Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: John Scarisbrick

Är Ingrid Berg från Iggy Jeans det svenska modets framtid?

”Ingen minns en fegis”, säger Ingrid Berg, skaparen av Iggyjeans, och vi konstaterar att framtiden är färgglad, fantasifull och upcyklad. 

Foto: John Scarisbrick

För tio år sedan, när STYLEBYs premiärnummer firades med en uppklädd lunchbjudning på Kungliga slottet i Stockholm, var Ingrid Berg mest klädd i skoluniform och bodde med sin familj vid Parco Sempione i Milano. 

– Det var en färgsprakande miljö som är fantastisk när det gäller värderingen och förståelsen av kreativitet och konstnärligt uttryck, säger Ingrid och urskuldar att minnena därifrån är lite ”blurriga” på grund av hennes ringa ålder, hon var åtta år 2011. 

– Men jag minns att jag hade på mig en massa knasiga kläder när jag inte var i skoluniformen.

Knasiga, i den bästa av bemärkelser, skulle kunna beskriva de målade vintagejeans som Ingrid gör inom sin skapelse Iggyjeans, som du inte kan låta bli att älska. Ingrid å sin sida utmärker sig som en spännande ny kraft inom svenskt mode. Hennes stora, färgglada, fantasifulla mönster är ett härligt inslag i en annars förhållandevis stram svensk modevärld. Ingrid kom tidigt i kontakt med mönstervärlden, främst genom sin farmor. Birgitta Hahn är textilformgivaren som står bakom flera igenkännbara mönster och som var en av profilerna bakom den mönstermagiska 10-gruppen (1970–2015). 

Jag inspireras också av Marie-Louise Ekman och Carl Johan De Geer. Det har funnits en mycket mer orädd tid där det vågades experimentera med färg och form.

– Jag tycker att allt jag skapar är väldigt mycket mitt eget, men farmor är min största inspiration. Hon skapar färgsprakande mönster med starka former. Vi bollar ofta idéer tillsammans, och om jag hamnar i en kreativ svacka är det oftast hon som hjälper mig ur den. Jag inspireras också av Marie-Louise Ekman och Carl Johan De Geer. Det har funnits en mycket mer orädd tid där det vågades experimentera med färg och form. Nu är det tvärtom och allting är väldigt stramt.

Ingrid Bergs publika rivstart inom mode med sitt Iggyjeans – upcyclade målade jeans – började med att hon frågade jeansprofilen Örjan Andersson om hon kunde börja måla jeans för hans butik, och förra året visade hon ett samarbete med Rodebjer under modeveckan. Det var inte hennes förs­ta besök där, då hon redan som 15-åring debuterade på programmet. Hon belönades förra året med Damernas Världs nykomlingspris Knappnålen.  

Foto: John Scarisbrick

Hur upplever du att du blir bemött från de mer etablerade inom modebranschen?

– Väldigt bra, jag har sällan haft en dålig kontakt med någon mer etablerad inom svenska modebranschen. Jag har börjat förstå vilken fördel det är att vara ung i modebranschen, här handlar det mesta om att hitta det nya och fräscha. Däremot tycker jag att det intressanta är när äldre personer och större företag vågar se unga som jämlika. När de värderar våra åsikter lika mycket som sina egna, även om vi inte har lika mycket professionell erfarenhet.

Berätta om din modefilosofi. Vad tror du på, och vad tror du inte på?

– Jag tror på att det ena inte utesluter det andra. Mode är en gränsöverskridande uttrycksform som leker med flera medier, inte bara kläder. Det är mångsidigt, finns i alla delar av samhället och kan appliceras på en stor del av det kreativa fältet. Jag gillar tanken att du kan utforska mode i all evighet, och att det för evigt kommer att förändras och ges form på olika sätt beroende på tiden och samhället. Just nu finns mycket som kan förändras och förbättras, likadant var det för hundra år sedan. Det viktigaste för mig just nu är att fokusera på miljön, och förändring sker genom att alla samarbetar.

Jag har börjat förstå vilken fördel det är att var ung i modebranschen

Hur skulle du beskriva din egen stil?

– Ett möte mellan kul lättsamhet och punk.

Vad är viktigt för dig?

– Det viktigaste för mig är att faktiskt få utföra det jag vill utföra. Att mina idéer för projekt blir gjorda, och att jag inte bara sitter och snackar. Det är nog en av de saker jag irriterar mig mest på, när folk bara sitter och snackar om idéer men ingenting händer.

 

1 AV 8
Foto: John Scarisbrick
2 AV 8
Foto: John Scarisbrick
3 AV 8
Foto: John Scarisbrick
4 AV 8
Foto: John Scarisbrick
5 AV 8
Foto: John Scarisbrick
6 AV 8
Foto: John Scarisbrick
7 AV 8
Foto: John Scarisbrick
8 AV 8
Foto: John Scarisbrick

Att som 15-åring lyckas styra upp sin egen modevisning på modeveckan och bli omskriven av Vogue, att boka ett möte med Carin Rodebjer … Ingrid besitter ett otvivelaktigt driv (”Jag vet inte, jag är inte så rädd för att höra av mig till folk. Det värsta som kan hända är att du får ett nej.”)

Tycker du att du är modig?

– Att bevara din orädda del, den som inte tänker för mycket på konsekvenser, håller dig ung. Självklart ska du stå för dina handlingar och verk, men att våga utforska och vara nyfiken på hur du kan utvecklas gör dig modig. Jag tror att när du blir för bekväm i din position och tappar nyfikenheten, det är då du blir gammal. Det kan ske i vilken ålder som helst.

Har du hunnit skaffa dig något motto?

Ingen minns en fegis. Min kompis tatuerade in det och jag har inte kunnat släppa det sen dess.

Vem frågar du om råd?

– Inte så många, det var så sjukt många som skulle lägga sig i hur jag skulle göra för ett tag sen. Nu har jag bestämt mig för att bara fråga mina föräldrar om råd, för det är de enda jag litar på. Men jag är selektiv i vad jag ber om råd om, till och med från dem. Helst gillar jag att lyssna på min egen magkänsla och skita i vad folk tycker, för det kommer för evigt att finnas en massa människor man inte kan pleasa – och de brukar ofta vara riktigt tråkiga ändå.

Jag gillar inte att vara i Stockholm i för långa perioder

När Ingrid ska fotograferas för STYLEBY så vill hon att fotograferingen ska ske på familjens gård i Småland. Till vardags bor hon i Stockholm, men hit åker hon ofta. 

– Jag gillar inte att vara i Stockholm i för långa perioder, det är ofta så mycket stress med att träffa folk hela tiden och hitta på saker. Där är det så lugnt att bara ta det lugnt. Tycker också det är viktigt att ta ett break ibland och bara fokusera på det man vill göra, i det här fallet Iggyjeans. Det är typ som att stiga in i min egen värld att vara där, jag har min ateljé i Småland som är i princip det enda rummet i världen jag kan hålla städat. Det är verkligen mitt eget space.

Du växer upp i en tid som är väldigt hotfull med pandemi, miljökris och där klimatet i samhället är hårdare generellt. Hur tror du att det påverkar?

– Online-personan blir plötsligt väldigt viktig. Min ålder är väldigt formativ, det är egentligen nu jag ska vara som galnast och festa som mest – men det kan jag ju inte, för inget är öppet. Så plötsligt, när du inte längre kan träffa människor du skulle träffa ute, blir det viktigare att synas on­­line för att påminna andra om att du finns. Jag tror inte att det är rätt, för att skapa en personlighet online som stämmer överens med hur man är i verkligheten är väldigt svårt. Jag har nog gått på fler än en dejt med killar som verkar assköna och roliga på Instagram, men som visar sig vara världens tråkigaste människor irl. Och att vara online på ett icke-företagsmässigt sätt är också så tragiskt, det är som om man bara säljer sig själv gratis till djävulen. Men det finns ju inte så mycket andra alternativ om man vill bredda sin umgängeskrets i de här tiderna.

Vad gör dig nyfiken?

– Att träffa nya människor, hamna i nya sammanhang, prata med mina vänner. Mina tankar och idéer gör mig väldigt nyfiken, min idé om hur min värld är gör mig nyfiken. Mitt sätt att se på min omgivning och på skapandet gör mig nyfiken. Allt jag vill skapa och få gjort gör mig nyfiken.

När är du som mest kreativ?

– På landet och när jag har flow. Det handlar om ett mindset som gör att jag har flow i något, och ofta när jag får flow har jag det i flera dagar. När jag snöar in på något så gör jag det enormt mycket och kan inte släppa det på ett bra tag. Det är också så skönt att vara på landet, för här blir jag inte så distraherad som när jag var i Stockholm och träffade kompisar. På landet kopplar jag av med en riktigt bra film, matar mina höns och kossor – Greta och Momoko.

Var ser du dig själv om tio år?

– Jag är fortfarande ung och har mycket jag vill göra. Om tio år hoppas jag ha uppnått nya mål. Det kreativa fältet är brett och jag kommer att ha utforskat mer vid det laget. 

Foto: John Scarisbrick

LÄS ÄVEN: Carin Rodebjer delar fyra lärdomar hon dragit genom livet