Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Foto: Philip Messmann / STYLEBY

Framtidens hudvård är här – så kan den förändra din hud

Vem vet hur framtidens hudvård ser ut? Ingen, egentligen, men vi rätt bra på att gissa. Genom att lyssna på experter och studera rapporter om framtidens skönhetsvård kan vi få en bra överblick över hur vi tar hand om vår hud bäst i dag – och i morgon.

Hudvård har gått från något man smusslat med hemma i badrummet till att vara en högteknologisk hobby och skönhetsindustrin tillfredsställer oss nördar genom att ständigt hitta nya sätt att använda sig av Nobelvinnande vetenskap och teknik för att förbättra vår huds utseende och motståndskraft. Artificiell intelligens och genetisk analysering tillämpas redan av skönhetsmärken för att se till att hudens behov tillgodoses, medan nya ingredienser, framtrollade i labbet eller med hjälp av naturen och bioteknik, tar itu med en mängd kosmetiska problem. Vi guidar dig till de absolut senaste och framtidshudvården som redan är här:

allra mest ser vi fram emot ny, grön skönhets-teknologi

BEAUTY TECH

När Vivatech, en mässa för start ups, digital transformation och banbrytande innovationer, gick av stapeln i somras var skönhetsföretag några av de stora utställarna. Beautytech är verkligen hett. Den digitala och fysiska världen möts redan i form av interaktiva shoppingupplevelser, som appar där kunden kan testa smink eller få sin huddiagnos, men framtiden är mer hi-tech än så. Yves Saint Laurent har tillsammans med neurotechföretaget Emotiv gjort det möjligt att med hjälp av kundens nervresponser avgöra hens doftpreferenser – genom ett multisensor-EEG-baserat headset. På 20 minuter rekommenderas konsumenten ett urval av dofter baserat på emotionella responser.

Skönhet är numera också en högteknologisk hemmahobby, och apparaterna blir allt mer avancerade. Tidigare i år lanserade Yves Saint Laurent ett AI-drivet hemmasystem, Rouge Sur Mesure, som leverar skräddarsydd läppstiftfärg. Lancôme lanserar snart Absolue Dual-LED Youth Treatment, som med patenterat LED-ljus ökar kollagenproduktionen och hjälper till att reducera rynkor.  

Men allra mest ser vi fram emot ny, grön skönhets-teknologi. Ett exempel är L’Oreáls duschmunstycke för salonger, som reducerar vattenkonsumtion med upp till 61 procent i jämförelse med ett vanligt munstycke. Innovationen rullas snart ut till tiotusentals salonger världen över och förväntas reducera vattenkonsumtionen med 4 miljarder liter vatten per år.

Hemma-tekniken som ger salongsresultat:

Currentbodys LED-mask levererar LED-ljusets ”gold standard” och kombinerar rött (633 nm) och nära infrarött ljus (830 nm) som i flera kliniska studier har bevisats föryngra huden genom att bygga kollagen, elastin och hyaluronsyra.
Ljusterapimask, Skin LED från Currentbody. Mer info och köp här (länk till Currentbody).

Verktyg som ger ansiktet flera olika behandlingar som massage, kyla och värme, rengöring, LED-ljus och mikroström, med hjälp av olika munstycken. Theraface har samlat en rad olika ansiktsverktyg till ett (men med många olika munstycken). Med bara några byten går det att ge ansiktet en behandling med massage, kyla och värme, rengöra med ett borsthuvud i mjuk silikon, eller stimulera kollagen och muskler med LED-ljus och mikroström.
Ansiktsverktyg, Theraface pro från Therabody. Mer info och köp här (länk till Lyko).

BAKTERIER OCH BIOIDENTISKA INGREDIENSER

Allt från naturen är inte bra för huden och det finns en baksida av den ”naturliga” trenden. Många får reaktioner på huden och det beror antagligen för att ämnena som används inte är kompatibla med huden, huden är inte van med till exempel eteriska oljor och botaniska extrakt (även om de också kan funka fint på tåligare hud).

Att huden producerar en jättefin komposition av ämnen helt själv har uppmärksammats mer och mer på senare tid och därför har de hudegna ingredienserna som har ansetts lite apotekstråkiga, men som faktiskt är naturliga för huden, fått ett uppsving. Hudegna ingredienser är molekyler som är biologiskt helt identiska med de som redan finns i vår hud, men framtagna på syntetisk väg. Dessa ingredienser känns därför igen av kroppen och kan ”kommunicera” med cellerna trots att de är framtagna i ett labb. Hudegna ämnen för bästa mjukgörande effekt är bland andra ceramid, squalen, omega3, omega6 och kolesterol. Hyaluronsyra är också en fuktbindande sockermolekyl som finns naturligt i kroppen, även om de allra minsta molekylerna är alldeles för stora för att ta sig in i huden har de en god återfuktande effekt. Goda bakterier är också avgörande välmående hudbarriär och probiotisk hudvård arbetar med att främja hudens mikrobiom, men hittills har det varit svårt att framställa hudvård med en levande bakterier. Nu har bland andra Sydafrikanska Esse lyckats kapsla in bakterier i olja som sedan kan leveras säkert till huden.

Hudvård med levande bakterier:

Färskt oljeserum med levande mjölksyrabakterier som ska förvaras i kylen. Probiotic concentrate från Skinome. Mer info och köp här (länk till Skincity). 

Oljeserum med inkapslad probiotika. Plus probiotic serum från Esse. Mer info och köp här (länk till Seth & Sally).

MÄNSKLIGA STAMCELLER

De flesta har en vag uppfattning om vad stamceller är för något, men här kommer ändå en snabb sammanfattning: Stamceller är icke-specialiserade celler som finns i alla flercelliga organismer. Dels kan stamceller genomgå ett obegränsat antal celldelningar och dels har stamceller förmågan att bli till flera celltyper. Hos vuxna utgör stamceller framförallt ett reparationssystem för att ersätta skadade celler. I hudvård har stamceller från växter funnits ett tag och även om växtstamceller kan vara vårdande har de sina begränsningar. Bara för att stamceller från en ros kan hjälpa blomman att växa och blomstra betyder det inte att den kan göra samma sak för din hud. Istället är de mänskliga versioner betydligt mer intressanta för alla som söker det senaste inom hudvård. Tillhör du istället de som snarare blir helt äcklad? Låt oss påpeka att användningen av mänskliga stamceller är strikt reglerad och kommer antagligen inte dyka upp i en kräm inom överskådlig tid, även av den anledningen att de faktiskt inte alls lämpar sig att ha direkt på huden på grund av dess molekylstorlek.

användningen av mänskliga stamceller är strikt reglerad

I hudvård från Anteage Md härrör ingredienserna visserligen från mänskliga stamceller (en ung, frisk donator), men är inte en riktig, mänsklig stamcell utan ”bara” syntetiskt framtaget tillväxtfaktorer och cytokinpeptider – vilket är de viktiga, förnyande och läkande komponenter från den mänskliga stamcellen, men som kan integreras i en hudvårdsformel och penetrera huden. Tillväxtfaktorer och cytokiner fungerar som små byggarbetare och brandmän som stamcellerna skickar ut för att reparera skadad hud och dämpa inflammationer. Dessutom bidrar de till kollagensyntesen.

Duo med serum och accelerator från Anteage Md. Mer info och köp här (länk till Anteage).

NUKLEOTIDER

Nukleotiderna har en avgörande roll i cellens funktion genom att vara energibärare och byggstenar i DNA och RNA. Vid varje celldelning bildas det en identisk kopia av modercellens DNA. Det är viktigt att denna kopiering görs utan fel och för att säkerställa korrekt replikering måste varje cell ha tillgång till en pool av fritt tillgängliga, relevanta nukleotidbaser att bygga kopian från, samt tillgång på RNA och olika enzymer för att stimulera och tillföra energin (ATP/GIP) för dessa reaktioner. Men hur fungerar det i hudvård? Hudvårdsserien Cellreverse från DrK Dermal Health Care innehåller innehåller fem nukleotider i det korrekta förhållandet mellan puriner och pyrimidiner, tillgängliga för dermal- och epidermalceller för att påskynda cellförnyelsen, men också säkerställa att nya celler av god kvalitet bildas.

ATP (adenosintrifosfat) är en nukleotid och cellens huvudsakliga energikälla. I cellerna utförs många processer, inte minst förnyelseprocessen, celldelningen och tillväxten av nya celler. När vi åldras sjunker nivåerna av ATP i huden och skapar en energibrist, vilket påverkar hudens utseende, men mer ATP i huden betyder snabbare celldelning och celltillväxt.

ATP är effektivt för att ge skydd mot åldrande, samt har återfuktande och lugnande egenskaper. Studier har visat att upprepad användning av aktuell ATP kan resultera i en yngre hud.

Cellreverse NucleoHydrate Complex från DrK Dermal Health Care. Mer info och köp här (länk till DrK Dermal Health Care).

ATP energize serum från Nannic Excellence. Mer info och köp här (länk till Hudoteket)

LÄS MER: Hudvårdande makeup – det bästa av två världar

LÄS MER: Bäst i test av nattkräm 2022 – med experttipsen: vakna återfuktad och glowy