Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Hårstylisten Sainabou Chune är expert på lockigt hårHårstylisten Sainabou Chune är expert på lockigt hårHårstylisten Sainabou Chune är expert på lockigt hår
Hårstylisten Sainabou Chune är expert på lockigt hår Foto: Weronika Bela

Hårstylisten Sainabou Chune är expert på lockigt hår: Här är hennes tips!

Hårstylisten Sainabou Chune är en av Sveriges mest anlitade just nu. Hon är expert på lockigt hår men vet exakt hur man gör det slickat och spikrakt. Den övriga beautyrutinen är minimalistisk men väl utvald.

– Jag har alltid varit intresserad av hår, jag tror det började med när min mamma drog med mig till olika afrosalonger för att fixa sitt hår, och jag började tidigt fläta och fixa mina kompisars hår. Redan i grundskolan visste jag vad jag ville göra, och i gymnasiet gick jag frisörprogrammet. Jag har alltid gillat att ta fram det vackra hos människor och göra att de känner sig bekväma med sig själva.

Sainabou Chune om sin personliga hårrutin

Vad gillar du att lyfta fram hos dig själv?

”Mitt hår! Och med min typ av hår finns det så mycket man kan göra. Förr hade jag ofta förlängningar och nya färger, vilket också inspirerade mina kunder att ta ut svängarna. Men på senare år har jag blivit lite tråkigare när det gäller mig själv eftersom jag verkligen får ut min kreativitet i jobbet som hårstylist på till exempel fotograferingar och i musikvideor.”

Sainabous hårarsenal.Sainabous hårarsenal.Sainabous hårarsenal.
Sainabous hårarsenal. Foto: Weronika Bela

Hur ser dina personliga hårrutiner ut?

”En gång i veckan tvättar jag håret. Oftast har jag mitt naturliga lockiga eller bara en slickad tofs, för jag vill att det ska vara enkelt och snabbt på morgonen. Vill jag ’klä upp’ mig så plattar jag håret.”

Jag brukar unna mig att få håret tvättat och fönat på salong

'Enkelt och snabbt gillar vi, hur gör du när du sätter upp håret i en slickad tofs?

”Jag borstar igenom allt hår och stramar åt håret med hjälp av gel från Eco styler som får bort allt småfriss och ger en slät och glansig yta. Sedan placerar jag tofsen där jag vill ha den. Om jag vill ha ett lyft för ansiktet sätter jag den högt, annars ner i nacken. Proceduren tar verkligen bara två minuter.”

”En ’edge control brush’ som jag fixar till babyhår med.””En ’edge control brush’ som jag fixar till babyhår med.””En ’edge control brush’ som jag fixar till babyhår med.”
”En ’edge control brush’ som jag fixar till babyhår med.”

På bilderna har du rakt hår, hur gör du för att fixa det?

”Då måste jag ha lite mer tid. Först tvättar jag håret, sedan har jag i värmeskydd, delar upp håret och fönar ut håret med min Dyson-fön. Jag har ett speciellt munstycke till fönen som är som en kam och som redan vid torkningen slätar ut håret. Sedan gör jag det rakt med Dysons nya plattång Corrale. Jag delar in håret i fyra sektioner och sedan ungefär en centimeter breda slingor. Jag börjar från nacken och arbetar mig uppåt, sedan från örat och uppåt. Det som underlättar tidsmässigt är att göra förarbetet grundligt med fönen. Personligen gillar jag inte när mitt hår känns för tungt av produkter, så jag brukar bara avsluta med ett serum för extra lyster och glans, en av mina favoriter är Hairdresser’s invisible oil från Bumble and bumble.”

Sainabou Chune om lockiga hår

Du har nyligen tagit fram produkter för lockigt hår, vad var det som saknades för lockiga hår?

”Det har inte varit så enkelt att få tag på prisvärda produkter för lockigt hår, tidigare har jag fått beställa från utlandet eller gå till olika afrobutiker för att hitta produkter. Så jag gillar att Budgie är väldigt tillgängligt på Kicks. Lockigt hår behöver generellt mycket mer fukt och näring för att inte bli torrt och frissigt, och produkterna är väldigt vårdande men ger också en liten stylingkänsla.”

Fön från Dyson och produkter från Sainabous samarbete med Budgie.Fön från Dyson och produkter från Sainabous samarbete med Budgie.Fön från Dyson och produkter från Sainabous samarbete med Budgie.
Fön från Dyson och produkter från Sainabous samarbete med Budgie.

Vad är annars ditt bästa tips för att få kontroll på lockigt hår?

”Lär känna ditt hår! Ett av de största misstagen är att man inte vet vilken typ av hår man har och vad det behöver. Lockiga hår är olika, men hår kan också vara olika på olika delar av huvudet. Jag har två olika hårtexturer, till exempel, och det gör att jag inte kan använda samma mängd produkt på mina vågigare lockar jämfört med de ­krusigare.”

Sainabou Chune om hårtrender hon gillar

Vilka är dina favorithårtrender just nu?

”Fler och fler går tillbaka till naturligt hår – en ’natural hair movement’ har funnits ett tag men blir bara större. Men även mycket flätor, olika typer av flätor kommer att hänga med länge framöver.”

”Den rosa mössan är en ’satin bonnet’ som jag försöker sova med varje natt, annars använder jag sidenscarfen, det är för att skydda håret. Gel från Eco styler, en liten borste som kommer åt småhår, duschmössa och borste från Mason Pearson.””Den rosa mössan är en ’satin bonnet’ som jag försöker sova med varje natt, annars använder jag sidenscarfen, det är för att skydda håret. Gel från Eco styler, en liten borste som kommer åt småhår, duschmössa och borste från Mason Pearson.””Den rosa mössan är en ’satin bonnet’ som jag försöker sova med varje natt, annars använder jag sidenscarfen, det är för att skydda håret. Gel från Eco styler, en liten borste som kommer åt småhår, duschmössa och borste från Mason Pearson.”
”Den rosa mössan är en ’satin bonnet’ som jag försöker sova med varje natt, annars använder jag sidenscarfen, det är för att skydda håret. Gel från Eco styler, en liten borste som kommer åt småhår, duschmössa och borste från Mason Pearson.” Foto: Weronika Bela

Vem klipper du dig hos?

”Jag brukar gå till My sisters hair i Hornstull i Stockholm. Och ibland, när jag verkligen vill unna mig, brukar jag gå dit och bara få håret tvättat och stylat. Det är så lyxigt att gå till salong och bli piffad.”

Sainabou Chune om Seinabo Sey och Sabina Ddumba

Har du någon look som du gjort som hårstylist som du är extra stolt över?

”Det mesta jag gjort på Seinabo Sey, speciellt musikvideon ’Hard Time’, och även Sabina Ddumba. Hon är jäkligt snygg i sitt korta hår.”

https://youtu.be/EgdOs5-3VWQ

 

Hur tar du hand om din hud?

”Dermalogicas Skin smoothing cream och jag går way back, jag har använt den i tio år. För tre år sedan började jag med ögoncrème från samma märke och senaste året har jag testat Klairs och Ole Henriksen, som jag gillar. De dagar jag har smink rengör jag med micellärvatten från Bioderma. På söndagarna försöker jag lägga en ansiktsmask, oftast Klairs Freshly juiced vitamin E mask. Jag dricker sjukt mycket vatten och för­söker äta nyttigt, jag märker snabbt på min hy vad jag stoppar i mig och har alltid med mig en vattenflaska.”

Foto: Weronika Bela

 

Är du lika trogen när det kommer till makeup?

”När jag hittat något som funkar på mig vill jag oftast inte byta, och när det kommer till makeup använder jag alltid mascaran Telescopic från L’Oréal Paris, lite rouge från Mac i nyans ’Harmony’ och ibland foundation, True match från L’Oréal Paris eller Invisible illumination instant glow ­beauty serum från Lumene. Förr fyllde jag i mina ögonbryn men nu har jag gjort microblading på Roc Brows, så nu slipper jag det momentet på ­morgonen och jag älskar det så mycket.”