Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Stylisten Karin Smeds garderob: ”Jag älskar klassiker.”

Vintagesamlaren Karin Smeds bor i Stockholm och frilansar som konsult och stylist sedan 15 år tillbaka. Hennes stil är en blandning av väldigt gammalt och väldigt nytt!

Följ med STYLEBY in i stylisten Karin Smeds garderob

” Sidenskjorta från Whyred. Kjol från Marimekko som är en re-make av en kjol från 70-talet.”” Sidenskjorta från Whyred. Kjol från Marimekko som är en re-make av en kjol från 70-talet.”” Sidenskjorta från Whyred. Kjol från Marimekko som är en re-make av en kjol från 70-talet.”
” Sidenskjorta från Whyred. Kjol från Marimekko som är en re-make av en kjol från 70-talet.”

STIL ”Jag älskar klassiker. Klassiker har blivit klassiker av en anledning – de funkar. Min stil är både elegant och helylle på samma gång. Jag är lång och bär gärna klassiska skjortor och herrkostym, herrskor och stora ytterrockar, ibland i kombination med klänning och plagg i klara färger. Ibland tar jag bara några saker ur min garderob som jag tycker om oavsett om det matchar eller inte och så får det bli som det blir. Ibland tycker jag om att färg koordinera hela looken.”

FAVORITDESIGNER ”Jag beundrar designer som lyckas behålla ett eget uttryck och integritet trots de mycket starka kommersiella påtryckningar som råder. Några som jag tycker lyckas med det är: Freya Dalsjø, Juslin Maunula, Phoebe Philo för Céline, Ann-Sofie Back, Miuccia Prada, Raf Simons, Ann-Sophie Johansson för H&M Studio, Natalia Altewai och Randa Saome från Altewai Saome, Demna Gvasalia för Balenciaga och Vetements, Carin Rodebjer, systrarna bakom märket Rodarte och Anna Teurnell för Marimekko. Men den designer jag alltid köpt mest av genom åren är Yves Saint Laurent – och då menar jag ju inte Hedi Slimane eller någon annan gästspelare, utan originalet.”

VARDAGSSTIL ”En klassisk skräddad byxa med pressveck – gärna lite kort, kombinerat med ribbade strumpor av god kvalitet från italienska märket Gallo i grova platåsandaler eller vita sneakers. Till detta en skjorta och en grovstickad kort tröja, gärna i färg. Om det är kyligt en stor rock över det.”

” Yves Saint Laurent- herrkostym från 70-talet.Fotokonst av Erik Undehn.”” Yves Saint Laurent- herrkostym från 70-talet.Fotokonst av Erik Undehn.”” Yves Saint Laurent- herrkostym från 70-talet.Fotokonst av Erik Undehn.”
” Yves Saint Laurent- herrkostym från 70-talet.Fotokonst av Erik Undehn.”
”Sidentunika från Rodebjer.””Sidentunika från Rodebjer.””Sidentunika från Rodebjer.”
”Sidentunika från Rodebjer.”

PARTYLOOK ”Gärna en fotsid klänning eller vida byxor med hög midja, med en skräddad jacka eller kimono till. En annan festklassiker är herrkostym med ett linne under.”

JEANS ”Levi’s med orange tab från 70-talet i modellerna 505 eller 517 high waist – helst med blekta pressveck.”

VÄSKA ”Balenciaga-väskan som ser ut som en sampeng bag från Thailand men är i läder. Men en sådan äger jag inte, för min arbetskollega sa att det är smartare att köpa den thailändska varianten.”

”Väska från Céline. Originalskor från Terry de Havilland, designer verksam på 70-talet i London.””Väska från Céline. Originalskor från Terry de Havilland, designer verksam på 70-talet i London.””Väska från Céline. Originalskor från Terry de Havilland, designer verksam på 70-talet i London.”
”Väska från Céline. Originalskor från Terry de Havilland, designer verksam på 70-talet i London.”
”Klänning från Marimekko, re-make från 70-talet, design Pentti Rinta.””Klänning från Marimekko, re-make från 70-talet, design Pentti Rinta.””Klänning från Marimekko, re-make från 70-talet, design Pentti Rinta.”
”Klänning från Marimekko, re-make från 70-talet, design Pentti Rinta.”

SMYCKEN ”Jag älskar halvädelstenar – alltså mineraler och bergarter med färg såsom jaspis, ametist och turkoser – så kanske mitt blaffiga malakit-halsband inköpt i Brasilien. Jag gillar också vintage bijouterier, särskilt örhängen!”

SKOR ”Mina Prada-sandaler, jag har använt dem larvigt mycket sedan jag köpte dem för ett par år sedan. Även i kallt väder, då i kombination med raggsockor.”

RESVÄSKA ”Händer titt som tätt att jag måste resa med tio jättestora resväskor på grund av mitt jobb, och Samsonite soft shell-väskor håller bra för detta ändamål. Det kan vara svårt att resa i stil när man har ton att släpa på.”

”Malakit-halsband från Brasilien. Solglasögon från Acne Studios och min bergkristall. Jacka från Prada. Konst av Liselotte Watkins.””Malakit-halsband från Brasilien. Solglasögon från Acne Studios och min bergkristall. Jacka från Prada. Konst av Liselotte Watkins.””Malakit-halsband från Brasilien. Solglasögon från Acne Studios och min bergkristall. Jacka från Prada. Konst av Liselotte Watkins.”
”Malakit-halsband från Brasilien. Solglasögon från Acne Studios och min bergkristall. Jacka från Prada. Konst av Liselotte Watkins.”

INSPIRATION ”Självdistans, artighet och humor.”

STILRÅD ”Det beror helt på vem som ber om råd. Stil är individuellt och det är det som är det roliga. Men generellt gillar jag när looken inte är för perfekt, gör gärna lite fel och tänk inte för länge på hur du matchar, är mitt råd. Hjälp en tant över gatan i stället.”

FÅR INTE NOG AV ”Yves Saint Laurent-vintage. Jag samlade länge på plagg från tiden då Yves själv var aktiv designer. Vissa av dessa plagg har jag trott aldrig skulle kännas aktuella igen – som färgstarka plagg i läder, men så plötsligt ...”

”Rock från Woo Young Mi, byxor från Céline, herrskjorta från Prada.””Rock från Woo Young Mi, byxor från Céline, herrskjorta från Prada.””Rock från Woo Young Mi, byxor från Céline, herrskjorta från Prada.”
”Rock från Woo Young Mi, byxor från Céline, herrskjorta från Prada.”
”Print av Erik Lindvall 2001. Styling av mig för Bon.””Print av Erik Lindvall 2001. Styling av mig för Bon.””Print av Erik Lindvall 2001. Styling av mig för Bon.”
”Print av Erik Lindvall 2001. Styling av mig för Bon.”

MEST ANVÄNT ”En kort, stickad polotröja från Back samt en Prada-klänning som har fått gå på många fester de senaste tio åren.”

SENASTE KÖP ”Snickarbyxor och basker till min dotter och foto-konst av fotograf Erik Undéhn till mig själv.”

SKULLE ALDRIG BÄRA ”En pushup-bh i en djup urringning – men du ska aldrig säga aldrig, plötsligt står man där!”

GARDEROB ATT PLUNDRA ”Min kompis Peters, vilket jag också gör ibland.”

BEAUTY ”Oljor är grejen för en torris som jag. Lotusolja och mandelolja gör susen. Gillar även hudvårdsmärket Exuviance, särskilt deras Evening Restorative Complex.”

SKÖNHETSTIPS ”Bikram yoga.”

REDO PÅ 5 MINUTER ”En lätt underlagskräm och rouge. Gör en knut i nacken eller på huvudet.”

”Armband och örhängen från Georg Jensen av svenska Vivianna Torun Bülow-Hübe.””Armband och örhängen från Georg Jensen av svenska Vivianna Torun Bülow-Hübe.””Armband och örhängen från Georg Jensen av svenska Vivianna Torun Bülow-Hübe.”
”Armband och örhängen från Georg Jensen av svenska Vivianna Torun Bülow-Hübe.”
”Rock från Raf Simons. Skor från Acne Studios.””Rock från Raf Simons. Skor från Acne Studios.””Rock från Raf Simons. Skor från Acne Studios.”
”Rock från Raf Simons. Skor från Acne Studios.”

TRÄNING ”Bikram yoga, skogspromenader och mycket sömn.”

MUSIK ”Martha van Straaten på Soundcloud. Senaste tiden har jag lyssnat mycket på Paddan Och Hunden, deras skiva är så härligt fragmentarisk och tight på samma gång.”

BOK ”’Sailor och Pekka’ av Jockum Nordström.”

KONST ”Jag har många favoriter, men jag blev väldigt berörd av Louise Bourgeois utställning på Moderna museet i våras.”

NATTLIV ”Går helst ut i Köpenhamn, och om jag ska lyxäta i Stockholm går jag gärna till Lilla Ego, Matbaren eller La Vecchia Signora.”BÄSTA STADEN ”Hmm … San Francisco!”BÄSTA BUTIKERNA ”Jag tycker mycket om Rodebjers nya butik på Norrmalmstorg och Our Legacys butik på Jakobsbergsgatan, båda i Sockholm, där jag alltid får habegär. I Antwerpen älskar jag Dries Van Notens fantastiska flagship. I Köpenhamn vintagebutiken Time’s Up!, där fastnar jag alltför länge varje gång jag går in!”

”Sidenklänning från Yves Saint Laurent från 70-talet. Min hudvårdsrutin. Solglasögon från Dior. Keramikskulpturen gjorde jag i mitten av 90-talet.””Sidenklänning från Yves Saint Laurent från 70-talet. Min hudvårdsrutin. Solglasögon från Dior. Keramikskulpturen gjorde jag i mitten av 90-talet.””Sidenklänning från Yves Saint Laurent från 70-talet. Min hudvårdsrutin. Solglasögon från Dior. Keramikskulpturen gjorde jag i mitten av 90-talet.”
”Sidenklänning från Yves Saint Laurent från 70-talet. Min hudvårdsrutin. Solglasögon från Dior. Keramikskulpturen gjorde jag i mitten av 90-talet.”

INTERIÖRSTILRandom! Min inredningsstil är precis som min garderob – en blandning av väldigt gammalt och väldigt nytt. Jag tänker inte ut en särskild stil jag vill ha, utan skaffar olika saker, bilder och möbler som jag tycker om helt oberoende av varandra och så blir det vad det blir. Men jag har fem gamla kristallkronor, så i taket är jag konsekvent.”

FAVORIT I HEMMET ”Vår stora porslinshund från 30-talet som min dotter har döpt till Lång-Pelle.”

INREDNINGSTIPS ”Vackra textilier gör direkt stor skillnad.”

NÄSTA TRE KÖP ”Takmobiler med keramikfigurer (istället för alla kristallkronor) makrame-konst och en ny soffa.”

DRÖMKÖP ”Det skulle vara fint att ha några små träd inomhus.”

foto JOONA LAULAJAINEN