Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Ostrondykaren Lotta Klemming.Ostrondykaren Lotta Klemming.Ostrondykaren Lotta Klemming.
Ostrondykaren Lotta Klemming. Foto: OLIVIA THORDÉN RUBIE

Ostrondykaren Lotta Klemming: ”Havet är allt”

Vad doftar en ostrondykare? Och vad ger hon till sig själv i present? Världens enda kvinnliga i sitt slag delar med sig av sina favoriter – och berättar varför havet är allt. 

Ostrondykaren Lotta Klemming.Ostrondykaren Lotta Klemming.Ostrondykaren Lotta Klemming.
Ostrondykaren Lotta Klemming. Foto: Olivia Thordén Rubie

Lotta Klemming om sitt yrke

Arbetsredskapet jag uppskattar mest är min starka kropp

Vad är det du älskar med havet?
”Det kanske låter fånigt, men med mitt val av yrke har jag hittat hem. Jag är lugn och känner trygghet och en stark känsla av oföränderlighet, som att tiden står stilla. Platser jag besökt som inte är vid havet skapar klaustrofobi, men befinner jag mig vid havet –oavsett var jag befinner mig i världen – känner jag mig ihopkopplad med havet där jag växt upp, alltså hemma i Grebbestad. Havet är allt.”

Vilket arbetsredskap uppskattar du mest?
”Min dykutrustning är ett måste för att jag ska kunna utföra mitt jobb. Vill du bli yrkesdykare är Ursuit dräkterna bäst – helmask från Interspiro för att slippa iskallt vatten i huvudet och nacken och inga manet trådar i ansiktet under vår och höst. Men allt detta hade varit helt onödigt om jag inte hade en stark kropp. Så den är det arbetsredskapet jag uppskattar allra mest.”

Ostrondykaren Lotta Klemming följer du på Instagram: @klemmingsomstron.Ostrondykaren Lotta Klemming följer du på Instagram: @klemmingsomstron.Ostrondykaren Lotta Klemming följer du på Instagram: @klemmingsomstron.
Ostrondykaren Lotta Klemming följer du på Instagram: @klemmingsomstron. Foto: Olivia Thordén Rubie

Vilka matlagare minns du helst?
”Jag pratar och möter kockar varje vecka i mitt jobb och älskar de som är ödmjuka och inlyssnande. Jag hade ett väldigt fint möte med Daniel Berlin, han var den första kock som tog sig tid och som jag upplevde hyste stor respekt för det jag gör – och för mig. Jag minns även René Redzepi på Noma i Köpenhamn lite särskilt. Det är så klart mäktigt att ha en direkt konversation med honom – han var även nyfiken på vad jag kunde hitta mer från havet än ’bara’ ostron. Han är rolig, lättsam och sjukt opretentiös som person och extraordinär som inspiration och matlagare.”

LÄS ÄVEN Seinabo Sey om vad hon älskar just nu!

Lotta Klemming om mode 

Bra passform är ett måste
Lotta Klemming från Klemmings ostron är aktuell med ny bok.Lotta Klemming från Klemmings ostron är aktuell med ny bok.Lotta Klemming från Klemmings ostron är aktuell med ny bok.
Lotta Klemming från Klemmings ostron är aktuell med ny bok. Foto: Olivia Thordén Rubie

Vilka modemärken tycker du om?
”Jag älskar bas, och bra passform är ett måste – det ska vara bekvämt och gärna svenskt. Klär mig gärna maskulin, med tillfälliga utsvävningar. Jag gillar Acne Studios för boxiga tröjor. I fråga om jeans så blir det gärna customized vintage Levi’s, tycker om Totême för passformen och Solace London för kvinnliga plagg.”

Favoritaccessoar?
”Jag tycker en del väskor från Bottega Veneta och tidigare Céline är vackra. Lite grövre, raka linjer och diskreta logotyper - men i praktiken använder jag en Ikea-påse som väska. Just nu använder jag en keps från Wood Wood morgon, middag och kväll.” 

Vilka smycken uppskattar du mest?
”När jag tog steget och sa upp mig från mitt dåvarande jobb för att satsa på mitt företag köpte jag en vintage Rolex Datejust som jag hade spanat in sen jag var liten, eftersom min morfar hade en sådan. Dock var hans en fejk från Kina, men det visste ju inte jag – och jag tyckte jag var värd en äkta. När jag fyllde 30 för ett år sedan fick jag en ’Knot ring’ från Engelbert i vitguld av mamma med våra namn och vår gemensamma födelsedag ingraverade. Det är det käraste smycket jag äger.”

Har du några drömskor?
”Jag minns hur jag kunde ha träningsvärk i nacken som barn när jag hade fått nya skor. Jag älskade nya skor, jag tittade ner på dom hela tiden och de har egentligen inte förändrats så mycket. Jag använder självklart mest gummistövlar men kan gå prima i klackar! Precis som resterande modefolket föll även jag som en fura över Bottega Venetas mules, dock är det inte en prioritering för mig. Jag håller mig till mina New Balance 990. Letar även efter de ultimata cowboybootsen. Jag går vanligtvis lite bredbent, men med boots accelererar det och jag går som jag äger världen. Jag känner mig otroligt cool i cowboyboots.”

LÄS ÄVEN Smyckesdesignern Maria Nilsdotter om sin stil 

Lotta Klemming om beauty

Egentligen föredrar jag herrparfymer
Viltplockade ostron ur Lotta Klemmings bok.Viltplockade ostron ur Lotta Klemmings bok.Viltplockade ostron ur Lotta Klemmings bok.
Viltplockade ostron ur Lotta Klemmings bok. Foto: Olivia Thordén Rubie

Vilka skönhetsprodukter tipsar du gärna om?
”Många timmar under solen har resulterat i pigmenteringar så i dag kör jag White Balance-serien från Medik8 och även spf 50 från samma märke. Jag älskar fukt, Sensai har en superhärlig fuktmask du kan sova med. Har även använt Exuviance Microdermabrasion Face Polish i flera år. Min syster kokar ihop världens härligaste kroppskräm som jag alltid önskar mig i julklapp annars gillar jag Apotekets osexiga Decubal Clinic cream som är fetare än fetast att smörja in kroppen med. När jag har gjort mina fiskedagar i Grebbestad och återvänder till Göteborg så drar jag gärna på Hourglass foundation stick och crèmerouge från Face.”

Vad doftar du?
”Jag älskar parfym! Har använt Bal D’Afrique från Byredo i många år, men egentligen föredrar jag herrparfymer. Jag fick en fantastisk herrparfym från ett argentinskt parfymhus som heter Fueguia – doften ’Cruz del Sur’ som doftar sandelträ, oud och tuberos.”

LÄS ÄVEN Hedda Stiernstedts beautyrutin: ”Jag har makeup på benen” 

Lotta Klemming om böcker 

Jag vill bli påverkad av böcker
Lotta Klemmings bok ”Vildplockade ostron” (Natur & Kultur) utkommer i september.Lotta Klemmings bok ”Vildplockade ostron” (Natur & Kultur) utkommer i september.Lotta Klemmings bok ”Vildplockade ostron” (Natur & Kultur) utkommer i september.
Lotta Klemmings bok ”Vildplockade ostron” (Natur & Kultur) utkommer i september. Foto: Natur & Kultur

Vad berättar du om i din bok?
”I boken berättar jag om livet som ostrondykare, vilda ostron i sig och vad jag hittar mer när jag dyker i bifångst väg. Men den handlar lika mycket om min resa, bryta förväntningar och normer om vad man föreställer sig att en ung kvinna som jag ska och vad jag också var på väg att göra. Jag delar med mig om vad som krävdes för min del för att känna mening i mitt liv, och vad som fick mig att känna mig oberoende av någon annan människa än mig själv och allt är kopplat till just mitt yrkesval.”

Vad läser du själv?  
”I ett mörkt skede av mitt liv läste jag Veronica bestämmer sig för att dö av Pablo Coelo, den boken gjorde ett starkt avtryck då. Men precis som många böcker så är det kanske tillfället i livet som gör hur man uppfattar en bok. Jag tycker Alex Schulman har skrivit mycket läsvärda böcker, och Ett litet liv av Hanya Yanagihara var helt otrolig stundvis. Jag vill i varje fall bli påverkad av böcker, jag läser sparsamt men när jag väl läser vill jag försvinna in i den – och gärna älta den tills nästa bok.”

LÄS ÄVEN Bokaktuella franska stilikonen Caroline de Maigret om skönhetsprodukterna för 40+