Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Blue Billie och Bxxlights Daniela Upmark: ”Jag vill aldrig bli bekväm”

Daniela Upmark är grundare och creative director för smyckesmärket Blue Billie och ljusboxföretaget Bxxlght.

STYLEBY möter Daniela Upmark

När förstod du vilken jobbväg i livet du skulle ta?

”Jag har alltid vetat att jag velat jobba med något kreativt och att det är där jag hör hemma men det var när jag jobbade på min tidigare arbetsplats där jag vantrivdes och kände mig otroligt oinspirerad och inlåst som tillslut blev min skjuts in i den entreprenöriella världen som blev min väg till inspiration, frihet och lycka.

Vad köpte du för din fösta riktiga lön?

”Jag köpte en väska som jag hade gått och trånat efter under en längre tid.”

Var det läskigt att starta eget?

”Ja det var det absolut. Speciellt i början när man inte hunnit bygga upp sitt självförtroende kring sin produkt. Jag har generellt sätt en naiv och optimistisk syn på saker och tänker inte så mycket ’tänk om’ utan kör bara vilket nu i efterhand var en viktig inställning för att orkar med alla hinder som dök upp.”

Har du någonsin tvivlat pay att du skulle klara det?

”Som entreprenör så har du väldigt höga toppar, men desto djupare dalar vilket absolut har bidragit till att jag tvivlat på mig själv när jag varit längst nere i dalen men det varar bara några minuter och förvandlas sedan till ett jäkla driv.”

Vad är det roligaste med att driva eget modeföretag?

”Mixen av business och allt det kreativa kring produkten man säljer. Det är den kombinationen som gör att jag aldrig blir uttråkad.”

Vad är det viktigaste du lärt dig?

”En viktig del som min pappa lärde mig i en period där jag var väldigt utmattat var att lära sig skilja på person och organisationsnummer. Jag är väldigt personligt engagerad i mina två varumärken och dem är så stor del av mig och med de kommer utmaningen att inte ta företagsrelaterade saker personligt för då kommer du varken orka i längden eller ha möjlighet att ta dem bästa möjliga besluten för företaget.”

LÄSTIPS! Läs norska streetstylestjärnan Céline Aagards svar på STYLEBYs karriärfrågor!

Vad gör du när du tappar sugen?

”Jag har idag lyxen att bo väldigt nära naturen som är min största inspirationskälla, så då ser jag till sätta på mig mitt skönaste mjukisset och går sedan ut i skogen och tar några stora andetag.”

Hur är du som chef?

”Jag är en chef som till 110 procent litar på mina anställda och som ger alla utrymme att skapa sin egen kreativitet. Jag är även en otålig chef med guldfiskminne.”

Vad kräver du av dina anställda?

”För mig är det otroligt viktigt att alla som jobbar för mina två varumärken tror och brinner för det dem gör och tror på det vi tillsammans skapar.”

Vad kräver du av dig själv?

”Att aldrig bli för bekväm utan hela tiden fortsätta utvecklas och utmana mig själv.”

Hur belönar du dig själv?

”Köper färska blommor och ett nytt doftljus.”

Hur mäter du framgång?

”För mig är framgång mixen av inre lycka och frid och att få kalla min hobby för mitt jobb.”

LÄSTIPS! Läs smyckesduon Drakenberg Sjölins karriärråd!

Har du någon mentor? 

”Jag har en mentor och ett flertal inspirationskällor som betytt väldigt mycket under min resa och jag har under perioder agerat mentor åt ett flertal personer som startat eget vilket alltid är fantastiskt kul.”

Vilken är din bästa egenskap ur ett yrkesperspektiv?

”En sak som är svår att mäta på papper, men som är en starkt verktyg hos mig och som jag alltid litar på så är det min magkänsla. Den har visat mig vägen och alltid varit min tryggaste punkt.”

Vad behöver du hjälp med?

”Ekonomi och chefskapet. Jag rekryterade nyligen en VD samt en ekonomiansvarig vilket gjort att jag helt fått lämna dem posterna vilket genererat i att jag får hänga där jag trivs bäst, i den kreativa zonen vilket är för mina företags samt mitt egen bästa.”

Vilken dröm har du kvar att uppfylla?

”Jag har otroligt många drömmar, stora som små. Jag har checkat av många längst vägen men listan fortsätter att växa hela tiden.”

Vad är ditt mål?

”Ett av mina stora mål är att inspirera människor, både genom mina produkter men även få människor att våga satsa på din dröm och tro på sig själva.”

Vad önskar du att du hade vetat i början av din yrkeskarriär?

”Att inte ta misstag för hårt utan att se dem som viktiga delar att hitta den rätta vägen och magiska formeln som är unik för varje företag.”

Vad driver dig?

”Mitt stora driv är att inspirera människor via mina två världar, Blue billie och Bxxlght samt genom mitt entreprenörskap och få fler att våga köra på sin grej.”

Vad är det allra roligaste med ditt jobb?

”Först och främst är det kreativa delen. Att få skapa ny design och att hela tiden jobba med två världar; Blue billie och Bxxlght. De är väldigt lika, men samtidigt så olika vilket gör att dem båda ger och hämtar inspiration från varandra vilket är fantastisk. Och slutligen så är det återigen att få möjlighet att inspirera människor. Det är en fantastisk gåva.

LÄSTIPS! Läs smyckesdesignern Maria Nilsdotters karriärstips!