Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Årets stilikon Seinabo Sey: ”Det är faktiskt rätt kul, när man försöker sluta passa in!”

En av Sveriges största artister har haft en hektisk vecka! I måndags vann hon pris på NK-galan för "Årets stilikon” och häromdagen bytte hon scen mot catwalk när stylisten och bästa vännen Selam Fessahaye visade för första gången under Fashion Week Stockholm. Nästa vecka släpps dessutom hennes nya album ”I’m a dream” och i oktober intar hon Globen. STYLEBY fick ett snack med stjärnan Seinabo Sey.

Nu händer det mycket på en och samma gång, hur mår du?

”Det är noll till hundra, som alltid. Det känns som att jag har gått i pyjamas i två år men nu så. Jag mår bra. Det är kul!”

Speglar din musik din stil? 

”Det tror jag. Min musik är en mix av allt och det är verkligen min stil också. Den är huller om buller. Jag gillar fina saker, men jag bryr mig inte jättemycket om hur de går ihop. De är min stylist som har fått hjälpa mig med hur man får något att kännas mer som en look vs. de här är bara kläder. För det är lite hit och miss varannan dag.”

Ja, din stylist Selam Fessahaye debuterade i veckan som designer under Fashion Week Stockholm. Har du varit involverad (mer än att gå visningen)?

”Ja, äntligen har jag fått hjälpa henne med någonting och det har varit jättekul. Jag har gjort allt från att vara casting assistent till att stå och tycka, jag har fått tycka väldigt mycket, visuellt.

”Seinabo Sey gick Selam Fessahayes debutvisning under Fashion Week Stockholm.”

Jag har aldrig varit vacker här och det finns en så snäv och ängslig bild av skönhet. Det känns kul för både mig och Selam att försöka visa en annan bild av skönhet och inse att folk håller med. Och att många blir stärka av det. Det måste finnas en motvåg snart! Vi kan inte se likadana ut allihopa, och även om jag skulle vilja det så går det inte. Det är faktiskt rätt kul, när man försöker sluta passa in. Till och med dem som passar in i mallen, mår inte bra av det här, så vi måste sluta. Jag tycker att det är ett av de stora problemen med Sverige. Åk till Köpenhamn och det är mycket softare. Det handlar inte om hudfärg – Robyn tycker jag är en av dem som har den fetaste stilen i Sverige. Hon har bara gjort sin grej, haft sitt korta hår och sätt fulsnygg ut, eller snyggt ut och inte brytt sig. Det räcker nu!”

Du och Selam verkar stå varandra väldigt nära?

”Min älskade vän! Jag stalkade Selam när jag var ung på Myspace. Hon var redan då, den coolaste tjejen jag någonsin hade sett. Hon har alltid haft så flippad stil och sen är hon så vacker. Selam är en av mina absolut bästa kompisar, men det är mycket med det här som är svårt. För det finns sällan pengar till att hålla på med kläder, vilket är fruktansvärt. Det måste vi fundera lite på. Ett kvinnoyrke som de här anses vara premieras aldrig på något sätt och det är tufft och skit svårt att plocka ihop saker som är snygga på riktigt och som passar en kropp som inte är en storlek 36. Det är omöjligt! Selam har fått sy upp nästan allt jag har haft på mig de gångerna som de har varit stora viktiga grejer. Att behöva vända på pengar på det sättet, kan skapa slitningar i vilken relation som helst. Men jag tror också att det har fått oss att komma ännu närmare varandra.”

Favoritoutfit du burit?

”En som Selam gjorde till ’I owe you nothing’ videon. Den var så flummig för den innehöll alla världar jag tycker om – en blandning av fake Louis Vuitton, hiphop och Daiquiri Dance. De var ett set med byxor och jacka i gambianskt tyg som heter Wax. Den kändes lite Craig Green, vilket jag älskar.

”Seinabo Sey i videon ”I owe you nothing”.”

För Polarpriset (2016) sydde vi upp en klänning av olika gambiansk tyger. Jag hade sett en Rodarte-visning där de hade orkidéer på hela huvudet som hängde ner. Jag kände mig så fin i den outfiten. Till det hade jag ett par fantastiska skor i guld med broderier från Louis Vuitton – de såg ut som juveler. Den outfiten gillade jag också jättemycket!”

”Seinabo Sey på Polarpriset 2016.”

NK utsåg dig till "Årets stilikon" – Vad betyder priset för dig? 

”Det är roligt såklart. Jag tänker nästan lika mycket på kläder och estetik som på musik. De följer varandra lite, i mitt huvud i iallafall.Och det är kul att få prata om min hobby i livet. Samtidigt som jag har en väldigt komplex relation till mode, kläder och skönhet, särskilt i Sverige. Så det är lite flummigt också, för hur blev jag det?”

”Seinabo Sey och Efva Attling på NK-galan.” Foto: IBL Bildbyrå

Globen-giget smyger sig närmare …

”Det ska bli skitkul. Det är första gången jag för en sådan spelning, även om det kanske inte är första gången jag uppträder för så mycket folk. Nu är jag mer stressad över biljettförsäljningen och såna tråkiga saker. Men jag ska ta tillfälle att balla ur, det kanske är den enda gången jag får göra detta i mitt liv och då måste jag göra det ordentligt.”

Vad kan vi förvänta oss?

”Jag kommer att göra mitt bästa, jag ska göra det fetaste jag har gjort. Jag har så mycket mer musik nu, kommer att spela alla nya låter. Det kommer bli den bästa konserten jag någonsin har gjort. Jag vill att det ska kännas som en föreställning, som slutar i en livekonsert. Jag ska ha hemmafest i Globen. Skriv mästerverk, så sätter vi prestationsångest-nivån!”

Seinabo Sey spelar på Globen den 5 Oktober.