Hela historien om Hermès lyxiga Birkin-väska
Att vara från 80-talet och bli ikonisk för sin tidlösa stil sann bedrift - men det har Hermès Birkin-väska lyckats bli. Och allt började med att en väska föll ur bagagehyllan på ett flygplan. Modejournalisten Karina Ericsson Wärn berättar mer.
Punk, preppy och poweraxlar. 1980-talets mode innehöll en massa olika stilar, färger och accessoarer som vi (tack och lov) släppt taget om utan större problem. Som högt tuperat hår och ljusrosa läppar. Men bland alla 1980-talsfenomen så finns det en överlevare som ser exakt likadan ut som när den lanserades, och som är attraktivare än någonsin: Birkin-väskan.



Hermès Birkin är världens mest åtråvärda väska
Birkin är signerad det franska huset Hermès och släpptes 1984. Sedan dag ett har Hermès Birkins aktie på modemarknaden farit i väg likt en borttappad heliumballong, rakt uppåt. Värdeökningen när det gäller en Birkin är så pass pålitlig, att vi egentligen inte alls pratar om en väska, utan en trygg investering. Ett argument om något att luta sig mot, när det handlar om att belasta kontokortet med runt 150 000 kronor, vilket en konjaksfärgad Birkin i formatet 40 cm kan betinga.
Sedan dag ett har Hermès Birkins aktie på modemarknaden farit i väg likt en borttappad heliumballong
Birkin är i dag världens mest åtråvärda väska (enligt flera auktionshus specialiserade på vintage). Hur kunde det bli så? Enligt varumärkesexperter finns det tre kriterier som en väska måste uppfylla om den ska bli kult och ett dyrbart samlarobjekt. Den måste först och främst ha legitimitet inom modevärlden, sedan fantastisk marknadsföring och till sist ”celebrity support”. Viktigast är legitimiteten, eftersom den baserar sig på prestige och en historik, något som är svårt att fejka.
Hermès kan lugnt checka av alla krav, med fet guldpenna. Tittar vi på kändiskravet så kan vi konstatera att Kim Kardashian, Lady Gaga, Victoria Beckham och Naomi Campbell bara är några som på senaste tiden setts med en Birkin på armen. Och legitimitet inom modevärlden, ja det skänker bland annat amerikanska Vogues chefredaktör Anna Wintour och evighetsmodellen Kate Moss som ofta syns med en Birkin. ”Celebrity support” och legitimitet i modevärlden: check.
Och i fråga om historiken, ja då kan man också vara lugn. Hermès grundades redan 1837 av Thierry Hermès (1801-1878). Likt kollegorna Louis Vuitton, Goyard och svenska Palmgrens startade man verksamheten med tillverkning av sadlar, seldon och olika tillbehör för häst och vagn. Den luxuösa butiken på fashionabla 24 Rue du Faubourg Saint-Honoré som öppnades 1880 är än i dag en välbekant och mycket välbesökt Parisadress för kvalitetssnobbar och varumärkesfetischister. Check.
På en servett skissade Jane Birkin upp sin egen drömväska.
Väskmodellen Birkin är som alla vet döpt efter sångerskan och stilikonen Jane Birkin (1946-2023). Enligt historiken så satt Hermès dåvarande vd Jean-Louis Dumas bredvid henne på en flight från Paris till London 1981 och blev vittne till hur alla hennes prylar ramlade ur den öppna stråkasse som Jane alltid bar (du kan se den på en mängd bilder av henne). Jane Birkin bekände att hon absolut skulle behöva en bättre väska, men inte hittat någon modell som föll henne i smaken. På en servett skissade Jane Birkin upp sin egen drömväska. Jean-Louis Dumas var inte sen att förvandla hennes dröm till verklighet, utan satte genast i gång att designa en väska som skulle passa hennes behov. 1984 lanserades resultatet (baserat på en tidigare modell som huset producerat), och den fick namnet ”Birkin”.
LÄS MER Stilikonen Jane Birkin om svartsjuka och konkurrensen med Brigitte Bardot



Hermès Birkin tillverkas för hand
Birkins attraktionskraft sitter naturligtvis också i hantverket. Väskorna tillverkas i Pantin, strax utanför Paris. En förort till vilken i dag flera gamla hantverksateljéer med haute couturens modehus som kunder flyttat. I läderlagret hos Hermès vilar världens finaste skinn på hyllorna. Efter att ha färgats in och präglats med ett mönster förvandlas skinnen sedan till olika statusfyllda accessoarer. En krokodilväska görs av magen och svansen - för det är de finaste delarna.
Varje väska sys naturligtvis för hand, och det krävs minst 2 600 små jämna stygn innan en väska är färdig.
Varje väska sys naturligtvis för hand, och det krävs minst 2 600 små jämna stygn innan en väska är färdig. Varje enskild väska görs av en enda person. Vilket är unikt. Köper man en lyxväska från Tod's är den visserligen också handgjord, men har passerat en massa olika händer innan den är klar. En Hermès-väska (oavsett modell) är också försedd med en individuell kod, vilket gör att om den (mot all förmodan) skulle behöva repareras, så blir den returnerad till den hantverkare som så omsorgsfullt tillverkat den.



Hermès är gammalt men inte konservativt
Hermès må vara gammalt, vilket inte är detsamma som konservativt. När nya butiker öppnas världen över – bland annat på Hamngatan i Stockholm hösten 2020 – är de alltid både smakfullt och utmanande inredda av RDAI Architecture, en arkitektfirma grundad av René Dumas (1937-2009) som var gift med Birkin-väskans upphovsman Jean-Louis Dumas. Och den samtida konsten arbetar man med på en mängd olika vis, från stora utställningar ner till skyltningen. =ch vem minns inte den fantastiska utställningen ”Margiela, åren med Hermès” som visades även i Sverige (på Arkipelag i Stockholm 2019)? Fantastisk marknadsföring: Check.
Men, hur gick det då för Jane Birkin och hennes egen Birkin? Jo, väskan proppade hon alltid så full att den till sist gav henne sådan ryggvärk att hon för första gången i sitt liv var tvungen att uppsöka en naprapat. Efter det bar hon sina Birkins enbart i pr-sammanhang. Originalet (se bilden högre upp), som hon fick i gåva av Hermès, auktionerades ut 2011 till förmån för Röda korset i samband med jordbävningen och tsunamin i Japan. Väskan gick för 162 840 dollar - över en miljon svenska kronor.
LÄS ÄVEN: Jane Birkins dotter Charlotte Gainbourg delar sina modemåsten och stilknep