Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Byredo släpper smink i oktober 2020.Byredo släpper smink i oktober 2020.Byredo släpper smink i oktober 2020.
Byredo släpper smink i oktober 2020.

Byredo släpper makeup – här är allt du vill veta

Färgsprakande och lekfullt i glansande, tunga metalldosor – Byredo slår in på en ny väg och lanserar makeup.

”Makeup kändes tidigt som ett naturligt steg för oss, att skapa något fysiskt och visuellt komplement till doft som ju är ganska osynligt för ögat”, berättar Ben Gorham.

Precis som med doft vill Byredo vara en uppstickare.

”Samtidigt kände jag att makeupbranschen präglades av snäva ramar och några få, konservativa aktörer. Jag tänkte att vi kan göra det här och göra det annorlunda.

Arbetet satte i gång för över två år sedan och till sin hjälp hade han en av branschens mest kreativa makeupartister, Isamya Ffrench.

Jag har varit nog med att det här inte ska bli en manlig idé om hur en kvinna ska se ut.

”Jag har lutat mig på Isamaya i det här och hon har haft ganska mycket frihet. Jag har varit nog med att det här inte ska bli en manlig idé om hur en kvinna ska se ut. Jag har bidragit med ett övergripande tänk och mitt ledarskap men jag har också låtit Isamaya jobba fritt.”

Bland de första produkterna som släpps är ett multifunktionellt stick i 16 färger.

”Varken jag eller Ben ville göra makeup som är för konformistisk och Color Stick är en universell produkt som kan bäras på många sätt. Jag vill inte berätta för människor hur man ska bära makeup utan att inspirera dem”, säger Isamaya Ffrench.

LÄS MER: Ben Gorham: Mannen med de stora drömmarna 

Ben Gorham med en ögonskuggspalett.Ben Gorham med en ögonskuggspalett.Ben Gorham med en ögonskuggspalett.
Makeupartisten Isamaya Ffrench.Makeupartisten Isamaya Ffrench.Makeupartisten Isamaya Ffrench.
1 AV 2
Ben Gorham med en ögonskuggspalett.
2 AV 2
Makeupartisten Isamaya Ffrench.

”Jag tycker hela spektrumet av makeup är intressant, från att det nästan inte syns till Kardashian-looken. Byredos makeup handlar inte om att sälja en hel lösning utan om att komma med inslag. Det var också något som jag märkte tidigt, att kvinnor har produkter i sin necessär från alla möjliga märken. Inga varumärken äger kunderna och då kändes det naturligt att göra några få utvalda produkter”, säger Ben Gorham.

Använder du själv makeup? 

”Jag har plåtats mycket och då fått makeup, men jag har aldrig själv sminkat mig till vardags. Min relation till makeup bygger alla kvinnor i mitt liv, syster, mor, vänner och fru. Nu när min dotter börjar bli äldre ser jag också hur roligt det är att upptäcka och leka med makeup. Jag har tänkt väldigt mycket på hur jag ska förhålla mig till att min dotter vill sminka sig och har kommit fram till att det är ett otroligt sätt att uttrycka sig, precis som parfym och kläder. Att man har ett hjälpmedel att visa vem man är och vem man vill vara. Och kunna välja var när och hur. Jag gillar idén av att skapa verktyg för att människor ska kunna uttrycka sig på olika sätt, men utan att säga exakt hur dem ska göra och känna.”

Förpackningarna känns väldigt gedigna.

”Det är ju lite av vår specialitet, vi är lite nördiga på kvalité och detaljer framförallt. Jag tar 8 månader extra i processen för att allt ska bli perfekt. Ibland ligger det lika mycket investering på makeupen, som kostar ett par hundra kronor, som på en av våra väskor som kostar 30 000 kronor. Jag tror också om man inte stressar så kan man hitta ett unikt uttryck och jag hoppas att folk kommer känna det!”

Color stick, 310 kr, Byredo. Lipstick, 415 kr, Byredo. Mascara, 415 kr, Byredo. Eyeliner, 370 kr, Byredo. I november kommer tre olika ögonskuggspaletter, 660 kr.Color stick, 310 kr, Byredo. Lipstick, 415 kr, Byredo. Mascara, 415 kr, Byredo. Eyeliner, 370 kr, Byredo. I november kommer tre olika ögonskuggspaletter, 660 kr.Color stick, 310 kr, Byredo. Lipstick, 415 kr, Byredo. Mascara, 415 kr, Byredo. Eyeliner, 370 kr, Byredo. I november kommer tre olika ögonskuggspaletter, 660 kr.
Color stick, 310 kr, Byredo. Lipstick, 415 kr, Byredo. Mascara, 415 kr, Byredo. Eyeliner, 370 kr, Byredo. I november kommer tre olika ögonskuggspaletter, 660 kr.

Kollektionen släpps i oktober och kommer att finnas på Byredos hemsida, butiker i Stockholm och hos utvalda återförsäljare.

LÄS MER: Skönhetsredaktören listar årets 50 bästa produkter 2020