Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 3
Foto: PATRICK MCMULLAN / PATRICK MCMULLAN VIA GETTY IMAGE PATRICK MCMULLAN
2 AV 3
3 AV 3

Makeupspecial: Beauty à la Y2K – skönhetstrenderna som är helt rätt igen

Vi grävde i arkivet och hittade våra favorit-Y2K-skönhetstrender som är helt rätt igen – och värda att älskas på nytt.

SILVRIG ÖGONSKUGGA

AMANDA MOORE BACKSTAGE PÅ FENDI SS 2005.AMANDA MOORE BACKSTAGE PÅ FENDI SS 2005.AMANDA MOORE BACKSTAGE PÅ FENDI SS 2005.
AMANDA MOORE BACKSTAGE PÅ FENDI SS 2005. Foto: ANTHEA SIMMS / CAMERA PRESS TT NYHETSBYRÅN

Silver har gjort en storstilad comeback och ger en modern nollnolltalsvibb utan större ansträngning. Satsa på att applicera med en platt pensel för att trycka in silvret. Matcha med en i övrigt enkel makeup för en modern och fräsch look.

CLEAN GIRL AESTHETIC

DARIA WERBOWY BACKSTAGE PÅ BALENCIAGA SS 2005.DARIA WERBOWY BACKSTAGE PÅ BALENCIAGA SS 2005.DARIA WERBOWY BACKSTAGE PÅ BALENCIAGA SS 2005.
DARIA WERBOWY BACKSTAGE PÅ BALENCIAGA SS 2005. Foto: ANTHEA SIMMS / CAMERA PRESS TT NYHETSBYRÅN

Man kan förfäras av historielösheten hos Tiktok-generationen när no makeup-makeup-looken lanseras som något nytt under #cleangirlaesthetic. Vi andra har inspirerats av Daria Werbowys till synes osminkade face sedan 2005. En trend, som man med lite analys, kan härleda till hela hudvårdshysterin det senaste decenniet.

HIGHTLIGHTER

GEMMA WARD BACKSTAGE PÅ MARC JACOBS SS 2006.GEMMA WARD BACKSTAGE PÅ MARC JACOBS SS 2006.GEMMA WARD BACKSTAGE PÅ MARC JACOBS SS 2006.
GEMMA WARD BACKSTAGE PÅ MARC JACOBS SS 2006. Foto: PATRICK MCMULLAN VIA GETTY IMAGE

Macs numera kultförklarade highlighterkräm Strobe cream lanserades år 2000 och under första åren efter millennieskiftet användes den flitigt under visningarna. Highlighter och även strobe cream är i dag en del av mångas makeupbas. Nytt sedan 00-talet är att vi använder oss av lite mindre skimmer och snarare sträcker oss efter lätta gelprodukter och glossiga hybridprodukter i gränslander mellan hudvård och makeup som får kindbenen och ögonlock att poppa och se nästan lite glaserade ut.

SVART KAJAL

MARIJA VUJOVIC BACKSTAGEE PÅ GUCCI SS 2005.MARIJA VUJOVIC BACKSTAGEE PÅ GUCCI SS 2005.MARIJA VUJOVIC BACKSTAGEE PÅ GUCCI SS 2005.
MARIJA VUJOVIC BACKSTAGEE PÅ GUCCI SS 2005. Foto: ANTHEA SIMMS / CAMERA PRESS TT NYHETSBYRÅN

Överdimensionerad eyeliner och mycket kajal var ett återkommande element på flertalet stora visningar, både 2005 och 2023. Under 00-talet syntes ofta kajal runt hela ögat, innanför fransraden, men det förekom också en variant av det omvända kattögat, med fokus under ögat – ett snyggt knep att ta till nästa gång du satsar på ögonmakeupen.

ROSA LÄPPGLANS OCH FROSTIG ÖGONSKUGGA

POLINA KOUKLINA BACKSTAGE PÅ NINA RICCI SS 2005.POLINA KOUKLINA BACKSTAGE PÅ NINA RICCI SS 2005.POLINA KOUKLINA BACKSTAGE PÅ NINA RICCI SS 2005.
POLINA KOUKLINA BACKSTAGE PÅ NINA RICCI SS 2005. Foto: ANTHEA SIMMS / CAMERA PRESS TT NYHETSBYRÅN

Tittar vi på röda mattan- och catwalkmakeuper från tidigt 00-tal är mängden pastellfärgad, frostig ögonskugga ansenlig – nästan alltid matchat med mycket rosa läppglans. En modern variant på looken är att ta det lite lugnare med de isiga skuggorna, och välja en mauvefärgad och lätt skimrande. Ett smart knep som gjordes på Nina Ricci 2005 är att lägga en du ett bronsskimmer mitt på ögonlocken för en extra dimension till makeupen. Matcha med knallrosa läppar.

ROSIGA KINDER

TIIU KUIK, EUGENIA VOLODINA, DARIA WERBOWY AND GEMMA WARD BACKSTAGE PÅ NARCISO RODRIGUEZ SS 2004TIIU KUIK, EUGENIA VOLODINA, DARIA WERBOWY AND GEMMA WARD BACKSTAGE PÅ NARCISO RODRIGUEZ SS 2004TIIU KUIK, EUGENIA VOLODINA, DARIA WERBOWY AND GEMMA WARD BACKSTAGE PÅ NARCISO RODRIGUEZ SS 2004
TIIU KUIK, EUGENIA VOLODINA, DARIA WERBOWY AND GEMMA WARD BACKSTAGE PÅ NARCISO RODRIGUEZ SS 2004 Foto: PATRICK MCMULLAN / PATRICK MCMULLAN VIA GETTY IMAGE

På 90-talet mejslade makeupartisten Kevyn Aucoin fram knivskarpa kindben och på 10-talet dominerade Kardashian-klanens kontureringsteknik, men däremellan var det rosiga babykinder som gällde – precis som nu. 2023 syns återigen en fräsch persikolyster. Satsa på en krämprodukt som också får dubbeljobba på läpparna.

LILA ÖGONSKUGGA

ERIN O’CONNOR BACKSTAGE PÅ DIANE VON FURSTENBERG 2005.ERIN O’CONNOR BACKSTAGE PÅ DIANE VON FURSTENBERG 2005.ERIN O’CONNOR BACKSTAGE PÅ DIANE VON FURSTENBERG 2005.
ERIN O’CONNOR BACKSTAGE PÅ DIANE VON FURSTENBERG 2005. Foto: PATRICK MCMULLAN VIA GETTY IMAGE

Den Tiktok-drivna noughties-besattheten har gjort att vi fått upp ögonen för lila igen och våren är ett bra tillfälle att lägga undan din vanliga bruna skugga ett tag och leka med lila. Testa olika former och finish, det handlar om att vara rolig och extra lekfull med smink och inte vara för seriös med det.

POWERPAGEN

CARMEN KASS PÅ VOGUE FASHION AWARD 2000.CARMEN KASS PÅ VOGUE FASHION AWARD 2000.CARMEN KASS PÅ VOGUE FASHION AWARD 2000.
CARMEN KASS PÅ VOGUE FASHION AWARD 2000. Foto: RON GALELLA / RON GALELLA COLLECTION VIA GETTY

Det var när Carmen Kass klippte av sig sitt långa hår som modellkärriären tog rejäl fart och en öronkort page känns minst lika vass i dag som för 23 år sedan.

LÄS MER Hitta ett nytt klipp!  Snygga frisyrer för kort, mellan och långt hår
LÄS MER
Mascara – bäst i test