Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Det är 1991 och Kate Moss och Mario Sorrenti umgås backstage på en modevisning.Det är 1991 och Kate Moss och Mario Sorrenti umgås backstage på en modevisning.Det är 1991 och Kate Moss och Mario Sorrenti umgås backstage på en modevisning.
Det är 1991 och Kate Moss och Mario Sorrenti umgås backstage på en modevisning. Foto: DAVID TURNLEY / CORBIS/VCG VIA GETTY IMAGES CORBIS HISTORICAL

Modehistoria | Kate Moss och Mario Sorrenti: Förälskelsen som förändrade modefotot

1991 träffas det par som mer än alla andra kom att påverka modefotot. Kate Moss och fotografens Mario Sorrentis kärlek blev bilder – som blev stilbildande. 

Kate Moss och fotografen Mario Sorrenti träffades på en plåtning i London under sommaren 1991.

”Jag minns hur jag satt bredvid henne och kände att mitt hjärta höll på att stanna. Jag var så helt och fullt överväldigad av hennes charm och skönhet”, skriver han i sin bok Kate, där bilderna från deras år tillsammans återfinns. 

”Flera veckor senare träffade jag henne på en fest i South Kensington av en tillfällighet. Vi hängde hela kvällen, promenerade in i den tidiga morgonen innan vi somnade på gräset i Hyde Park. Vi var tillsammans i två år efter det, oskiljaktiga.” 

Calvin Klein älskade bilderna och bad paret om att återskapa en liknande känsla för kampanjen.

Mario tog en mängd bilder på Kate under en semester, som genom den inflytelserika art directorn Fabien Baron letade sig fram till Calvin Klein som skulle lansera en ny doft, Obsession. Calvin älskade bilderna och bad paret om att återskapa en liknande känsla för kampanjen. Det gjorde Kate och Mario, Obsession blev en megasuccé och en ny typ av modebild såg dagens ljus. De så kallade supermodellerna fick snart stå tillbaka för Kate Moss så kallade waif-look, och 80-talets ­glamorösa modebilder gled över i en ny typ av mer realistiskt modefotografi där nya fotografstjärnor tog över: Mario Sorrenti, Juergen Teller, Corinne Day och Steven Meisel var några av dem. Deras estetik är gångbar än i dag och de är ­fortfarande riktmärken inom modefotografi.

LÄS ÄVEN Modehistoria  Phoebe Philo presenterar sig för världen

LÄS ÄVEN MODEHISTORIA  Aaron Rose Philip: En viktig modellstjärna har tänts

LÄS ÄVEN Chanel & Schiaparelli, Dior & Balenciaga, Armani & Versace … Allt om modevärldens hatkärlekar!