Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Carin Rodebjer iklädd egen design
Carin Rodebjer iklädd egen design
Carin Rodebjer iklädd egen design
Carin Rodebjer iklädd egen design Foto: Josefine Laul

Carin Rodebjer delar 4 livsläxor: ”Det som från utsidan ser ut som en framgång känns sällan så för mig”

Designern och tidigare vinnaren av Damernas Värld Guldknappen, Carin Rodebjer, delar med sig av sin klokskap – här är fyra insikter hon vill dela med sig av. 

Carin Rodebjers livsläxa 1:
Håll dig centrerad

Att lyckas är kantat av en rad misslyckanden

– Något jag lärt mig genom åren är att det som ter sig framgångsrikt från utsidan sällan känns så framgångsrikt för mig. Att lyckas är kantat av en rad av misslyckanden och intensivt arbete. Ofta när folk säger att det går bra för mig, känns det i mig som om jag precis kommit ut ur en snabbspolande torktumlare. Planering är A och O för att känna att resan ska bli något sånär kontrollerad, och det är viktigt att hålla sig själv centrerad. Med framgång kommer massor av åsikter, önskningar, uppskattning och klagomål från människor omkring, och börjar man förhålla sig för mycket till sin omgivning är det lätt att man tippar omkull. Allt kostar något, och man orkar inte vara allt man önskar. Hårt arbete tar både energi och tid. Det kan vara svårt att stå emot när andra tycker det är normalt att gå på fest och socialisera mycket, eller åka pulka med barnen. Det är viktigt att fråga sig själv om det är värt att kompromissa bort så mycket, och om man är stark nog att återkommande tacka nej till det mesta. 

Carin Rodebjers livsläxa 2:
Ta lärdom av andra

Det finns väldigt många livsöden som inspirerar

Om du känner dig ensam på din väg, så ta lärdom av andra. Läs om människor som tampats med samma utmaningar som du ­tampas med. Verkligheten överträffar det mesta, och det finns väldigt många livsöden som inspirerar. Även om du inte alltid hittar den eller dem som du kan identifiera dig med i din närhet, så finns de garanterat i historien. Biografier och dokumentärer tar mig alltid framåt när jag gått i baklås.

Carin Rodebjers livsläxa 3:
Skaffa nya perspektiv

Det svenska perspektivet är egentligen väldigt smalt

Ett sätt för mig att förstå mer, och se livet ur fler perspektiv, är att leva och resa i andra länder och kulturer. Eller ta kontakt med människor som lever ett liv väldigt långt från mitt eget. Att se saker på helt nya sätt vidgar tänkandet och förståelsen för andra människor och ens arbete. Det svenska perspek­tivet är egentligen väldigt smalt och unikt. Att titta på sin egen kultur utifrån är både roligt, intressant och lärorikt. 

Carin Rodebjers livsläxa 4:
Vårda dina vänner

Det finns inget som är bättre än en djup och lång vänskap

Om du vill ha säkra livslånga relationer, se till att vårda dina vänner. Det finns inget som är bättre än en djup och lång vänskap, och massor av delade minnen. 

LÄS ÄVEN: Damernas Världs stora intervju med Carin Rodebjer.