Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Maria Nilsdotter.Maria Nilsdotter.Maria Nilsdotter.
Maria Nilsdotter. Foto: WERONIKA BELA

Maria Nilsdotter: ”Jag har missat det här med att man ska anpassa sin stil efter ålder”

Designern Maria Nilsdotters förtrollande smycken har en nära förankring till folktro och mytologi. Med dem hoppas hon ge bäraren styrka och förstärka deras personlighet. Och själv bär hon alltid massor av smycken samtidigt. Följ med när Maria öppnar sin egen garderob. 

Sedan tolv år tillbaka har märket Maria Nilsdotter, skapat av kvinnan med samma namn, utforskat väsen, legender och mytologi och förvandlat dem till unika och personliga smycken som var och en av oss kan bära. Det går inte att glömma ett Maria Nilsdotter-smycke om du väl förälskat dig i det – de är nästan som förtrollade. 

Marias skissblock och smycken.Marias skissblock och smycken.Marias skissblock och smycken.
Marias skissblock och smycken. Foto: WERONIKA BELA

MARIA NILSDOTTER

GÖR Smyckedesigner. 

ÅLDER 38 år. 

FAMILJ Tre barn och en tax. 

BOR På Östermalm i Stockholm.  

– Jag älskar historier, sagor och mytologi och återvänder ofta till berättande av olika slag. I mitt arbete utgår jag från en idé som sedan utvecklas till en sorts sagoberättelse i mina skissblock, det är där smyckena tar form. De här smyckesberättelserna har oftast en mystisk och mörk ton, en känsla av surrealism och mytologi.

I kostym från Acne Studios med taxen Bob-Fred som Maria har delad vårdnad om.I kostym från Acne Studios med taxen Bob-Fred som Maria har delad vårdnad om.I kostym från Acne Studios med taxen Bob-Fred som Maria har delad vårdnad om.
I kostym från Acne Studios med taxen Bob-Fred som Maria har delad vårdnad om. Foto: WERONIKA BELA

Vad är viktigt när du skapar ett smycke?
– Det viktigaste är kreativ frihet, och att ha en idé som kan generera smycken med själ. Min önskan är att skapa smycken som väcker känslor hos dem som bär dem, att de ger styrka och återspeglar en gnista av något man har inom sig. 

Maria bär alltid mycket smycken. Örhänget är hennes egen design.Maria bär alltid mycket smycken. Örhänget är hennes egen design.Maria bär alltid mycket smycken. Örhänget är hennes egen design.
Maria bär alltid mycket smycken. Örhänget är hennes egen design. Foto: WERONIKA BELA
Jag är inte en minimalist.

Hur ser du på smyckens roll i modebilden i dag?
– Smycken är som en nutida rustning. Du sätter på dig dem och sedan kan du möta världen. För mig är smycken mycket mer än en accessoar, det är smycken som tydligast av allt berättar om din personlighet och stil. Smycken är väldigt intimt, vi bär dem direkt mot huden och de blir nästan en förlängning av din egen person. Smycken i ädelmetall har dessutom en tidlöshet och en hållbarhet som känns viktigare än någonsin, man väljer ofta smycken med omsorg och sparar dem länge.  

Tröja från Acne Studios, byxor från Chanel och boots från Prada.Tröja från Acne Studios, byxor från Chanel och boots från Prada.Tröja från Acne Studios, byxor från Chanel och boots från Prada.
Tröja från Acne Studios, byxor från Chanel och boots från Prada. Foto: WERONIKA BELA
Smyckesask från Maria Nilsdotter och smyckesskrin från Palmgrens.Smyckesask från Maria Nilsdotter och smyckesskrin från Palmgrens.Smyckesask från Maria Nilsdotter och smyckesskrin från Palmgrens.
Smyckesask från Maria Nilsdotter och smyckesskrin från Palmgrens. Foto: WERONIKA BELA

Hur bär du själv smycken?
– Jag bär smycken ganska fritt, blandar och testar mig fram. Jag bär många halsband i lager, gärna mycket pärlor och tjocka kedjor. Och många ringar. Just nu använder jag ofta ett halsband i form av en kraftig kedja med en hjärtformad pärla som är genomborrad av en pil. Mina smycken är alltid i ädelmetall som håller och slits på ett fint sätt.

Silverjeans från Acne, skor från YRU och, t-shirt Uniqlo.Silverjeans från Acne, skor från YRU och, t-shirt Uniqlo.Silverjeans från Acne, skor från YRU och, t-shirt Uniqlo.
Silverjeans från Acne, skor från YRU och, t-shirt Uniqlo. Foto: WERONIKA BELA

Vad doftar du? 

– Just nu använder jag Tom Ford Vert d’Encens.

Badrumsdetaljer.Badrumsdetaljer.Badrumsdetaljer.
Badrumsdetaljer. Foto: WERONIKA BELA

Beskriv din stil.
– Jag studerade i London och det påverkade min stil mycket. Det fanns en annan sorts frihet där och jag upptäckte att man kan uttrycka sig genom sin stil, att du kan säga saker med den. Jag skulle beskriva min garderob som en blandning av street och klassiskt, men framför allt är den bekväm. Och jag bär alltid mycket smycken, så klart. Jag är inte en minimalist. Jag använder ofta samma saker om och om igen så jag tycker det är viktigt med kvalitet. En typisk vardagsklädsel för mig är bekväma byxor från Adidas eller Eytys, collegetröja, Dr Martens-kängor eller sneakers och mycket smycken.

Jag tror jag har missat hela det här med att man ska anpassa sin garderob efter ålder.
Korsett från Alexander McQueen, skor från Prada, skärp från Hermès, Bob Dylan Chronicles, och taxen Bob-Fred.Korsett från Alexander McQueen, skor från Prada, skärp från Hermès, Bob Dylan Chronicles, och taxen Bob-Fred.Korsett från Alexander McQueen, skor från Prada, skärp från Hermès, Bob Dylan Chronicles, och taxen Bob-Fred.
Korsett från Alexander McQueen, skor från Prada, skärp från Hermès, Bob Dylan Chronicles, och taxen Bob-Fred. Foto: WERONIKA BELA
Kavajer från Acne Studios och Balenciaga.Kavajer från Acne Studios och Balenciaga.Kavajer från Acne Studios och Balenciaga.
Kavajer från Acne Studios och Balenciaga. Foto: WERONIKA BELA

Var tycker du utmaningen ligger i att åldras med sin garderob?  
– Jag tror jag har missat hela det här med att man ska anpassa sin garderob efter ålder. Det enda jag tycker är allt viktigare med åren är kvaliteten och hållbarheten på det jag bär. Genom åren är det jag burit mest vita herrskjortor och Dr Martens-kängor. 

Skor från Hermès.Skor från Hermès.Skor från Hermès.
Skor från Hermès. Foto: WERONIKA BELA

Vilken person tycker du är inspirerande stilmässigt?
– Bob Dylan runt 1966.

Bob Dylan i Stockholm 1966.Bob Dylan i Stockholm 1966.Bob Dylan i Stockholm 1966.
Bob Dylan i Stockholm 1966. Foto: RONNY KARLSSON/DN/TT / DN TT NYHETSBYRÅN

Finns det gemensamma nämnare mellan din inredningsstil och din garderob?
– Ja absolut, jag gillar kontraster och att det finns en edge, men det är viktigt med bra kvalitet och hållbarhet. Min finaste möbel är ett exempel på det: ett piercat bord som Daniel Östman först gjorde till vår butik på NK, och sedan i en variant till mitt hem. Men det absolut viktigaste med mitt hem är att det känns lugnt och tryggt, att det har en bra energi och att min familj och jag sover gott om natten. 

Smyckeskrin och smycken Maria Nilsdotter.Smyckeskrin och smycken Maria Nilsdotter.Smyckeskrin och smycken Maria Nilsdotter.
Smyckeskrin och smycken Maria Nilsdotter. Foto: WERONIKA BELA

MARIA NILSDOTTER STILRÅD

1. UNDVIK TRENDER och följ din egen känsla, kan vara kul att inspireras av något och sedan göra det till sitt eget men skit generellt i vad andra tycker och tänker. 

2. VAR BEKVÄM I DIN STIL, det är det viktigaste av allt!

3. STRUNTA I MINA STILRÅD, du är bra som du är.

 Vilket är ditt mest iögonfallande plagg?
Det är helt klart min bröllopsklänning från Dior Haute Couture med broderier inspirerade av John Bauers målningar.

Korphuvud i brons från Maria Nilsdotter på en John Bauer-bok.Korphuvud i brons från Maria Nilsdotter på en John Bauer-bok.Korphuvud i brons från Maria Nilsdotter på en John Bauer-bok.
Korphuvud i brons från Maria Nilsdotter på en John Bauer-bok. Foto: WERONIKA BELA