Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Frida Gustavsson: ”Mitt F-smycke är inte ’bara’ pynt – det ska hjälpa kvinnor”

Toppmodellen Frida Gustavsson har tillsammans med ett smyckesmärke tagit fram en egen kollektion smycken baserad på bokstaven ”F”. Den kommer inte bara göra dig vacker – den hjälper också kvinnor.

Örhänge från Andeliusgribbe.

STYLEBY möter Frida Gustavsson

Frida, hur smyckesintresserad är du?

”Extremt. Jag har alltid varit det. För mig är det som tatueringar (Frida har 13 tatueringar, reds anm.). Det är små dagliga påminnelser om saker. Jag tycker om när smycken betyder något mer än att de bara ska vara pynt. Det är fint att det får betyda mer än ’nu köper jag ett armband’. Vi gör för mycket så, att vi köper grejer för att det är trendigt. Jag försöker att inte att konsumera så, och det gäller min garderob också. Jag vill använda saker som betyder något, som har ett annat typ av värde.”

Är det något du alltid känt eller har det kommit med modelljobbet?

”Det är en kombination. Dels har det kommit med jobbet, men också för att jag inte kommer från pengar. Då kan man inte köpa saker på det sättet. Då får du ett armband i present på någon födelsedag och sen använder du det. Det finns inte det där att det bara går att köpa nytt. Sen är det också på grund av min farmor som alltid använt mycket smycken. Jag gjorde faktiskt vid ett tillfälle en film om hennes smycken, om hennes ringar. Jag tycker det är så fint att det är saker man ärvt av sin brors faster … Hon har verkligen mycket smycken, mycket ringar, och alla har en historia.

Hur kom du i kontakt med Andeliusgribbe som du gjort en kollektion med?

”Jag hittade ett av deras armband som jag tycker är så himla fint, med en kvinnosymbol, så jag skrev till dem och berättade att jag verkligen gillade deras smycken. Då tog vi en kaffe och jag blev oherhört inspirerad av dem, och vilka de är. De har dansbakgrund och ingen direkt designbakgrund, men drivs av att de vill göra något hållbart som har ett budskap. Vi kände att vi ville göra ett smycke som hade ett annat mål än att det var just ett smycke. Vi ville göra något med en organisation som delar våra visioner och där vi kan bidra med någonting. Och för mig är feministiska frågor det viktigaste.”

Berätta om smyckena?

”Vi ville jobba med något som var en vacker form i sig själv med som hade en djupare mening. Då kom de här orden fram, nyckelord för det som är viktigt för oss i vår vardag: Future, Forever, Freedom, Fight, Feminism, Fun. Och med tanke på att jag heter Frida så blev bokstaven F central. Den har en form i sig sjäv som kan stå på egna ben, men den har en djupare betydelse om man vill det. Och så lanserar vi den på Kvinnodagen. Alla smycken handgörs i Sverige av små lokala företag.”

Fridas kollektion ”The F Piece” släpps den 8 mars på Andeliusgribbe.com och 40 procent går till Voice 4 Girls. Långt halsband 1.500 kr. Kort halsband 1.400 kr. Örhängen, 900 kr. Armband, 900 kr. Smyckena är tillverkade i kirurgiskt stål, överdraget med 24 karats guld och med kedja i sterlingsilver. Smyckena är hållbart producerade i mindre familjeägda svenska fabriker.

Foto Fredrik Skogkvist