Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Léon är Sveriges nästa superstjärna – var med från början!

Hon är Sveriges nästa stora megastjärna och är nyss hemkommen från en turné i USA – och nu är hennes nya ep ”For You” här! Vem vill hon sjunga duett med, vilken liveartist tycker hon alla bör se – och vilken låt önskar hon att hon hade skrivit. 

Klänning från Acne Studios och scarf från Dagmar.

”Have you any dreams you’d like to sell?” Textraden är tagen ur den otroliga låten ”Dreams” av Fleetwood Mac från 1977.  ”Jag älskar den låten, stämningen i den. Den är smyggroovy och samtidigt så himla ledsam. Och jag älskar texten.” I fyra års tid har Léon (Lotta Lindgren) gjort en playlist för varje månad som hon lyssnar dedikerat på. Hon har kvar alla, det har blivit som en sorts dagbok. Just Fleetwood Macs ”Dreams” är den låt hon bedömer är med på flest av dem. Hon lutar sig tillbaka i gräset och säger: 

”Jag älskar när jag lyssnar på musik och stämningen får mig att känna mig som om jag är med i en film.” Som om det skulle behövas någon annans musik för att ge Léons liv känslan av en film … Hennes egen musik har gjort det senaste året till något som är ett ganska hyfsat utkast till en kommande blockbuster. Lyssna här: Uppväxt i en familj med klassiskt skolade musiker (”jag är den enda som sysslar med pop”), musikstudent, och med ett soulband i bagaget jobbar hon på kafé när hon och hennes producent Agrin Rahmani lägger upp låten ”Tired of Talking” på Soundcloud. Samma dag startar de en Facebook-sida. Första dagen firar de (”med folköl i en park”) att de fått 500 plays. Efter några dagar har den siffran nått stjärnorna, hundratals meddelanden har ramlat in via Facebook och Instagram – en av avsändarna är i dag Léons amerikanska manager. Ett par veckor senare sitter hon på ett plan till Los Angeles. Drygt ett år senare har Katy Perry twittrat om henne, debutplattan är inspelad och ska släppas i höst och en USA-turné väntar. Inte så lite filmiskt. 

”Jag kunde varken äta eller sova”, minns Léon den där allra första tiden. ”Det var chockartat. Jag minns att jag låg på golvet hemma och ringde mamma och liksom … ’Mamma, jag vet inte vad som händer!’” Hon har kvar lägenheten i Stockholm, men är mest i USA. Hon har skrivit på för amerikanska Columbia (samma bolag som Beyoncé och Adele, två av hennes största förebilder), hon bor på hotell eller hyr något från Air Bnb och jobbar. Gör musik, gör intervjuer, spelar. ”Det är mycket möten”, säger hon. ”Jag börjar få häng på det nu, men i början var jag så himla lost. Jag har ju kastats in i något väldigt snabbt. Alltså, det är ju mitt beslut och min dröm, men kraven är otroligt höga. Det kändes att när jag väl sagt ’go’ så gick det inte att stoppa. Nu får jag köra liksom. No return.”

Klänning och rock från Acne Studios.

Léon berättar om hur hon precis landat i Los Angeles och åkt direkt till skivbolagets kontor. Efter ett möte så började direkt någon fixa henne i håret. ”Jag skulle direkt filma något. Den grejen är överväldigande, att jag förväntas vara så redo – så på gång – hela tiden! Men jag lär mig.” Kläderna är ett ständigt dilemma av samma orsak. ”Jag älskar skinnjackor, polotröjor och korta kjolar. Det är verkligen ’jag’. Jag jobbar inte med någon fast stylist … än. Jag tror jag kommer att behöva någon snart. Jag börjar känna av att det här med kläder verkligen är ett jobb nu. Du ska göra en grej vid lunch, en annan klockan 15 … Det finns ingen tid, och kläder tar ju tid.” 

Léon skakar på huvudet. Hälften stressat, hälften nöjt.  Léons musik har kallats ”modern retro”. Hennes röst är otrolig, den är en sådan som ensam kan få dig att börja gråta à la Adele. ”Ganska stark när jag vill. Soulig. Det kanske man inte hör så mycket på min debut-EP, men det är den. Jag använder det live. Och så är den lite raspig.” Hon får frågan om vilken artistsom har hennes drömkarriär. Eftersom hon inte, i dag i alla fall, kan se sig själv stå framför ett batteri av dansare eller göra något koreograferat på scenen säger hon: ”Adéle. Stort band och en egen värld på stora skärmar bakom.” Och så rösten på det. ”Have you any dreams you’d like to sell?” Vi köper Léons i alla fall.

Topp från Giorgi Rostiashvili och örhängen från Marc Jacobs.

Album som påverkat mig ”En skiva som jag lyssnat på och sjungit till sedan jag var 16 år är Etta James album ’At Last!’.”

Artist som fascinerar ”Amy Winehouse har jag alltid varit nyfiken på.”

Alla kvinnor ska höra ”Fleetwood Macs ’Rumours’ eller ’The Miseducation of Lauryn Hill’.”

Liveartist alla bör se ”Beyoncé!”

Drömduett ”Frank Ocean hade inte varit fel. Eller Alex Turner.”

Låt jag önskar att jag skrivit ”’Purple Rain’ av Prince.”

5 låtar från Léons playlist

Beyonce: ”Crazy in love”. ”Kan lyssna på den här låten tusen gånger, tröttnar aldrig. Bästa låten för att peppa sig själv.”

Amy Winehouse: ”Wake up Alone”. ”En av de mest perfekta kärlekslåtarna, enligt mig. Texten är så otroligt fin, finns inte många låtar som jag känner är så äkta som denna.”

Joni Mitchell: ”Both Sides Now”. ”Älskar både den gamla och den senare versionen. Känns som den typiska låten man väljer av Joni Mitchell, men texten är genialisk och kan nog tilltala alla.”

Jimi Hendrix: ”Little Wing”. ”Jag hade en period när jag samlade på alla hans vinylskivor, cd och grejer. Satte upp bilder av honom på min vägg i sovrummet, haha. Min absoluta favoritlåt av honom.”

Stevie Wonder: ”I Was Made To Love Her”.”En av de första Motown-låtarna jag hörde när jag var liten. Pappa introducerade mig till hans musik när jag var runt sju och efter det var hans samlingsplatta nästan det enda jag lyssnade på under lång tid. Skrek mig själv hes i sovrummet för att jag ville kunna sjunga som han.”

fotograf Oskar Gyllenswärd

stylist Maria Barsoum

hår Sainabou Chune | Mikas Looks

makeup Pari Damani | Hall & Lundgren

fotoassistenter Robin Berglund & Patrik Schönberg

LÄSTIPS: Cherrie gör bäst soul i Sverige just nu!