Handsken i modet: Hela historien
Handsken är en av modets mest laddade accessoarer och har även en självklar plats hos populärkulturens stilikoner. Får den samma status i din garderob i vinter undrar skribenten Caroline Hainer.
Det finns två typer av accessoarer. De praktiska och de helt onödiga men stilfulla. Det är inte ofta man lyckas kombinera båda delarna, men höstens stora trend gör det.
Handskar är trendigt igen
Handsken var verkligen allnärvarande på modeskaparna visningar för den säsong vi nu befinner oss i. Mest förekommande är de långa så kallade ”operahandskarna” som nu får visa upp sig även till vardags för att skydda huden när jackan dragits upp en bit på underarmen. Antingen under eller om vidden tillåter: Över kavajen, tröjan eller kappans ärmar.
Handsken har en inneboende sexighet



Handskar är förstås till för att antingen skydda våra fingrar eller värma dem. Men de tillför också glamour, tänk bara på balklänningar och kungliga fester. Dessutom görs de i lyxiga material som glansigt siden och mjuk satin. Audrey Hepburns berömda handskar i Frukost på Tiffanys (1961) är en modereferens som aldrig går ur tiden, liksom Marilyn Monroes laxrosa i filmen Herrar föredrar blondiner (1953). Under Hollywoods guldålder, då filmstjärnorna var de nya kungligheterna, stod handskarna för den ultimata, högburna elegansen. Grace Kelly har sagt i en intervju att ”ingen regissör ringde mig innan jag började ha vita handskar”.



Handsken har en inneboende sexighet, mycket tack vare de lyxiga, hudliknande materialen. Ingen har demonstrerat det bättre än Rita Hayworth i filmen ”Gilda” (1946), där hon genomför ”en påklädd striptease” där hon sakta drar av sig ett par långa operahandskar medan hon framför ett sångnummer. Dita von Teese lär ha sett den filmen både en och två gånger. Handsken har också en alldeles speciell plats i den popkulturellas hjärta – Madonnas avklippta näthandskar i början av karriären är bara ett av många, många exempel.



Men handsken är också symbolisk, både historiskt och politiskt. Att kasta en handske framför någon betyder att man utmanar på duell, att lägga vantarna på någonting betyder att roffa åt sig. Här finns en hårdhet, något som associeras med fuffens och bråk (och en klar koppling till handskklädda tjuvar). Eller med att vara rebell. Den förstärker den knutna handen. När två atleter, Tommie Smith och John Carlos, bar svarta läderhandskar under prisutdelningen i OS 1968 som en symbol för black power uteslöts de från OS på livstid.
Handsken har även varit en vattendelare mellan samhällsklasserna
Handsken har även varit en vattendelare mellan samhällsklasserna: Handskar i fina, dyrbara material har alltid länkats till de högre klasserna medan grova, tjocka, skyddande handskar hör arbetaren till.
Varför är handskar trendigt?
Men varför handskar och varför nu? Pessimisten ser det som ett tecken i tiden, i en osäker samtid vill vi skydda oss. Vi vill värma händerna i klimatkrisens extremväder, skydda fingertopparna från surt regn och en ny istid. Och stänga in oss och vår kropp – från virus, möjligen?
Optimisten, däremot, väljer att tolka handsktrenden på ett helt annat vis. Som en uppskattning av det genuina hantverket, betonandet av att bära plagg och accessoarer som är användbara och håller länge. Och handskar är ypperligt användbara, inte minst för oss förfrusna svenskar. Men kanske smyger sig också ett litet, litet uppror in i trenden. Handskar är inte längre reserverade för aristokrater, filmstjärnor och operabesökare - vi är alla värda handskar i våra liv.
LÄS ÄVEN: Experten ”Så väljer du rätt handskar”