Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

By Malene Birgers chefdesigner Christina Exsteen: "När jag tog över, skulle det ske något nytt!"

STYLEBY fick en exklusiv intervju med By Malene Birgers chefdesigner Christina Exsteen efter deras vår- och sommarvisning i Köpenhamn. Ett varumärke som framåt vill uppfattas som mer lekfullt och mindre vuxet.

Christina ExsteenChristina ExsteenChristina Exsteen
Christina Exsteen Foto: Sofie Holst Nyvold / DK

Hur känns det efter visningen?

”Det är ett stort privilegium att se ens vision komma till liv. Att starta med en idé, utveckla den och till sist sätta punkt med en stor visning – där vi spelat på alla tangenterna: Setdesign, musik och modeller, allt är starka attribut till att bygga upp en storytelling kring kollektionen och varumärket. Man är aldrig bättre än sin sista kollektion och visning, så det är en stor glädje och tacksamhet när kollektionen blir så bra mottagen. ”

Du har successivt satt din prägel på By Malene Birger  sedan du tog över 2014 - hur har den resan varit?

 ”Det har varit en spännande och lärorik resa – både på ett personligt och professionellt plan. När jag tog över, skulle det ske något nytt med By Malene Birger  – vi skulle till ”the next level” och bort från de tunga lite damiga kollektionerna. Det har betytt, att vi har arbetat på att kollektionerna ska vara  mer ”approachable”, det är viktigt att hela tiden relatera till hur kvinnan lever sitt liv och hur hon använder sina kläder – plaggen ska komplettera henne och hennes liv.

Men man byter inte riktning på ett stort fartyg bara såhär, det finns många intressenter som står på spel. Vi har haft en hel del att göra, med förnyade kollektioner, logotyp och visuella identitet. Samtidigt har vi konsekvent arbetat för att förbättra kvalitén på både skor och väskor och adderat ”the bag collection”, en helt ny kollektion av skinnväskor. Allt har varit nödvändiga åtgärder som bör vidtas för att varumärket ska kunna röra sig internationellt, men det har tagit tid och vi har varit tvungna att ha tålamod för att komma dit vi är idag.”

Hur tycker du att du har utvecklas sedan du tog över? 

”För mig har det varit en fantastisk upplevelse som också har varit utmanande på ett positivt sätt. Det är en hårfin gräns att försöka bevara husets DNA och samtidigt utveckla och förnya. Det har varit en utmaning att ta över någon annans skor, speciellt grundarens. Jag har fått förhålla mig till en historia och några mycket höga förväntningar. Frågar du mig om jag har känns press, så kan jag helt ärligt svara ja. Men jag har aldrig varit rädd för stora utmaningar eller för den sakens skull förändringar, det har utvecklat mig som människa. Och det har varit en galen resa, där jag har lärt mig att lita på mina egna beslut och att tro på mig själv. Jag har också lärt mig hur viktigt det är för mig att ha rätt människor omkring mig.”

Hur tror du att By Malene Birger uppfattas?  

”Jag hoppas att man kan se den nya utvecklingen hos By Malene Birger  - att vi har blivit lite mer lekfulla och mindre vuxna, men utan att förlora det sofistikerade och feminina. Jag hoppas att vi inspirerar kvinnan att gå upprätt genom livet och att våga uttrycka sig feminint - och sexigt - men på ett opretentiöst sätt. För mig är det viktigt att vår design tar kvinnans liv i beaktning. Hon är en mamma, karriärkvinna, vän, flickvän - och hennes garderob måste passa det livet.”

”Väska från By Malene Birgers SS18 kollektion. Foto Nicolaj Didriksen.””Väska från By Malene Birgers SS18 kollektion. Foto Nicolaj Didriksen.””Väska från By Malene Birgers SS18 kollektion. Foto Nicolaj Didriksen.”
”Väska från By Malene Birgers SS18 kollektion. Foto Nicolaj Didriksen.”

Hur definierar du stil?  

”Stil handlar om personlighet och att man inte tar sig själv på alltför stort allvar. God stil är en självsäker kvinna som klär sig i ett försök att uttrycka sin sinnesstämning i det ögonblicket - men med glimten i ögat. Hon klär sig för sig själv, och är medveten om sina styrkor och använder dem på bästa möjliga sätt.”

Vad ska man satsa på inför vår- och sommar 2018?

1. ”Den svarta lackjackan med det råa bältet till - en oväntad, men intressant kombination. Den är praktisk och kan även användas som regnjacka, men samtidigt kan man leva ut sin inre femme fatale. Utöver det är den bra till jeans och sneakers, och är därför helt perfekt för skandinaviskt väder.”

Ni erbjuder ett urval av kollektionen till försäljning direkt efter visningen. Vad är din inställning till see-now-buy-now upplägget?

Jag tror det är en produkt av vår tid. Vi är individualister som vill ha det nya före alla andra. Samtidigt är det för oss ett bra sätt att möta våra kunder och göra en kollektion som först kommer i butikerna 6 månader senare, mer relevant och intressant för kvinnor just nu. Personligen kan jag önska att de inte gick så fort. Vi måste komma ihåg att ge oss tid att absorbera och reflektera - det är viktigt!

Och till sist, vem är drömpersonen att bära By Malene Birger?

”Gaia Repossi. Hon besitter alla aspekter som jag vill uttrycka genom min design. Hon är sofistikerad och feminin, men på ett lekfullt, sexigt sätt.”

TIPS! Välkommen till Sveriges största mode- och skönhetsfestival – all info hittar du här!