Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Stylisten Maria Montti om kärleken till streetwear och kimonos

Maria är stylist och bor i en vacker våning i Stockholm med sin man och sin son.Hon har en gammal kärlek till streetwear  och är nyförälskad i kimonos. 

Beskriv ditt arbete?

”Ingen dag är den andra lik, då jag jobbar med artister och personligheter för olika uppdrag som röda mattan, visningar, reklamuppdrag och modefotograferingar då jag tar fram olika looker för dessa tillfällen. Många besök på showrooms men även samarbeten med designers där vi tar fram skräddar ­ sydda plagg, till exempel Ane Bruns klänning för Nobelgalan och filmpremiär för Noomi Rapace.”

Vad gör du när du inte arbetar?

”Jag älskar att odla och se resultatet, det ger mig ett lugn. Från grönsaker och kryddor, då vi älskar att laga mat, till alla blommor. Jag är lyckligast på landet, på yogamattan eller när boxningshandskarna åker på. Jag är en dedikerad yogi och älskar kampsport! Det mentala får jag ut genom yogan och adrenalinet genom kampsport.”

Hemma hos Maria Montti.Hemma hos Maria Montti.Hemma hos Maria Montti.
Hemma hos Maria Montti.

Finns det gemensamma nämnare mellan din interiörstil och din garderob? ”

Absolut! Mitt och min man Eriks (Broms, fotograf) hem är ganska stilrent och färgstarkt. Vi älskar också mixen av material, som marmor och trä. Jag älskar att möblera om för känslan av förnyelse.”

Hur har din stil förändrats med åren? 

”Jag har alltid gillat streetwear, något som alltid kommer att följa med, men med åren har jag börjat mixa det med mer klassiska och eleganta plagg. En välsittande kostym, till exempel. Jag hade en period då jag bara klädde mig i svart men bryter av det mer med färg och mönstrat nu.”

”Skjorta från Totême och kjol från Stand. Omklädd fåtölj från”Skjorta från Totême och kjol från Stand. Omklädd fåtölj från”Skjorta från Totême och kjol från Stand. Omklädd fåtölj från
”Skjorta från Totême och kjol från Stand. Omklädd fåtölj från

farmor Margit.”

Var tycker du utmaningen ligger i att åldras med sin garderob?

”Jag tycker inte ålder har någon betydelse, man kan klä sig i vad man känner sig bekväm och fin i! Det som känns enklare i dag är att jag känner mig bekväm i vem jag är och vad jag har på mig. Jag vet vad som passar mig.”

Mest använda plagg? 

”Min älskade skinnpaj från Ann Demeulemeester som jag haft i tio år. Den funkar till allt!”

”Kimono från Ewa Larsson och skor från Rizzo.””Kimono från Ewa Larsson och skor från Rizzo.””Kimono från Ewa Larsson och skor från Rizzo.”
”Kimono från Ewa Larsson och skor från Rizzo.”

Favoritdesigner? 

”Rei Kawakubo, Yohji Yamamoto och Martin Bergström.”

Vad är en typisk Mariaoutfit? 

”Det beror på humöret, men oftast jeans och T-shirt med en snygg rock. På fest bär jag oftast kostym, för att det är bekvämt, eller en färgstark sidenkimono – en ny favorit!”

”Vaser från Svenskt Tenn och Arket. Ekollon från familjens lantställe.””Vaser från Svenskt Tenn och Arket. Ekollon från familjens lantställe.””Vaser från Svenskt Tenn och Arket. Ekollon från familjens lantställe.”
”Vaser från Svenskt Tenn och Arket. Ekollon från familjens lantställe.”

På vilka sätt tänker du på att konsumera hållbart i fråga om mode?

”Jag shoppar mindre. Ewa Larssons sidenkimonos som är gjorda av vintage - scarfar är ett bra exempel på hållbart mode.”

Hur tänker du kring skor?

”Männen i mitt liv, min man och min son, har större intresse för skor än vad jag har. Jag älskar sneakers mest.”

”I Ewa Larssons kimono.””I Ewa Larssons kimono.””I Ewa Larssons kimono.”
”I Ewa Larssons kimono.”

Hur viktigt är beauty för din stil? 

”För mig handlar det mer om att ta hand om min kropp genom behandling - ar såsom LPG, träning och kost. Jag tycker makeup och hår är kul, men till vardags blir det oftast tidsbrist.”

Vad är det bästa stilråd du fått av Noomi Rapace? 

”Att våga ta i!”

Av JONNA BERGH 

Foto JOHAN NILSSON