Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: ELISABETH TOLL

Titta in i modellen och stylisten Ursula Wånganders otroliga hem!

Balenciagas favoritmodell har ett hem som är lika personligt som kreativt. Här har hon själv skapat flera av möblerna med hjälp av sina begåvade vänner.

”Här sitter jag på mitt Mässingsbord, bland ’Liljan’-ljusstakar. I bakgrunden hänger ett verk av Henning Hamilton, i taket hänger en 70-talslampa av Gaetano Sciolari.””Här sitter jag på mitt Mässingsbord, bland ’Liljan’-ljusstakar. I bakgrunden hänger ett verk av Henning Hamilton, i taket hänger en 70-talslampa av Gaetano Sciolari.””Här sitter jag på mitt Mässingsbord, bland ’Liljan’-ljusstakar. I bakgrunden hänger ett verk av Henning Hamilton, i taket hänger en 70-talslampa av Gaetano Sciolari.”
”Här sitter jag på mitt Mässingsbord, bland ’Liljan’-ljusstakar. I bakgrunden hänger ett verk av Henning Hamilton, i taket hänger en 70-talslampa av Gaetano Sciolari.” Foto: ELISABETH TOLL

Ursula, beskriv ditt hem med dina egna ord?

”Harmoniskt, lekfullt, trivsamt och hemtrevligt! Lekfullt men estetiskt.”

Vad vill du själv känna när du är i ditt hem – och vad tror du att andra känner?

”Jag vill känna mig ’hemma’, lugn och glad. Jag tror att andra känner sig välkomnade, harmoni, och att det finns mycket att titta på, hahahaha ...”

Du verkar väldigt noga med de saker och möbler som får komma in i ditt hem. Vad vill du att de ska ge hemmet och hur väljer du? 

”Det beror ju helt på också var jag bor, vissa lägenheter jag bott i kräver en annan stramhet, andra tål att inredas och möbleras lite mer excentriskt, Men jag är nog väldigt noga med vad som får bo med mig, jag köper nästan inget nytt. Saker eller möbler måste ha en själ, jag vill att de bär på en historia, och jag vill bli glad och få energi. Det är oftast så att en sak eller pryl talar till mig, då måste jag kolla att de andra är okej med att det flyttar in en ny kompis, nästan i alla fall! Jag har också några ärvda saker som alltid följer med: pappas köksklocka och mammas antroposofiska lampa i sovrummet. Jag försöker att inte köpa någon grej utan att jag vet att den har sin givna plats eller syfte. Nu har jag ingen mer plats hemma, så inga nya möbler ryms, och det är nog inget jag har hemma nu som jag vill byta mot något annat. Mitt hem speglar väldigt mycket min personlighet.”  

”I den vidare bilden syns jag framför mitt sideboard av Ib Kofod Larsen och målning av Emanuel Röhss. Soffan köpte jag för drygt 20 år sedan av Børge Mogensen, fåtöljerna av Finn Juhl har jag haft sedan 1993. Björne heter björnen.””I den vidare bilden syns jag framför mitt sideboard av Ib Kofod Larsen och målning av Emanuel Röhss. Soffan köpte jag för drygt 20 år sedan av Børge Mogensen, fåtöljerna av Finn Juhl har jag haft sedan 1993. Björne heter björnen.””I den vidare bilden syns jag framför mitt sideboard av Ib Kofod Larsen och målning av Emanuel Röhss. Soffan köpte jag för drygt 20 år sedan av Børge Mogensen, fåtöljerna av Finn Juhl har jag haft sedan 1993. Björne heter björnen.”
”I den vidare bilden syns jag framför mitt sideboard av Ib Kofod Larsen och målning av Emanuel Röhss. Soffan köpte jag för drygt 20 år sedan av Børge Mogensen, fåtöljerna av Finn Juhl har jag haft sedan 1993. Björne heter björnen.” Foto: ELISABETH TOLL

Du har skapat många av dina möbler själv.  

”Det har blivit så, för jag hittar inga roliga grejer som jag har råd med. Idéer kommer från olika håll, något jag sett i World of Interior, eller så är det bara en känsla jag har om en färg jag är sugen på. Idén med bordet med vildsvinsfötter kom av att jag sett ett konstverk för länge sedan, och pratade länge om att jag skulle vilja göra pallar eller ett bord av djurben. Så dök tillfället upp, då min dåvarande pojkväns pappa som bor på landet berättade att det låg en trafik­dödad vildsvinsgalt på åkern där han bor, så vi bad honom att såga av benen. Sedan fick jag åka till min syster i Värmland för att få hjälp med att stoppa upp dem. Och mitt matsalsbord i mässing fick jag hjälp med att tillverka 2013 då jag hjälpte en vän att inreda hans ­restaurang. Jag hade länge velat ha ett bord i mäs­sing, jag ville att det skulle vara som ett arbetsbord. Dock visste jag inte hur jag skulle tillverka det själv – men då dök tillfället upp.”

”Jag ligger under soffbordet som jag har gjort själv med ben av vildsvinsfötter, ovanpå står en kandelaber med Nagel- ljustakar och en gigantisk järnmyra. Det är många djur här hemma.””Jag ligger under soffbordet som jag har gjort själv med ben av vildsvinsfötter, ovanpå står en kandelaber med Nagel- ljustakar och en gigantisk järnmyra. Det är många djur här hemma.””Jag ligger under soffbordet som jag har gjort själv med ben av vildsvinsfötter, ovanpå står en kandelaber med Nagel- ljustakar och en gigantisk järnmyra. Det är många djur här hemma.”
”Jag ligger under soffbordet som jag har gjort själv med ben av vildsvinsfötter, ovanpå står en kandelaber med Nagel- ljustakar och en gigantisk järnmyra. Det är många djur här hemma.” Foto: ELISABETH TOLL

Din säng har du också ritat själv?

”Det är egentligen bara en låda som jag sänkt ner madrassen i, med en hylla vid huvudänden för pågående läsböcker. Mina svärföräldrar tillverkade den, sedan har Fredrik Paulsen färgat in dess trä på sitt karakteristiska sätt.”

Foto: ELISABETH TOLL
”Lampan i taket är från Robygge och den var min mors, hon dog för 20 år sedan, så den är väldigt viktig för mig. Hon var väldigt intresserad av antroposofernas lära och arkitektur. Väggmålning av Olga Pedan. På garderoben hänger ett -konstverk som just nu inte har någon plats, en sidensjal av konstnären Linnea Sjöberg. Mammas radband hänger på dörrknoppen, hon var katolik. Sängen har jag fått hjälp av svärföräldrar att snickra, infärgningen gjorde formgivaren och konstnären Fredrik Paulsen.””Lampan i taket är från Robygge och den var min mors, hon dog för 20 år sedan, så den är väldigt viktig för mig. Hon var väldigt intresserad av antroposofernas lära och arkitektur. Väggmålning av Olga Pedan. På garderoben hänger ett -konstverk som just nu inte har någon plats, en sidensjal av konstnären Linnea Sjöberg. Mammas radband hänger på dörrknoppen, hon var katolik. Sängen har jag fått hjälp av svärföräldrar att snickra, infärgningen gjorde formgivaren och konstnären Fredrik Paulsen.””Lampan i taket är från Robygge och den var min mors, hon dog för 20 år sedan, så den är väldigt viktig för mig. Hon var väldigt intresserad av antroposofernas lära och arkitektur. Väggmålning av Olga Pedan. På garderoben hänger ett -konstverk som just nu inte har någon plats, en sidensjal av konstnären Linnea Sjöberg. Mammas radband hänger på dörrknoppen, hon var katolik. Sängen har jag fått hjälp av svärföräldrar att snickra, infärgningen gjorde formgivaren och konstnären Fredrik Paulsen.”
”Lampan i taket är från Robygge och den var min mors, hon dog för 20 år sedan, så den är väldigt viktig för mig. Hon var väldigt intresserad av antroposofernas lära och arkitektur. Väggmålning av Olga Pedan. På garderoben hänger ett -konstverk som just nu inte har någon plats, en sidensjal av konstnären Linnea Sjöberg. Mammas radband hänger på dörrknoppen, hon var katolik. Sängen har jag fått hjälp av svärföräldrar att snickra, infärgningen gjorde formgivaren och konstnären Fredrik Paulsen.” Foto: ELISABETH TOLL

Berätta om den fantastiska muralmålningen av Olga Pedan som finns i ditt sovrum?

”Min hemliga dröm är att bo i ett slott. Det är faktiskt sant. Nu gör jag inte det, så jag fick skapa mitt eget lilla slott. Olga och jag skickade inspirationsbilder till varandra och kom överens om att hålla oss till växt- och djurriket, med färger i Hilma af Klints värld. Olga gjorde research på grott­målningar och annat, varpå hon plockade motiv från historien. Olga bor i London, men kom till Stockholm över sommaren 2017 och målade väggarna med pigment, kalk och harlim, och målade sedan ­dekoren med äggtempera och pigment.”

Foto: ELISABETH TOLL
”För mig är det viktigt med mjuka, sköna sängkläder – man spenderar ju en del timmar i sängen, så jag lägger gärna pengar på den komforten, dessa är från Society.””För mig är det viktigt med mjuka, sköna sängkläder – man spenderar ju en del timmar i sängen, så jag lägger gärna pengar på den komforten, dessa är från Society.””För mig är det viktigt med mjuka, sköna sängkläder – man spenderar ju en del timmar i sängen, så jag lägger gärna pengar på den komforten, dessa är från Society.”
”För mig är det viktigt med mjuka, sköna sängkläder – man spenderar ju en del timmar i sängen, så jag lägger gärna pengar på den komforten, dessa är från Society.” Foto: ELISABETH TOLL

Vad brukar du få för reaktioner när andra människor kommer in i ditt hem? 

”Alla tycker att mitt kök är fantastiskt, det är original från 1936. Sedan tycker de att jag bor mysigt, att planlösningen är fenomenal, och att vardagsrummet med eldstad är fint. Hela huset är kulturmärkt och unikt. Jag bor i en hyresrätt, och hoppas att det kommer att vara en möjlighet även i fram­tiden med tanke på att man vill införa marknads­hyror. Jag älskar mitt hem!

I köket sitter ett foto, taget på mig i Gucci-butiken i Florens då jag moonar, plåtat av min dåvarande pojkvän Oscar.”I köket sitter ett foto, taget på mig i Gucci-butiken i Florens då jag moonar, plåtat av min dåvarande pojkvän Oscar.”I köket sitter ett foto, taget på mig i Gucci-butiken i Florens då jag moonar, plåtat av min dåvarande pojkvän Oscar.”
I köket sitter ett foto, taget på mig i Gucci-butiken i Florens då jag moonar, plåtat av min dåvarande pojkvän Oscar.” Foto: ELISABETH TOLL

LÄS ÄVEN: När Ursula Wångander och Britta Lund gick på catwalken för Balenciaga

LÄS ÄVEN: Kvinnorna över 50 som visar att stil inte har någon åldersgräns