Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Höstmodet 2021: Möt kvinnan som skapat Acne Studios söta små keramikdjur

I sommar dyker gulliga keramikdjur och iögonfallande accessoarer upp hos Acne Studios. Stefanie Ravelli talar med Apollinaria ”Apo” Broche, den ryska konstnären som gör märkets butiker mycket gulligare. 

Baby-bambi och inre djur. När Acne Studios presenterade sin höstkollektion för 2021 så gjorde de det med accessoarer från den ryska installationskonstnären Apollinaria Broche. För det svenska märket skapade hon en keramisk värld av små porslinsfigurer, och miniatyrversioner av dessa blev till chokers och örhängen – som låtsasvänner från hennes barndom. Accessoarerna i kollektionen liknar de djurfiguriner som mormor och morfar eller farmor och farfar hade hemma i sina vitrinskåp, som hundar eller katter i skira färger. 

Foto: ACNE STUDIOS

Apollinarias konstnärskap bygger på rysk kultur, litteratur och sagor. Tidigare har hon skulpterat fram jätteknutar, hängande t-shirts och strumpor eller asymmetriska shoppingpåsar med lager av genomskinlig glasyr. Genom att arbeta med olika organiska material skapar Broche handgjorda föremål för att sudda ut gränsen mellan verklighet och fantasi, och undersöka hur vi påverkas av våra minnen.

Varför metall, trä och lera? 

– Jag började med scenografi och scen, men det är så svårt att komma nära. Jag började med keramik för ungefär sju år sedan, och jobbar ju främst med installationer kopplat till min keramik. Jag föredrar traditionellt hantverk. Jag älskar att jobba med trä, lera och keramik som sedan glaseras – det är magi i sig. När du glaserar så ser du inte resultatet förrän du plockar ut föremålet ur ugnen. Jag går på intuition, men självklart testar och kalkylerar jag mig fram. Jag känner mig som en galen vetenskapsman. Men nu har jag mer och mer fastnat för glas och mosaik. Det är så fantastiska material! Jag håller just nu på med en utställning i Bryssel där glas är mitt huvudmaterial och temat är blommor och grekisk mytologi.  

Foto: ACNE STUDIOS

Varför fick Acne Studios djur?

– När Acne Studios kontaktade mig var jag precis hemkommen från en resa i norra Ryssland, där jag hade bott i en nomadisk kultur med renar överallt. Jag visste precis vad jag skulle göra och började med min baby-Bambi. 

Jag ser dem som inre totemdjur som representerar våra inre känslor

Alla figurer blev till miniatyrer … Hur jobbar du med perspektiv?

– Ja, förutom väskorna i keramik så 3D-printades mina små djur till örhängen, halsband och armband. Att jobba med att skala ner skulpturer i lera är riktigt komplicerat, med glasering och allt detaljarbete. Tack Gud för ny teknologi! Jag är van vid att arbeta med större skalor och stora installationer. 

Konstnären Apollinaria ”Apo” Broche.Konstnären Apollinaria ”Apo” Broche.Konstnären Apollinaria ”Apo” Broche.
Konstnären Apollinaria ”Apo” Broche.

Några magasin skrev att det var obehagliga små hundar, andra att det var lite som en låtsasvän från barndomen. Hur skulle du beskriva dem och ditt universum?

– Jag ser dem som inre djur, lite som totemdjur som representerar våra inre känslor. Vissa djur är ledsna, andra mer sura eller överraskade. Kaninen representerar till exempel bittra känslor. Det är väl ett sammelsurium av känslor egentligen som tar form av ett gulligt litet djur. 

Har du läst fantasytrilogin Den mörka materian av Philip Pullman? Jag tänker på Daimons när jag hör dig beskriva dina små djur. I boken representerar en Daimon en människas själ i djurform och vandrar bredvid hen. 

– Så lustigt – just de böckerna står här i hyllan och väntar på att bli lästa! Intresset är ju större än någonsin för att gå djupare in i sig själv och upptäcka vad som finns där. Samtidigt så tänker jag att de där porslinsfigurerna från när vi var små hade lite samma uppgift. Att de representerade våra inre känslor som ingen kanske pratade om. I alla olika kulturer i olika delar av världen existerar totemdjur av olika slag. Det intresserar mig.   

Kan man kalla dina djur för låtsasvänner från barndomen? 

– Ja, absolut! Jag kommer ju ihåg min mammas stora samling av porslinsdjur och jag gav dem personlighet och hittade på ett liv kring dem. Låtsasdjur som jag kunde prata med om allt och som lyssnade under svåra och fina stunder. Det som intresserar mig i mitt arbete är ju minnen. Hur våra minnen kan skapa nya perspektiv, surrealistiska, verkliga eller overkliga. När jag tänker tillbaka så undrar jag ju om det jag kommer ihåg verkligen hände eller inte … Vår värld är så himla mycket större när man är liten, och vi har häxor och drakar överallt. Det som är fascinerade nu är ju att vi fortfarande har skit i våra liv, men vi har tappat den där vännen för att vi har ”vuxit upp” – är inte det tragiskt egentligen? 

Du är väldigt inne på sagor.  

– Ja, det finns inte bara en. Det är böcker mer precist, ryska och skandinaviska sagor och sägner med prinsessor och troll. Som liten älskade jag bröderna Grimm, och jag kommer ihåg att min farmor berättade om Törnrosa. Den riktiga ocensurerade Törnrosa, som ju är en skräckfilm egentligen.

Vad har du för inre djur? 

– Jag har gjort en meditationsritual där man går in i sitt eget huvud, och första gången såg jag en räv, fisk och drake, en vit drake. Men gemensamt för alla gånger är att räven har varit där. Så jag antar att räven är mitt djur. Det sjukaste är att efter att jag gjorde det så såg jag en räv mitt i Paris … Nu försöker jag gå ännu djupare i ämnet eftersom jag förbereder mer djur som kommer att finnas i Acne Studios-butikerna när kollektionen kommer ut (i juni, reds anm.). Jag håller på att skapa typ ett vilt sagoland fullt med djur. Inte en park eller ett zoo, jag hatar idén om att spärra in djur – hemskt. 

LÄS ÄVEN: Är Ingrid Berg från Iggy Jeans det svenska modets framtid?