Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Ida Petersson Gateley, inköpare på Browns Fashion i London.Ida Petersson Gateley, inköpare på Browns Fashion i London.Ida Petersson Gateley, inköpare på Browns Fashion i London.
Ida Petersson Gateley, inköpare på Browns Fashion i London. Foto: WERONIKA BELA

Svenska superinköparen Ida Petersson Gateley: ”Jag är skofanatiker”

Ida är uppväxt i Lund och arbetar sedan många år på Browns Fashion i London som inköpare. STYLEBY mötte upp henne på hotellrummet under Copenhagen Fashion Week. 

Ida Petersson Gateley: ”Klänning från Anna Isoniemi x Adidas.”Ida Petersson Gateley: ”Klänning från Anna Isoniemi x Adidas.”Ida Petersson Gateley: ”Klänning från Anna Isoniemi x Adidas.”
Ida Petersson Gateley: ”Klänning från Anna Isoniemi x Adidas.” Foto: WERONIKA BELA

Ida om sitt jobb

Ida, du har ett väldigt spännande arbete. Berätta för oss lite närmare vad du gör som inköpare?
”Jag leder ett stort team som arbetar med inköp till Browns Fashion. I mitt arbete ingår allt från strategisk planering, mycket ekonomi, förhandlingar och att hålla koll på märken, både etablerade och nya och på alla kontinenter. Mycket av min tid går åt till resor och möten, inte minst med varumärken där vi planerar hur vi ska bygga upp våra gemensamma affärer. Men även internt med till exempel marknadsavdelningen där vi diskuterar och tar beslut kring hur vi kan öka effekten av det vi gör.”

LÄS ÄVEN: Rotate-grundaren Tora Valdimarsdottír om sin stil och om den otroliga modedrömmen som blev sann.  

Vilka egenskaper behövs i ditt jobb?
”I mitt yrke är det viktigt att vara matematisk, jag tror inte folk tänker på det. Du måste också kunna se möjligheter och tänka kreativt runt affären och kring samarbeten – hur kan vi få ett samarbete att bli ännu större och bättre? Sedan måste du vara analytisk och du måste ha en god magkänsla för vad som kommer att slå. Du bör kunna se en trend eller hype innan de händer. Vi kallar det för ’the eye’ internt. Du måste veta när du ska gå ifrån siffrorna och köpa med magen.”

Du bör kunna se en trend eller hype innan de händer. Vi kallar det för ’the eye’ internt
”Loewes mini-Puzzle-väska, vintagesmycke från Givenchy och örhängen från Alison Lou.””Loewes mini-Puzzle-väska, vintagesmycke från Givenchy och örhängen från Alison Lou.””Loewes mini-Puzzle-väska, vintagesmycke från Givenchy och örhängen från Alison Lou.”
”Loewes mini-Puzzle-väska, vintagesmycke från Givenchy och örhängen från Alison Lou.” Foto: WERONIKA BELA

Ge ett exempel?
”Ett lätt och tydligt exempel är när Allessandro Michele tog över Gucci. Då var Gucci ett märke på nedgång och enligt siffrorna skulle vi inte köpa in så mycket av det märket. Men när du ser något framför dig som det han presenterade så måste du kunna ’se’ att det kommer att bli en succé – det påverkar ju vår beställning. Samma sak var det med Bottega Veneta när Daniel Lee tog över. Då måste du känna att ’det här kommer att bli det hetaste märket, alla kommer att vilja bära det här’.”

Ida Pettersson Gateley: ”Tröja från Gauge81, byxor från Acne Studios, väska från Bottega Veneta och skor från Amina Muaddi.”Ida Pettersson Gateley: ”Tröja från Gauge81, byxor från Acne Studios, väska från Bottega Veneta och skor från Amina Muaddi.”Ida Pettersson Gateley: ”Tröja från Gauge81, byxor från Acne Studios, väska från Bottega Veneta och skor från Amina Muaddi.”
Ida Pettersson Gateley: ”Tröja från Gauge81, byxor från Acne Studios, väska från Bottega Veneta och skor från Amina Muaddi.” Foto: WERONIKA BELA

Ida om skor

Du har en hel del otroliga skor?
”Jag är skofanatiker och jag älskar höga klackar, jag är ju rätt kort. Jag hittade till klackarna redan när jag var väldigt ung redan just av den anledningen. Skor passar alltid, det är det jag älskar. Jag älskar kläder, det kläder kan hjälpa dig att uttrycka – men det är inte alltid de samarbetar med min kropp. Men skor sviker aldrig! Just nu är det Amina Muaddi som jag storhandlar skor hos, Gianvito Rossi är en evig favorit. ”

Skor sviker aldrig!
Ida Pettersson Gateley: ”Skor från min favorit Amina Muaddi.”Ida Pettersson Gateley: ”Skor från min favorit Amina Muaddi.”Ida Pettersson Gateley: ”Skor från min favorit Amina Muaddi.”
Ida Pettersson Gateley: ”Skor från min favorit Amina Muaddi.” Foto: WERONIKA BELA

Vilka är dina galnaste skor?
”Det måste ju vara mina legoklackar från Balenciaga?”

LÄS ÄVEN: Seinabo Sey om vårmodet: ”Skorna som får mig att börja öva på att gå i klackar” 

Ida om sin stil

Berätta om din stil?
”Jag använder mycket färg när jag klär mig, det är väldigt sällan du ser mig helt klädd i svart. När jag växte upp var jag ett skate- och hiphopkid och jag tycker det syns i min stil. Jag gillar hoodies och sweaters, och jag älskar verkligen att det idag är okej – mer än okej – att ha streetiga inslag i sin stil till och med på jobbet.”

Jag är en väldigt otrogen modeköpare
Ida Petersson Gateley: ”Hoops från Alison Lou, herrclutch från Dior och sko från Amina Muaddi.”Ida Petersson Gateley: ”Hoops från Alison Lou, herrclutch från Dior och sko från Amina Muaddi.”Ida Petersson Gateley: ”Hoops från Alison Lou, herrclutch från Dior och sko från Amina Muaddi.”
Ida Petersson Gateley: ”Hoops från Alison Lou, herrclutch från Dior och sko från Amina Muaddi.” Foto: WERONIKA BELA

Har du alltid älskat kläder?
”Ja. Redan när jag var yngre så tog jag tidigt reda på vad nästa säsongs trender skulle bli och försökte fynda den typ av plagg och accessoarer second hand innan alla andra försökte göra samma sak. Och jag tvingade pappa att köpa med sig grejer till mig från England – samt köpa platåskor Vivienne Westwood, och sprang och shoppade pvc-byxor på sexshoppar i Danmark när jag var student. Ebay var, och är, en fantastisk källa för mig, men det är svårare nu att vara först i dag när det är lättare för alla att hitta den informationen. När jag var yngre och inte hade samma ekonomiska möjligheter som jag har nu gjorde jag många otroliga vintagefynd. Bland dem en Dior-klänning från 60-talet som är otrolig. Jag fyndade även fantastisakavintagesmycken från Givenchys 40, 50 och 60-tal som man kan se spår av i dagen Bottega Veneta.”

Ida Petersson Gateley: ”Bottega Veneta-väska och små örhängen från Venessa Arizaga.”Ida Petersson Gateley: ”Bottega Veneta-väska och små örhängen från Venessa Arizaga.”Ida Petersson Gateley: ”Bottega Veneta-väska och små örhängen från Venessa Arizaga.”
Ida Petersson Gateley: ”Bottega Veneta-väska och små örhängen från Venessa Arizaga.” Foto: WERONIKA BELA

Vilka är dina favoritdesigner ur ett privat perspektiv?
”Jag är en väldigt otrogen modeköpare. Men det finns ett par märken som jag alltid återkommer till – Comme Des Garçons och Prada. Ibland gör de säsonger som inte passar mig, självklart, men om jag tittar långsiktigt så är det de märken som jag står närmast. Jag tycker det är viktigt att stödja ung design också, och försöker representera dem av dessa som finns hos oss på Browns när jag klär mig på resor till exempel.”

LÄS ÄVEN: Ida Peterssons bästa London-tips! 

Ida Petersson Gateley: ”Skjorta från Mastermind x Woolwich, t-shirt från Mastermind, leggings från Saint Laurent och boots från Prada.”Ida Petersson Gateley: ”Skjorta från Mastermind x Woolwich, t-shirt från Mastermind, leggings från Saint Laurent och boots från Prada.”Ida Petersson Gateley: ”Skjorta från Mastermind x Woolwich, t-shirt från Mastermind, leggings från Saint Laurent och boots från Prada.”
Ida Petersson Gateley: ”Skjorta från Mastermind x Woolwich, t-shirt från Mastermind, leggings från Saint Laurent och boots från Prada.” Foto: WERONIKA BELA

Du har bott i England länge, har du något skandinaviskt spår kvar i din stil tycker du?
”Jag vill ju gärna tro det, men jag är inte säker på det faktiskt, haha. Den skandinaviska stilen är så stilren, och det kanske inte riktigt är jag. Dock är beige en färg som jag ständigt kommer tillbaka till. Jag har en dragning till helbeiga looker, monokromt beige. Det tror jag är det lilla skandinaviska som finns!”

LÄS ÄVEN: Chefredaktören: ”Så bär jag beige från topp till tå” 

Ida Petersson Gateley: ”Vintagehalsband från Givenchy och Escentric Molecules-doften Molecule 01.”Ida Petersson Gateley: ”Vintagehalsband från Givenchy och Escentric Molecules-doften Molecule 01.”Ida Petersson Gateley: ”Vintagehalsband från Givenchy och Escentric Molecules-doften Molecule 01.”
Ida Petersson Gateley: ”Vintagehalsband från Givenchy och Escentric Molecules-doften Molecule 01.” Foto: WERONIKA BELA