Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Artisten Lil Nas X och stylisten Hodo Musa.Artisten Lil Nas X och stylisten Hodo Musa.Artisten Lil Nas X och stylisten Hodo Musa.
Artisten Lil Nas X och stylisten Hodo Musa. Foto: Madeleine Dalla Torre Castillo

Möt Hodo Musa – Lil Nas X:s personliga stylist

Från Somalia via Emmaboda, London, Oslo och nu Los Angeles, USA … Hodo Musa berättar om vägen till toppjobbet som Lil Nas X personliga stylist – och hur rasismen präglat hennes liv. Jennie Hammar porträtterar vår svensksomaliska superstylist i Los Angeles. 

Neongrön kavaj, zebramönstrad skjorta och handskar. Rosa läder med nitar och cowboyhatt signerad Versace. Glittrig kostym och spetskrås. Lil Nas X har utmanat gränserna för både musik- som modevärlden – och vunnit allas beundran. Men när magasinen hällde lovord över superstjärnan och dubbade honom ”stilikon” i slutet av förra året för hans nyskapande stil var Lil Nas X snabb med att vidarebefordra berömmet till sin stylist: Svensksomaliska Hodo Musa. ”Hon gör 100 procent av mina looks”, förklarade han för branschmagasinet Variety och alla vände direkt blicken mot det nya modeoraklet.

HODO MUSA

GÖR Lil Nas X personliga stylist

ÅLDER 36 år

FAMILJ Maken Gisle Glad Stokland, föräldrar och sju syskon. 

BOR West Hollywood

BAKGRUND Född i Somalia, kom till Sverige som 6-åring. Bott i Norge i 8 år och flyttade till Los Angeles för 2 år sedan.

KARRIÄR Arbetat som stylist i Norge i många år, bland annat med Astrid S. Flyttade till Hollywood för två år sedan, har stylat Noah Cyrus och arbetar numer mest med Lil Nas X.

INSTAGRAM @hodovodo

Faktum är att det är så mycket jobb att Hodo numera arbetar heltid för superstjärnan, berättar hon för STYLEBY när vi får till en pratstund under hennes första lugna arbetsperiod på över ett år – på grund av pågående pandemi.

Hodo Musa i Selam Fessahaye.Hodo Musa i Selam Fessahaye.Hodo Musa i Selam Fessahaye.
Hodo Musa i Selam Fessahaye. Foto: Madeleine Dalla Torre Castillo

Hon vibrerar av positiv energi, en trevlig avvikelse från resten av Kalifornien-bornas mentala status just nu. Hon är hemma i sin och norske maken Gisles lägenhet i West Hollywood, han är för tillfället i Norge utan möjlighet att komma tillbaka. Gränserna är stängda, hela stan försöker långsamt vakna från en total lockdown. Butiker, gym, hotell och restauranger har varit igenslagna i månader efter att guvernör Gavin Newsom beordrade alla att hålla sig hemma och ”stay safe”. Nu när människor väl får gå ut, vågar ingen. Vi är tusentals mil ifrån den svenska mer avslappnade attityden. 

Saknar närhet i pandemins Los Angeles

”Detta är första gången i mitt liv som jag är helt ensam i flera månader. Jag var skitnöjd i början, men nu börjar jag sakna närhet. Jag har vissnat lite”, berättar hon men säger att strikta rutiner håller henne balanserad. 

”Jag mediterar mycket, gör yoga och läser. Ritualer är viktiga för mig. Jag är muslim och Gud har alltid varit väldigt närvarande i mitt liv.”

I den ljusa lägenheten har hon stora växter på golvet och kristaller i olika färger pryder vardagsrummet. Vanligtvis sitter hon på ett kontor i ”fashion district” i Downtown och jobbar. Där kan idéer bli till verklighet inom loppet av några steg: De olika textilbutikerna avlöser varandra på gatan. Med stora tygrullar i olika mönster lutandes mot de slitna fasaderna ser de kanske inte ut som mycket för världen, men är en dröm för någon som letar efter nya uppslag. Hodos filosofi handlar väldigt lite om märken och kända designer, utan om att lyfta ”up and coming” talanger och skapa egna kreationer. 

Hodo Musa i Selam Fessahaye.Hodo Musa i Selam Fessahaye.Hodo Musa i Selam Fessahaye.
Hodo Musa i Selam Fessahaye. Foto: Madeleine Dalla Torre Castillo

”Det måste finnas ett budskap och en mening med hur man klär sig, det ska inte bara vara ’snyggt’. Man ska bli glad av kläder”, förklarar hon. Själv har hon på sig en stor vit tröja från svenska märket Eytys, i 80-talstypiskt tryck och vida hemsydda byxor till.
”Jag har ingen specifik egen stil. Men mitt jobb handlar väldigt lite om vad jag tycker om, utan snarare om att bygga en annan persons brand och koncept. Berätta en historia och uttrycka vilka de är”, säger hon och skrattar.

”Det är inte så djupt! Alltså, jag hjälper personer att få fram sitt budskap. Mitt koncept är kärlek, man ska bli lycklig av att se kläder. Jag vill att det ska finnas en komisk aspekt.”

LÄS ÄVEN: Skådespelaren Nanna Blondell om sina skönhetsfavoriter

Vägen från Somalia via svenska Emmaboda till Hollywood

Hodo har kommit långt ifrån Emmaboda, det samhälle hon som sexåring först kom till från Somalia. Familjen flydde inbördeskriget och hon beskriver sin mamma som en drivande kraft. 

”Hon startade en hårsalong i Somaliland, vilket egentligen var förbjudet för en kvinna. Det var hon som tog oss till Europa. Hon har alltid inspirerat mig.”

Hodo Musa och Lil Nas X i Selam Fessahaye.Hodo Musa och Lil Nas X i Selam Fessahaye.Hodo Musa och Lil Nas X i Selam Fessahaye.
Hodo Musa och Lil Nas X i Selam Fessahaye. Foto: Madeleine Dalla Torre Castillo

Emmaboda beskriver hon som ”det vitaste stället hon bott på” och första gången hon stött på rasism. En äldre lågstadielärare tyckte att det var okej att använda ”n-ordet”. Efter några år flyttade hon och hennes familj vidare till Malmö. 

”Att börja högstadiet där var ännu en kulturchock. Det var mest invandrare från andra länder i min skola, men det var bara en annan typ av rasism. Malmö är inte Stockholm, det är inte coolt att vara svart där.”

Jag var inte bara svart i Norge, jag var också svensk. Ibland vet jag inte vilket som var svårast att acceptera!

Samtidigt finns det inget bättre land att komma till som flykting, tror hon. Men det fanns alltid en känsla av utanförskap, en konstant misstro och en kamp för att bli inkluderad. Efter gymnasiet flyttade Hodo till London. 

”Egentligen ville jag till Stockholm där folk var feta, välkomnande människor, men eftersom min syster var i London blev det mer naturligt.”

Lil Nas X på omslaget till Time stylad av Hodo Musa.Lil Nas X på omslaget till Time stylad av Hodo Musa.Lil Nas X på omslaget till Time stylad av Hodo Musa.
Lil Nas X på omslaget till Time stylad av Hodo Musa.

Hon pluggade engelska i ett halvår och blev sedan signad av modellagenturen IMG. 

”Jag har aldrig tagit den väg en somalisk kvinna förväntas ta. Jag är den enda i min familj som inte bär sjal och hela mitt community har uttalat att det inte är okej. Men jag har alltid gått min egen väg.” 

Slutade som modell 

Hodo slutade arbeta som modell efter ett par år. Hon provade turen i New York, men där tyckte de att hon hade mer av en ”London-look”, vad det nu betydde. Och hon ville inte tillbaka och börja om på nytt. Så hon åkte till Norge. Där tänkte hon att hon kunde avancera snabbt med sin erfarenhet och cv. Men än en gång gjorde känslan av exkludering sig påmind. 

”Jag tog en del ströjobb, arbetade på nattklubb. Om jag tyckte att det fanns rasism i Sverige var det kanske till och med mer i Norge. Men jag kände att jag hade något viktigt att göra där, att jag hade en roll. Jag ville visa andra tjejer som såg ut som jag att det fanns plats för oss där.” 

Jag har alltid känt att jag får jobba lite hårdare än andra

Men en sak ledde till en annan. Hon började arbeta med pr, lärde känna fotografer, assistera med plåtningar, plocka kläder och inom några år jobbade hon med att styla Operaföreställningar, galor, reklamfilmer, stjärnor som Astrid S och Marcus & Martinus. 

Lil Nas X stylad av Hodo Musa.Lil Nas X stylad av Hodo Musa.Lil Nas X stylad av Hodo Musa.
Lil Nas X stylad av Hodo Musa.

”Jag har alltid känt att jag får jobba lite hårdare än andra. Jag var inte bara svart i Norge, jag var också svensk. Ibland vet jag inte vilket som var svårast att acceptera!”

Hodo läste mode och design i två år i Norge och fortsatte studierna i ytterligare två år i Los Angeles. Hon pendlade fram och tillbaka och assisterade vänner som behövde hjälp i väntan på sitt amerikanska arbetsvisum. När det väl kom för två år sedan flyttade hon direkt och det dröjde inte länge innan hon arbetade med Noah Cyrus – som i sin tur introducerade henne för Lil Nas X. Det var kärlek direkt.

”Jag hade offrat mig själv och gjort mycket saker gratis innan jag fick mitt visum. LA handlar generellt om att man måste skryta och visa vad man har gjort för att komma nånstans men jag är inte så. Jag tror att när jag fick mitt visum så visade Gud att ja, nu är det din tur.”

LÄS ÄVEN: Skådespelaren Laura Harriers skönhetsrutin: ”Jag byter bara parfym vid stora livsomställningar”

Och nu arbetar du och Lil Nas X tillsammans hela tiden?

”Det är högt tempo på ett sätt folk nog inte förstår. Jag har tre, fyra gigs i veckan. Konserter, musikvideos, plåtningar. Man måste ha en nära relation för att kunna skapa nånting riktigt bra. Vi är som en liten familj och jag har haft tur att han varit generös mot mig och alltid hajpat mig.”

Lil Nas X på omslaget av Variety stylat av Hodo Musa.Lil Nas X på omslaget av Variety stylat av Hodo Musa.Lil Nas X på omslaget av Variety stylat av Hodo Musa.
Lil Nas X på omslaget av Variety stylat av Hodo Musa.

Han och du har utmanat en annars väldigt vit – och straight – musikgenre.

”Ja, han har lyckats komma in i rum där andra inte är välkomna. Han är en så snäll och generös person och han får tillbaka samma sak. Han arbetar för att förbättra världen.”

Vi återkommer hela tiden till den rasism som kantat ditt liv. Just nu är det stora BLM-demonstrationer i LA och USA. Hur tycker du att rasismen skiljer sig här jämfört med Sverige eller Norge?

”Här lever folk parallella liv. Det är två världar. Jag har bara två afroamerikanska grannar i min byggnad. Varför är det så? En vit familj i USA har tio gånger mer pengar i medel än en svart, tänk dig hur orättvist det är! Det handlar om vanliga mänskliga rättigheter och riktigt så ser det inte ut i Sverige. Folk förlorar inte sina hem om de blir av med jobbet.”

Det är så sjukt att vi ska behöva kämpa för att våra liv ska räknas.

Hur har du upplevt demonstrationerna i USA?

”Jag bor precis vid Fairfax där de stora demonstrationerna bröt ut och jag följde allt från min terrass. Det är otroligt hur alla sluter upp i detta.”

Hon blir tyst en stund och försöker hålla tillbaka tårarna.

”Det är svårt att ta in att man 2020 ska behöva gå runt med en skylt och säga ’Black Lives Matter’. Det är så sjukt att vi ska behöva kämpa för att våra liv ska räknas. Det gör mig så ledsen.” 

Lil Nas X i Selam Fessahaye.Lil Nas X i Selam Fessahaye.Lil Nas X i Selam Fessahaye.
Lil Nas X i Selam Fessahaye. Foto: Madeleine Dalla Torre Castillo

Hur försöker du påverka?

”Genom min historia som vi går igenom just nu. När folk bara vill prata om mode känns det så tomt. Om jag startar ett företag ska jag se till att jag anställer folk som jag tror på och som speglar mig. Det handlar inte bara om färg. ’Djävulen bär Prada’-energin är död! Om jag träffar två människor från ett visst märke som är förfärliga så kommer jag att tycka att hela det märket är hemskt. Man måste se bortom hudfärg! Emotionell intelligens är nåt hela världen måste arbeta med.”

Skulle du vilja starta ett eget klädmärke?

”Alla sitter och ska uppfinna nåt nytt, men behöver vi verkligen mer kläder i världen? Nej, jag vet inte vad jag skulle vilja göra, men det måste vara nåt riktigt, nåt som gör skillnad i världen. Det kanske inte ens handlar om mode”, säger hon och ler brett.

Av: Jennie Hammar
Fotograf: Madeleine Dalla Torre Castillo
Fotoproducent: Ella Jayes

Hodo Musa i Selam Fessahaye.Hodo Musa i Selam Fessahaye.Hodo Musa i Selam Fessahaye.
Hodo Musa i Selam Fessahaye. Foto: Madeleine Dalla Torre Castillo

LÄS ÄVEN Finska stylisten Sylvie Mus visar sin garderob!