Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Regissören och skådespelaren Bahar Pars om sin beautyrutin

Regissören och skådespelaren Bahar Pars vet allt om hur man lägger en hållbar festmakeup, dessutom berättar hon om varför hon älskar Dermapen och skådespelarknepet i hudvårdsrutinen.

”Beauty påverkar mig mycket, det är ett kraftfullt verktyg som hjälper mig att visa vem jag vill vara. Jag ändrar också makeup och kläder beroende på humör. Jag är uppväxt i en mycket utseendefixerad kultur, där vi påpekar varandras beauty och ’brister’ i tid och otid – något jag försöker bryta mig loss från. Men det har också gjort mig mycket medveten om mitt utseende. Hela min feminism hänger ihop med min beautyfilosofi. Damned if you do, damned if you don’t. Jag älskar beauty, helt enkelt, men frågar mig ofta för vem jag gör det eller varför jag gör det.”

SKÅDESPELARKNEP ”Varje morgon tvättar jag ansiktet i kallt vatten för att svullnaden ska lägga sig och blodcirkulationen komma i gång. Det är ett skådistrick för tidiga morgoninspelningar, men som nu har blivit min rutin. Jag brukar heller inte alltid sminka mig direkt på morgonen, utan vänta i någon timme för att svullnaden ska lägga sig. Det kan ske på tunnelbanan. Folk glor, men låt dem glo – live tutorial!”

FÖRE LÄGGDAGS ”Jag tvättar med varmt vatten för att få bort min mascara – använder L’Oréals som går bort med bara varmt vatten. Sedan ansiktsrengöringen Dermaceutic Foamer 15, som innehåller glykolsyra. Ibland vill jag tvätta med något mildare och då använder jag Cetaphil Gentle Skin Cleanser. Efteråt har jag min största hudvårdsfavorit genom tiderna – Biologique Recherche P50W. Jag låter den verka medan jag tandborstar och avslutar beroende på humör med fuktmask från Filorga eller nattcrème från Kronans Apotek. Jag gillar att blanda budgetprodukter från apoteket med dyrare grejer.”

SPECIALBEHANDLINGAR ”Jag hade finnar när jag var yngre och fick en massa ärr, men Dermapen har hjälpt mycket – jag älskar Dermapen. Jag gör det hos Anne på Sahlsten Skin Care Clinic på Södermalm i Stockholm. Sedan kör jag min kaffesumpskrubb en gång i månaden över hela kroppen. Jag blandar kaffesump och lite rengöring, gnuggar in och sköljer sedan av – den är helt magisk.”

 SOLSKYDD ”Jag gillar att få färg, men samtidigt nojar jag över min hud och jag vill inte få solskadad läderhud, så jag kör alltid SPF 50. Oftast från märken som Eucerin och Vichy.”

BÄSTA MAKEUP-REDSKAPET ”Jag jämnar ut med en underlagscrème från RMS, den är både ekologisk och vårdande. Sedan har jag rouge från Mac och en brun kontureringspenna från H&M. Jag lägger all basmakeup med hjälp av fingrarna, det gör att jag får mycket bättre grepp. Sedan drar jag en tunn, svart eyeliner från Kat Von D och mascara från L’Oréal. Ibland struntar jag i all annan makeup och har bara ett par röda läppar till ett i övrigt osminkat ansikte. Läppstift är min stora last och jag har flera från bland annat H&M och Lancôme.”

 HÅLLBAR FESTMAKEUP ”Jag jobbar med lite kraftigare underlagscrèmer i två steg, låter första lagret sjunka in och lägger sedan ett till lager. Jag kör även mycket starkare eyeliner, en gelévariant som jag applicerar med pensel. Jag gillar också lösögonfransar, men jag har svårt att fästa dem själv och brukar ta hjälp av en kompis eller min man. Ögonskugga jobbar jag också in ordentligt i flera steg: jobbar in, tar en paus och applicerar igen. För att allt ska sitta avslutar jag med en fixerande spray från Make Up for Ever.”

Av ANJA SKEPPE GRAHN 

Foto JOONA LAULAJAINEN