Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Olivia Huerta Bratteng

Hyllade designern Ellen Hodakova: ”Mamma lärde mig vad kläder gör för känslan av tillhörighet”

Ellen Hodakova är en av de svenska designer det talas om mest just nu. Rebecca Jardsdotter talade modeminnen med den svenska designstjärnan.

Ellen, vilket är ditt starkaste modeminne?
– Jag minns tydligt att min mamma ofta satt fokuserat och sydde både sina egna, mina och min brors kläder när vi var små. Jag kröp alltid in i hennes garderob och lånade olika plagg att spatsera runt i eller uppträda med. Vinden var full av 80-talsset, dansskor och pappas överrockar. Pappa kom oftast hem i sin propra uniform och militärutrustning som han tog väl hand om. Han putsade sina skor och borstade av sin basker och hängde kavajen på sin herrbetjänt. Som uppvuxen på hästgård har man på sig sin riduniform dagligen och putsar upp den, precis som pappa lärt, inför varje tävling.

Ellen Hodakova, designer.Ellen Hodakova, designer.Ellen Hodakova, designer.
Ellen Hodakova, designer. Foto: Olivia Huerta Bratteng
Det finns så mycket kunskap i världen som lämnat spår i plagg.

Hur har det minnet format dig
– Det har format mitt sätt att tänka uniformt. Mamma lärde mig vad kläder kan göra för känslan av tillhörighet, men också mycket om plaggs eget värde.

Vad tände din modelåga?
– Jag har alltid varit en nyfiken person som velat förvandla en tom känsla i ett rum till en varm plats av trygghet. Något som kan framhäva fantasi.

Ellen Hodakova, designer, med sin hund Kådi.Ellen Hodakova, designer, med sin hund Kådi.Ellen Hodakova, designer, med sin hund Kådi.
Ellen Hodakova, designer, med sin hund Kådi. Foto: Olivia Huerta Bratteng
Mamma och pappa har kapat det mesta på egen hand och klarat av allting själva

Finns det någon som alltid inspirerat dig?
– Mamma och pappa. Min mamma sydde allt, vilket min mormor också gjorde, precis som hennes egen pappa. Det har gått i generationer, rakt i nedstigande led.

Berätta mer.
– Mamma har, precis som sin mor, en otrolig ”kan själv”-anda, och i stället för att spendera pengar har de skapat det mesta på egen hand och klarat av allting själva. Den övertygelsen är otrolig att lära av och ger extra styrka av att applicera när det behövs.

Använder du den styrkan när du skapar dina kollektioner?
– Det skulle jag absolut säga.

Ellen Hodakova, designer.Ellen Hodakova, designer.Ellen Hodakova, designer.
Ellen Hodakova, designer. Foto: Olivia Huerta Bratteng
Läder håller för evigt om du tar hand om det. Dessutom väcker spännen med motiv olika minnen hos varje individ.

Hodakova beskrivs som ett märke som beundrar dåtidens metoder, vilket klingar väl med ditt modeminne.
– Det finns så mycket kunskap i världen som lämnat spår i plagg. Tittar man närmare så blir i alla fall jag väldigt nyfiken på hur någonting är gjort från grunden. Min nyfikenhet har skapat egna kreationer som låter betraktaren associera fritt, med en gnutta överraskning, där den centrala biten är omvandlingen.  

Just ja, för i kollektionen lät du bälten sys om till klänningar, kjolar och västar. Dessutom är ett av dina signaturplagg en väska tillverkad av gamla bälten.
– Läder håller för evigt om du tar hand om det. Dessutom väcker spännen med motiv olika minnen hos varje individ. Egna modeminnen!

LÄS MER Svenska designstjärnan Beate Karlsson om succén: ”Det mest pinsamma som kan hända”

LÄS MER Modedesignern Feben: ”Jag ville passa in – nu är det tvärtom”