagbart och något jag bär konstant. Men jag uppskattar också livslängden denim har och hur materialet formas och utvecklas efter personlig användning. Och det är snyggt på alla! Sen försöker jag utgå från det och inte köpa ny denim på grund av miljöaspekten. Det skulle egentligen räcka med ett enda par jeans i garderoben som bara blir snyggare med tiden. 

Vad är bra hantverk?
– Mönster och material är den viktigaste aspekten i ett plagg. Det ena utan det andra kan inte formas till ett riktigt bra hantverk. Mode är så mycket mer än bara plagg, det är så känslomässigt laddat för mig. 

Varför investerar du i ett plagg?
– Är plagget ”jag” så är det något jag alltid kommer att bära och tycka om. Jag följer sällan trender, utan investerar i nyckelplaggen som berättar min story och har egenskaper som jag tror står för vem jag egentligen är och det jag tycker om.  

Camilla Larsson

Camilla bär trench av bomullstwill och skräddad kostymbyxa av gabardin från Teurn Studios. Toppen är Camillas egen. Foto: MÄRTA THISNER / MÀrta Thisner

Camilla Larsson är stylist och kreativ konsult.

Vad kännetecknar din stil, och hur syns den även i din styling?
– Jag blandar klassisk tomboy med en sofistikerad vintage­tvist. Jag blir aldrig bli uttråkad av att se herrkläder på kvinnor – och det gäller även i min styling.

Vilket är ditt favoritmaterial?
– Jag älskar vintage Levi’s i den mjuka ljusblå färgen eller en vacker blazer eller en vinterrock i ull. De håller sig i form och får mig att känna mig trygg och avslappnad.

Hur går det till när du blir ­kär i ett plagg?
– Jag tvivlar aldrig. När jag blir kär i ett plagg så är det något som kan passa in i det jag redan har. Antingen en klassiker, eller ett sällsynt vintageplagg, som jag kanske aldrig bär men tycker om att ha i min garderob ...

Vad anser du är riktigt bra ­hantverk?
– Jag ägnar irriterande mycket ­uppmärksamhet åt detaljer, vilket ­också är varför jag finner så mycket glädje i vintage. De samtida märkena som tilltalar mig har samma fokus på detaljer och plagg som vintage, där du känner att de ägnar mer ­uppmärksamhet åt att skapa ett vackert verk än något massproducerat.

Olivia Bergman

Oliva bär Taxi driver jacket och byxa i skinn från Teurn Studios. Foto: MÄRTA THISNER

Olivia Bergman är mångsysslare.

Beskriv din garderob?
– Min garderob består av en rätt eklektisk blandning av tufft, klassiskt och stilrent. Och sexigt!

 Favoritmaterial?
– Läder åldras väl och blir bara finare ju mer det används.

 Vad är bra kvalitet?   
– God kvalitet är något som inte skapas för att användas under en begränsad tid och det kan handla såväl om design som om val av material. För mig är det ett plagg som på riktigt skapats för att leva i.  

 Vad saknas inom svenskt mode?
– Jag tycker svenskt mode ofta känns så himla ångestdrivet. Det ska vara kul att klä sig, även om man kanske vill ha på sig helsvart. Det är väl den där lekfullheten jag i många fall kan sakna.

Foto: MÄRTA THISNER

LÄS ÄVEN 2000-talets mode gör comeback!