Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: WERONIKA BELA

Hedda Stiernstedt delar sina 5 livsråd: ”Det är okej att klippa personer ur ditt liv”

Hedda Stiernstedt delar med sig av kloka insikter som livet bjudit henne. 

Hedda bär örhänge från Ole Lynggaard Copenhagen och klänning från Rotate.Hedda bär örhänge från Ole Lynggaard Copenhagen och klänning från Rotate.Hedda bär örhänge från Ole Lynggaard Copenhagen och klänning från Rotate.
Hedda bär örhänge från Ole Lynggaard Copenhagen och klänning från Rotate. Foto: WERONIKA BELA

Människor har fullt upp med sig själva 

Jag är uppväxt i en ovanlig miljö, min pappa är konstnär och har aldrig bott tillsammans med min mamma. Mina föräldrar har alltid gjort sin egen grej, en hippie och en proggare. Hela livet var ur hand i mun, det var så de ville ha det. Mormor är en klassisk stram och benhård överklassdam – en baronessa i en herrgård utanför Uppsala. Hennes garderob dignade av handsydda aftonklänningar, jag fick låna en när jag skulle gå på bal i nian.

Men herregud lilla vän, ingen ser dig

 Jag valde en duvblå klänning med stor vippande kjol som hon burit på Nobelfesten och jag upptäckte att den hade en liten rödvinsfläck precis vid urringningen. Då sa mormor: ”Men herregud lilla vän, ingen ser dig.” Det tog mig en stund att förstå att hon inte var elak, utan att hon menade att andra mest ser sig själva och sina egna fläckar. När jag har ångest tänker jag på det: Folk bryr sig inte så jävla mycket om mig och mina misstag, de har fullt upp med sig själva.

Det är okej att klippa personer ur ditt liv

– Omge dig med människor som stöttar dig. Och skulle det vara så att de inte är glada för din skull och i stället dömande, så är det helt okej att klippa folk ur ditt liv. Jag får lätt separationsångest, så detta tog lång tid för mig att lära mig. 

Klipp! Fort! Spara bara de bra och var lojal mot dem.

Men du får göra dig av med pissiga människor. Klipp! Fort! Spara bara de bra och var lojal mot dem. Ride or die.

Omge dig med människor som gör det du vill göra

– Jag får många frågor av unga skådisar om vad som varit viktigast i min karriär. Jag har egentligen bara ett svar: andra människor. I mitt fall var det ett gäng musiker som fick mig att våga satsa på skådespeleriet, så det är inte alltid en spikrak linje. Men det går att applicera på alla sorters drömmar. Jag menar inte att ”lika barn leker bäst”, jag älskar att umgås med olika människor med olika perspektiv! Men ibland kan det vara förlösande att söka upp någon som redan gör det du vill göra, för att våga komma i gång.

Du kan inte kontrollera allt

– Det är bra att vara målmedveten, men stirra dig inte blind på allt du tror att du kan kontrollera. Min erfarenhet säger att livets viktigaste möjlighet mycket väl kan vara något jag inte ens har föreställt mig. 

Gör det du vill, våga, och försök ha kul när du gör det även om det stundtals är pissjobbigt.

Jag kan ha massor av planer i dag – men om en vecka kan allt vara annorlunda eftersom en ny möjlighet dykt upp från ingenstans. Man måste vara öppen för att man inte vet, eller kan kon­trollera, vad som kommer härnäst. Allt du kan göra är bara att vara så förberedd som du bara kan. Gör det du vill, våga, och försök ha kul när du gör det även om det stundtals är pissjobbigt.

Och jobba stehårt!

– Såklart. 

LÄS ÄVEN Hedda Stiernstedts skönhetsrutin: ”Jag har makeup på benen”