Heidi Klum.
Heidi Klum. Foto: TT / Mega

Heidi Klum, 46: ”Det är okej att inte vara en tiopoängare längre”

En annons i en tidning öppnade dörren för en lång karriär som supermodell och programledare i tv. Här berättar hon om sina tankar kring äktenskap, åldrande och barnuppfostran – och Donalds Trumps uttalande om att hon ”inte längre var en tiopoängare”.

Heidi Klum, är en tysk supermodell och programledare för bland annat Project Runway som visats på svensk tv – i dag sänder hon programmet Making the Cut på Amazon. Hon är känd för sina Halloween-maskerader och sina äktenskap: 2014 skilde hon sig med artisten Seal och förra året gifte hon sig med musikern Tom Kaulitz. Hon bor i Los Angeles med sina fyra barn. Här berättar hon om vad livet lärt henne. 

HEIDI KLUM

GÖR Modell, programledare (just nu i Making the Cut) och jurymedlem i America Got Talent. 

ÅLDER 46

FAMILJ Musikern Tom Kaulitz och fyra barn. 

BOR Los Angeles, men kommer ursprungligen från Tyskland. 

KURIOSA Är känd för sina Halloween-maskerader och Halloween-kostymer. 

Livet tar oväntade vägar

Plötsligt hade jag vunnit hela modelltävlingen

– Under min uppväxt ville jag bli en dansare. Jag dansade tre gånger i veckan i 15 år, allt från stepp till balett, hiphop, jazz, vals och magdans. Efter att jag slutat skolan, blev jag antagen till Düsseldorfs mode– och designskola. Men jag skulle precis delta i en modelltävling som jag hittat i en tidning. Jag förväntade mig inte ens att få vara med, och helt plötsligt hade jag vunnit hela tävlingen. 

Motgångar sporrar dig  

Heidi Klum fotograferad 1990. Foto: TIME & LIFE PICTURES / THE LIFE PICTURE COLLECTION VIA THE LIFE PICTURE C

– Jag åkte till Milano, London och Paris 1992 för att jobba som modell, men det gick inte speciellt bra. På den tiden var den smala grungetjejen en trend. Jag var motsatsen – hade bröst, höfter och var glad. Men jag bokade bara in dubbelt så många castings. Det är bra att bli nekad ibland; du kan inte alltid få ett ja. Att ta dig igenom motgångar är det som gör att du kommer uppskatta framgångarna ännu mer. I dag har modevärlden en större acceptans till alla typer av människor. Män, kvinnor, transpersoner– alla accepteras, så var det aldrig förr. Idag kan du även se många äldre modeller gå catwalken.

LÄS ÄVEN Totêmes grundare Elin Kling berättar om sin stil! 

Lev livet när du är ung

– Jag var aldrig speciellt förtjust i att festa. Idag kan jag önska att jag hade haft mer kul när jag var yngre. När folk säger ”Åh, kommer du ihåg när vi var på den där klubben och var ute till fem på morgonen?”. Och jag säger ”Nej, det var inte jag. Jag gick aldrig ut”. Istället gjorde jag tester med olika fotografer på helgerna. Jag var alltid väldigt fokuserad, uppförde mig exemplariskt och såg allt enbart som jobb i stället för att tycka det var roligt.

Förlita dig på dig själv

Heidi Klum på omslaget till tyska Vogue.

– Som kvinna känner du dig mycket starkare när du har möjligheten att betala för dig själv. Det har min mamma präntat in i mitt huvud från att jag var flicka – förlita dig inte på någon i livet. Se till att du kan stå på sina egna ben, så att du inte behöver be om någonting.

Graviditet är inga problem

Jag såg det aldrig som något problem att vara gravid och jobba

 – Jag såg det aldrig som något problem att vara gravid och jobba. Jag fick mina fyra barn under kort tid och jobbade mig igenom alla graviditeterna. Jag födde dem medan jag filmade Project Runway. Folk var alltid väldigt accepterande till att jag stod där med min stora mage.

LÄS ÄVEN: H&M:s Ann-Sofie Johansson: ”Det här skulle jag aldrig sätta på mig”

Balansera dina barn

– Du måste försöka hitta ett sätt att vara både en kompis och en förälder till dina barn. Det är viktigt att alltid vara lite bestämd. Det är en fin linje, du vill att dina barn ska berätta saker för dig, men samtidigt måste de få vara sina egna personer med sina egna hemligheter. Nu går jag in i tonårsfasen med min äldsta. Jag hoppas att mina barn fortfarande ska vilja umgås med mig efter att de flyttat hemifrån. Det är mitt mål.

Tro på kärleken

Heidi Klum och maken Tom Kaulitz på Grammy-galan. Foto: VALERIE MACON / AFP

– Efter att mitt senaste äktenskap avslutades sa jag ”Jag gör aldrig om det här igen”. Det här är mitt tredje äktenskap. Jag tror på kärleken, det fanns alltid en glöd i mitt hjärta som bad mig att fortsätta leta, för det kanske skulle hända. Bara för att någonting inte fungerar en gång, betyder det inte att det inte kommer gör det nästa gång. En bra relation kräver ärlighet. Att prata med varandra är superviktigt, att lyssna på varandras behov. Att vara förstående och snälla. Jag ger alltid 100 procent av mig själv i ett förhållande. 

Offentligheten har ett pris

– Som en offentlig person finns det alltid ett pris du måste betala. Det är inte kul när du skiljer dig och alla kan läsa om det. Mycket av det som skrivs stämmer inte ens.

Det är OK att inte vara en tiopoängare

Jag kände Trump innan han blev president

Donald Trump sa att jag inte längre var en tiopoängare. Jag var tvungen att ta det med ett garv. Jag kände honom innan han blev president, och var med när han gifte sig med Melania. Vi har varit på semester ihop. 

LÄS ÄVEN Franska stilikonen och modellen Caroline de Maigret om krämerna för kvinnor 40+. 

Tatueringar är smickrande

– Människor tatuerar in mitt ansikte på sina kroppar. Det kan chocka mig ibland. En gång när jag satt med min familj på Mr Chow i New York, kom en kille fram till mig och sa, ”Hej, kan jag visa dig min tatuering?”. Så drog han upp tröjan, och där var jag. Jag bad om en bild med honom.

Förstå din kropp

Heidi Klum på omslaget av Sports Illustrated.

– Jag behöver inte träna så mycket eftersom jag alltid är ute och rör på mig i mitt jobb. Vissa människor säger ”Åh herregud, hon är så smal. Hon kan ju inte äta någonting.” Det är viktigt att förstå sig på sin egen kropp och vad den behöver. Vi har alla olika gener och olika mål.

Slut fred med åldrandet

– Vi blir alla äldre; vi kommer alla att dö en dag. Det är bättre att inte oroa sig över att bli äldre. Flyt bara med, vi sitter alla i samma båt.  

LÄS ÄVEN: Vogue Paris-stylistens franska supergarderob – varning för avundsjuka!

AV George Robins/The Times/The Interview People