Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Adut Akech vinner Model of the Year under Fashion Awards 2019 i sällskap med Vogue UK:s Edward Enninful och Valentinos Pierpaolo Piccioli.
Adut Akech vinner Model of the Year under Fashion Awards 2019 i sällskap med Vogue UK:s Edward Enninful och Valentinos Pierpaolo Piccioli.
Adut Akech vinner Model of the Year under Fashion Awards 2019 i sällskap med Vogue UK:s Edward Enninful och Valentinos Pierpaolo Piccioli.
Adut Akech vinner Model of the Year under Fashion Awards 2019 i sällskap med Vogue UK:s Edward Enninful och Valentinos Pierpaolo Piccioli. Foto: TRISTAN FEWINGS/BFC / GETTY IMAGES GETTY IMAGES EUROPE

Supermodellen Adut Akech förändrar världen: ”Jag är hoppfull både i fråga om mångfald och om hållbarhet”

Om tidsandan går att förkroppsliga av en modell så är det Adut Akech. Hon tillhör den nya generationen som är fast beslutna om att använda sitt utrymme för att göra världen bättre. Chefredaktör Jonna Bergh möter modellen som alla vill jobba med och som använder sin plattform för att förändra modevärlden – och därmed också 

världen i stort. 

Damernas Värld har i samarbete med Noa Gallery tagit fram modeillustrationer som du kan köpa. En av dem föreställer Adut Akech på catwalken för Valentino, ”Look 63, Valentino”, skapad av Cecilia Carlstedt. Läs mer och köp här!

Klicka på bilden för att komma till modeillustrationen.

”Tack.”

En ung modell går försiktigt fram till en annan ung modell under de hektiska förberedelser som föregår en couturevisning. 

”Till att börja med sa hon ingenting mer”, berättar supermodellen Adut Akech tankfullt. Snart förstod hon att den unga modellen som kommit fram till henne liksom Adut själv härstammar från Sydsudan men har växt upp i det kenyanska flyktinglägret Kakuma.

”Sedan sa hon: ’Tack för allt du gjort för oss. Tack för att du banat väg för oss och för att du representerar oss. Det är på grund av dig som jag är här i dag.’”

Adut liksom tar in händelsen igen och säger: 

”Jag tror aldrig att jag känt mig så stolt i hela mitt liv.”

LÄS ÄVEN Skådespelaren Bahar Pars om sin beautyrutin.  

Någon timme efter modellernas samtal stänger Adut Valentinos couturevisning i en häpnadsväckande rosa klänning – det är förmodligen det mest instagrammade den kvällen. 

Adut i Valentino-klänningen som nästan välte Instagram. Foto: Jason Lloyd Evans

Adut Akech om sin karriär och superkontraktet

Adut Akech är en sensation i modevärlden. Hennes karriär är anmärkningsvärd och hennes levnadshistoria skulle redan nu hålla för en bok (hon håller själv på att skriva på den, förresten). Trots att hon precis fyllt 20 är hon redan en kvinna som blivit en viktig röst, inte enbart ansikte, i arbetet med att göra modevärlden – och med den även resten av världen – mer inkluderande. Hon var en av de 15 kvinnor som Meghan Markle valde att sätta på omslaget till brittiska Vogue när hon förra året var gästredaktör (Greta Thunberg var en annan av dem) – Adut blev till och med uppringd av Meghan som berättade att hon är en stor inspiration. 

Adut på omslaget av Vogue då Meghan Markle var gästredaktör.

Den här säsongen gör hon kampanjer för Valentino, Fendi, Moschino och Alberta Ferretti. I slutet av förra året fick hon så ta emot utmärkelsen Model of the Year av Valentinos chefsdesigner Pierpaolo Piccioli och brittiska Vogues chefredaktör Edward Enninful

Om en liten mörkhyad sydsudanesisk flykting, som kommer från absolut ingenting, kan lyckas – då kan du också det.
Adut prisas på Fashion Awards. Foto: TRISTAN FEWINGS/BFC / GETTY IMAGES GETTY IMAGES EUROPE

”Det här är för de små flickorna som ingen ser eller hör. Det är för flyktingar runt om i världen som inte är på det bästa stället i sina liv just nu, och som känner att det inte finns någon väg ut”, sa en rörd Adut på scenen till en tårögd publik. Hon avslutade med: ”För om en liten mörkhyad sydsudanesisk flykting, som kommer från absolut ingenting, kan lyckas – då kan du också det.”

LÄS ÄVEN: Skådespelaren Nanna Blondell visar sin coola garderob!

”Det är fantastiskt att vi i dag är på en plats där det är möjligt för en svart kvinna att få utmärkelsen Model of the Year”, säger Adut när hon ser tillbaka på händelsen några månader senare. ”Det har ju nästan aldrig hänt, det är väldigt ovanligt. Och därför är det viktigt.”

Adut är i Stockholm. Senare på kvällen kommer hon att glida nedför en trappa på Italiens ambassad på Kungliga Djurgården tillsammans med Anwar Hadid (lillebror till Gigi och Bella, pojkvän till Dua Lipa) med anledning av att hon fått ett av branschens mest eftertraktade jobb: att förkroppsliga ett stort modehus nya doft – Valentinos parfym Born in Roma

Doften Born in Roma av Valentino.

”Att få ett doftkontrakt är ju enormt stort för alla som har mitt yrke, och jag känner mig personligen hedrad. Samtidigt ser jag det som en möjlighet att representera en typ av kvinnor som vi inte speciellt ofta ser i den typen av sammanhang. Historiskt så har det varit, och är ju fortfarande, överhängande vita modeller som får de här tunga jobben. Speciellt de för de största varumärkena. Känslan jag har kring detta är att jag brutit ner ännu en barriär. Det är en mäktig känsla.”

Adut Akech är uppväxt i flyktingläger

Adut Akech föddes alltså i Sydsudan, där det länge har varit oroligt och flera miljoner människor, bara under 2000-talet, har tvingats lämna sina hem och söka skydd i flyktingläger. Aduts familj var en av alla dem som kom till det kenyanska flyktinglägret Kakuma. När hon var sju år flyttade hon med sin mamma till Adelaide, Australien. 

I skolan fick hon namnet Mary, eftersom lärarna upplevde hennes riktiga namn som krångligt och besvärligt att uttala. Adut säger sig ha acklimatiserat sig snabbt, och talade snart engelska. Adut är rasande vacker, och efter att ha gått visningar under Melbournes modevecka blev hon ombedd att skicka nytagna bilder till Saint Laurent inför Paris Fashion Week. Inte långt efteråt satt hon på ett plan till Paris – senare stängde hon Saint Laurents visning, och där var en stjärna född. Sedan dess har det gått fort för Adut, mycket fort. 

Foto: Jason Lloyd-Evans

”Även jag har faktiskt svårt att formulera mig kring mina framgångar. Det har varit arbete non-stop, och jag får inte mycket tid över för att sätta mig ner och liksom ta in allt det här. Jag borde nog göra det, men … Jag är själv aningen mållös.”

Den där första resan mellan Australien och Paris minns hon väl. 

Hemma har jag faktiskt alla mina magasinsomslag uppsatta.

”När jag landade och gick genom flygplatsen såg jag alla dessa reklambilder som alltid flygplatser är tapetserade med. Då minns jag tydligt hur jag tänkte: ’En dag hoppas jag att jag ska finnas på de här bilderna.’ Och nu ser jag mig själv när jag går genom flygplatser – det är ändå stort! Och hemma har jag faktiskt alla mina magasinsomslag uppsatta.”

LÄS ÄVEN: Systrarna Lejonhjärtas guide till New York!

Det har blivit många sådana för Adut så här långt, och alla de tunga har hon redan betat av. Hon tycker fortfarande att det känns konstigt att se sig själv på bild (”Fast jag har nu börjat träna på att titta på mig själv på magasins­omslag och på flygplatsreklam och verkligen känna: ’Det här har jag skapat’ – jag vill känna mig stolt över mig själv”). Men vilket är hennes favorit?

”Svårt att välja, men om jag måste så är omslaget av australiensiska Vogue som jag delar med min lillasyster det som ligger mig varmast om hjärtat. Det är väldigt speciellt för mig. Det blir liksom något mer än mode för mig. Det omslaget är personligt. Det är familj.”

Aduts och hennes lillasyster på omslaget av australiska Vogue.

Adut återkommer hela tiden till tankar om familj när hon talar. Hon har stolt berättat vilken underbar känsla det var när hon kunde köpa en bil till sin mamma – och förra året gav hon sin mamma ett drömhus hemma i Adelaide. När hon talar om samarbetet med Valentino benämner hon även det som familj. Det är uppenbart att Pierpaolo Piccioli tillhör hennes största fans – han bokar henne ständigt till kampanjer och visningar, där han ger henne de mest prestigefyllda ingångarna. Och nu, som sagt, äger hon även doftkampanjen för Born in Roma. När Business of Fashions redaktör Tim Blanks intervjuade henne live på scenen under ett event ställde han frågan till henne om hennes flyktingbakgrund gör att hon känner sig rotlös, som om hon inte hör hemma någonstans. Aduts svar överraskade Blanks – och publiken. 

Adut Akech känner sig hemma överallt

”Jag känner att jag hör hemma överallt”, sa Adut Akech, och publikens spontanapplåd lät inte vänta på sig.  

”Jag känner verkligen så”, säger Adut Akech och rättar till den senapsgula Valentino-klänningen. ”Det har inte förändrats. Vart jag än kommer så känner jag att jag hör hemma där. Jag vet faktiskt inte vad som krävs för att komma till den känslan, kanske är det min bakgrund i flyktinglägret som gör att jag har lärt mig att knyta an var jag än befinner mig. Men jag har verkligen lätt för det. I dag är det min allra första dag i Sverige, och min känsla är att jag nu fått ytterligare ett hem i världen. Jag känner det som om jag har en plats överallt.”

Hemma är inte en plats, det är en känsla jag har inom mig.

Hon funderar lite och säger: 

”Hemma för mig är inte en plats, det är en känsla jag har inom mig. Jag känner mig hemma på platser där jag vill vara. Jag önskar att alla människor kunde känna så.”

På ett av många omslag – här för Vogue Italia.

Aduts arbete för att skapa större förståelse för flyktingars situation och hur de uppfattas och tas emot fortsätter. Hon är fast besluten att använda sin position och synliggöra flyktingfrågan – och även att ­skapa bättre förutsättningar för kvinnor med annat ursprung än dem som med överlägsen majoritet i dag syns i det offentliga rum där vi alla rör oss.  

Adut Akech om förväxlingsskandalen

Förra året hände en sak i Aduts hemland Australien som hon av förklarliga skäl reagerade starkt på: Ett magasin publicerade en intervju med henne – men bildsatte artikeln med en helt annan modell, Flavia Lazarus

På Instagram skrev Adut ett långt inlägg om sina känslor kring publiceringen, bland annat: ”Jag har kallats vid namnet på en annan modell som råkar ha samma etnicitet, jag upplever detta som mycket ignorant, oförskämt och respektlöst mot oss båda eftersom vi vet att detta inte händer vita modeller.” 

Adut Akech på besök i Stockholm, klädd i Valentino. Foto: Patriksson Communication.

Än en gång visade medierna hur långt vi har kvar i denna fråga, men Adut Akech är ändå positiv kring utvecklingen. 

”I fråga om mångfald har modebranschen gjort stora framsteg, tycker jag. Många av mina framgångar hade ju inte kommit om det inte var så att mycket arbete har lagts ner och det faktiskt förändrat situationen till det bättre. Men samtidigt är det fortfarande något som måste bli ännu bättre, och jag ser det inte som något som vi någonsin kommer att vara färdiga med.”

Adut Akech om att fylla 30

När det nya decenniet vi just påbörjat är slut kommer Adut Akech att precis ha fyllt 30 (hon fyller år på juldagen) och alltså ha avslutat sina 20-something-år, ­en ofta händelserik tid i en kvinnas liv. 

”När jag är 30 så vill jag kunna titta tillbaka på decenniet som gått och se att jag levt mitt liv fullt ut. Att jag utmanade mig själv och gick utanför min comfort zone och utsatte mig för saker som gjorde mig obekväm – för att det i sin tur ska leda mig till en punkt där jag blir ännu mer bekväm. Att jag nått de mål jag satt upp. Jag är också hoppfull rörande modebranschen både i fråga om mångfald och om hållbarhet. Men vi har bara börjat förändringen – jag ser fram emot att vara en del av framtiden.” 

LÄS ÄVEN Sångerskan Seinabo Sey: ”Här är skorna som gör att jag måste lära mig gå i klackar”