Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

De 13 mest stylish 80-talsfilmerna alla bör se

80-talet var ett decennium av överdåd och för oss som växte upp under det årtiondet har "larger than life" stilen som var rådande då för alltid etsats sig fast i våra hjärnbalkar. Vi bjuder på 13 av de allra mest stylish filmerna från en svunnen chockrosa tid.

1. Fast Times at Ridgemont High, (1982) (Svensk titel: Häftigt drag i plugget)

80-talets high school i Kalifornien, tonårslust, alkohol och dagdrömmande. Samt såklart Spicolis (Sean Penn) shackrutiga Vans och Phoebe Cates klassiska bikiniscen.

2. Heathers, (1988) (Häxor, läxor och dödliga lektioner)

Var ska jag börja? Kanske med statement-kavajerna med massiva axelvaddar, färgblockningen, hårschrunchies eller varför inte de färgade tightsen. Vänta ... jag tror jag just beskrev Balenciaga?

3. The Lost Boys, (1987)

Glöm Twilight, True Blood eller någon annan vampyrfilm/serie. Ingen är lika bad ass snygg  som Kiefer Sutherland i kultrullen The Lost Boys.

4. Working Girl, (1988)

Melanie Griffiths väg upp i karriären kantas av sexistiska män, hårt arbete och en killer powergarderob.

5. The Breakfast Club, (1985)

Precis som Vetements senaste visning var en parad av stereotyper så finns i denna ungdomsklassiker sportfånen (Emilio Esteves), bråkstaken (Judd Nelson), plugghästen (Molly Ringwald), den blyge (Anthony Michael Hall) och feministen (Ally Sheedy). Ingen kunde porträttera ungdomar utan att döma dem som den framlidne John Hughes.

6. Pretty In Pink, (1986)

Ännu en film av John Hughes med Molly Ringwald. Tonårsångest, utanförskap och fantastiska rosa klänningar och cowboy-slipsar.

7. Top Gun, (1986)

Aldrig har bomberjackor (i ordets rätta bemärkelse), aviatorbrillor och vita t-shirts varit snyggare. USAs flygvapen fick motta rekordmånga ansökningar efter att filmen haft premiär. Jag fattar varför.

8. Summer Lovers, (1982) (Kärlek på Santorini)

Filmen utspelar sig på, well, Santorini. Peter Gallagher och Daryl Hanna är amerikanska ungdomar på semester i paradiset. I för sig är det mest naket i filmen men de kläder som faktiskt används är tighta, lågt skurna och alldeles underbara. Plus att soundtracket är ace.

9. Blue Velvet, (1986)

En film av David Lynch med Kyle MacLachlan och Isabella Rossellini kan inte bli annat än snygg!

10. Do The Right Thing, (1989)

Spike Lee ville att filmens visuella värld, kläder inkluderat skulle vara mättat på färger och mönster. Fresh Prince in Bel Air tackade och tog emot.

11. American Gigolo, (1980)

Giorgio Armani designade kostymerna, Richard Gere och Lauren Hutton bar upp dem som bara den!

LÄSTIPS! Alexa Chungs 7 stylingtips för Fashion Week-aktuella trenchcoaten

12. Wall Street, (1987)

Alla Handelsstudenters favvofilm. Backslick, hängslen och vita kragar är för alltid förknippade med ekonomiskt fulspel.

13. Blade Runner, (1982)

I oktober har en ny Blade Runner-film med Ryan Gosling bland annat premiär i Sverige. Den har minst sagt mycket att leva upp till. Varenda filmruta i originalet är ett mästerverk i vacker dystopi. Lägg där till outfits som skulle ge Rick Owens och Thierry Mugler våta drömmar.

TIPS! Prenumerera på STYLEBY och få lyxig hårvård - mer info här