Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Behnaz Aram.Behnaz Aram.Behnaz Aram.
Behnaz Aram. Foto: Petter Lundgren

Designern Behnaz Aram om sin beundran för Phoebe Philo

Designern Behnaz Aram berättar om varför Phoebe Philo inspirerar henne, och varför en elva år gammal kappa fortfarande river ner applåder. 

Behnaz Aram i sin rock från Phoebe Philos Céline-tid.Behnaz Aram i sin rock från Phoebe Philos Céline-tid.Behnaz Aram i sin rock från Phoebe Philos Céline-tid.
Behnaz Aram i sin rock från Phoebe Philos Céline-tid. Foto: Petter Lundgren

Vad är Phoebe Philos unika förmåga som designer?
– Det var spännande att följa henne när hon tog över ett dammigt varumärke, som Céline var då, och hur hon skapade en helt ny silhuett för den moderna kvinnan – power dressing av en kvinna för en kvinna. Som designer och kvinna uppskattade jag hur kollektionerna Phoebe Philo skapade var till för flesta kvinnor – och några män. Det var även inspirerande att se hennes materialval och hur hon använde dem på ett nytt sätt, hennes oväntade sil­huetter och färgkombinationer.
– Hon intellektualiserade modet. Jag uppskattar att hon skapade kollektioner där hon tog inspiration från konst, arkitektur och personer. Joan Didion, Matisse, Yves Klein … Det blev mer än bara ytliga kläder som var snygga för en begränsad skara. Célines kampanjer var inspirerande. De såg enkla och tillgängliga ut, men ändå maffiga. Phoebe Philos val av modeller var eget, och jag tycker om att de aldrig var översminkade, utan tvärtom såg naturliga ut. Det var en fantastisk paketering av varumärket som var tungt, skarpt och rent.

Behnaz AramBehnaz AramBehnaz Aram
Behnaz Aram Foto: PETTER LUNDGREN

Vilket Céline-plagg är favoriten bland dem du äger?
– Min kappa från pre-fall 2011, den är i Prince of Wales-check i patchworks med slag i svart satin. Det som gör den fantastisk är hur den har tillverkats. Den är skapad i bondad ull med tejpade sömmar på insidan. Jag var inne på Gieves & Hawkes på Savile Row för ett par år sedan då en av skräddarna kom fram och frågade om kappan. Jag tog av mig den så att han fick ”inspektera” den, han tyckte att den såg fantastisk ut. Jag får kommentarer om den i princip varje gång jag har haft den på mig. Den är värd vartenda öre. 

Vad har du för förväntningar på Phoebes eget märke den dag det lanseras?
– Att hon kommer att köra sin grej, vad det blir har jag ingen aning om. Men det ­kommer att vara intellektuellt och innovativt i fråga om design och produktion. Jag ser ­mycket fram emot det.

LÄS ÄVEN Phoebe Philo: Förändrade mode för kvinnor på djupet

LÄS ÄVEN Moderedaktörerna: ”Min favoritlook av Phoebe Philo”

LÄS ÄVEN Modehistoria: Phoebe Philo presenterar sig för världen