Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: MARCUS OHLSSON

Titta in hos Totême och designchef Natalia Altewai: ”Jag har aldrig gillat känslan av vanlig”

Tillsammans med sin man Karl Lindman har Elin Kling skapat succévaru­märket Totême. Följ med in i modehusets epicentrum – designrummet – och möt ännu en stjärna på Totêmes himmel: Natalia Altewai.  

Foto: MARCUS OHLSSON

När Natalia Altewai tillsammans med sin vän och kollega Randa Saome för tio år sedan debuterade på modeveckan i Stockholm med sitt gemensamma modemärke Altewai.Saome blev de välfötjänt veckans stora sensation. Plaggen kändes som något eget, hantverksmässigt välgjorda och … ja, internationella. I dag finns inte märket kvar, men Natalia Altewais stilsäkra design har i dag större genomslag än någonsin – som ny designchef på Elin Klings och Karl Lindmans ­succémärke Totême är hon naturligtvis en viktig del i det svenska märkets fortsatta framfart på den ­svenska och internationella modemarknaden. 

”Det var ett livsavgörande beslut att lämna Italien (där både Natalia och Randa arbetat för internationella varumärken) och återvända till Sverige för att starta eget företag och stå på helt egna ben. Ett av de bästa besluten jag tagit i livet, som har fört mig vidare till där jag är och den jag är i dag”, säger Natalia. 

Foto: MARCUS OHLSSON

Rent fysiskt så befinner sig Natalia i Totêmes lokaler i Stockholms innerstad.  

Om Totême som arbetsplats

Beskriv din arbetsplats?

”Totême är en underbar arbetsplats med massor av fina människor som alla jobbar för ett gemensamt mål. Vi äter frukost ihop på måndagar och bubblar på afterworks. Det finns en stark röd tråd som genomsyrar allt det som är Totême. Det märker man både på hur kontoret och våra butiker ser ut samt hur vi jobbar och kollektionerna. På just min avdelning sitter utvecklare tillsammans med design. Vi har ett designrum, som är som en fristad. Här hänger prover, utvecklingar och skisser på väggarna. Ett rum som är skapat just för det behovet. Elin Kling, som är creative director på Totême, och jag möts alltid här inne och bollar idéer samt har kreativa möten.”   

”Vid mitt skrivbord när jag väljer kvaliteter inför ny kollektion. Både tröjan och kavajen är från Totême.””Vid mitt skrivbord när jag väljer kvaliteter inför ny kollektion. Både tröjan och kavajen är från Totême.””Vid mitt skrivbord när jag väljer kvaliteter inför ny kollektion. Både tröjan och kavajen är från Totême.”
”Vid mitt skrivbord när jag väljer kvaliteter inför ny kollektion. Både tröjan och kavajen är från Totême.” Foto: MARCUS OHLSSON

Vilka arbetsuppgifter har du som designchef hos Totême?

”Mitt främsta ansvar är att leverera fyra ready to wear-kollektioner om året, samt skokollektioner och accessoarer. Jag ritar alla produkter och efter det tar vårt fantastiska produkutvecklingsteam över och förverkligar dessa. Jag ansvarar för att vi ska ha rätt mängd och de rätta produkterna till rätt pris för varje kollektion men också innebär min roll ett ansvar över designteamet. I mina uppgifter ingår bland annat att researcha, välja kvaliteter, styla kollektioner, lösa problem som uppstår och synka med Elin och även tolka hennes vision för Totême.”

”Här pinnar jag idéer, skisser och tankar i första stadiet av designprocessen, den stickade tröjan är från Totême.””Här pinnar jag idéer, skisser och tankar i första stadiet av designprocessen, den stickade tröjan är från Totême.””Här pinnar jag idéer, skisser och tankar i första stadiet av designprocessen, den stickade tröjan är från Totême.”
”Här pinnar jag idéer, skisser och tankar i första stadiet av designprocessen, den stickade tröjan är från Totême.” Foto: MARCUS OHLSSON

Om samarbetet med Elin Kling på Totême

Beskriv närmare om hur ditt samarbete med Elin Kling ser ut?

”Det känns som jag och Elin har lätt att förstå varandras referenser och känsla för estetisk. Vi har ett superfint samarbete under hela designprocessen och synkar alltid ihop oss inför kommande kollektioner. Vi delar samma passion och glöd för det vi gör. Vårt samarbete är väldigt viktigt för att Elin är en så pass stor del av den kvinna som Totême är. Vi har ständiga dialoger om vartenda plagg och accessoar som skapas och syftet för dem. Elins input och våra kreativa möten sätter en styrka i designen och vårt samarbete kring detta underlättar väldigt mkt för mig i ritandet inför varje kollektion.”

”Jag och Elin har lätt att förstå varandras referenser och känsla för estetisk

Vad är det du tilltalas av i Totêmes estetik?

”Enkelheten, behov före trenden. Det vill säga: strävan efter den perfekta produkten för det specifika ändamålet, den lilla extra edgen som sätter pricken över i. Vi gör inte produkter som vi själva inte tror på, och om en produkt inte riktigt ’är där’ jobbar vi vidare på den tills den känns rätt.”

”Kostym från vårkollektionen som är ute nu, min första kollektion för Totême. Redan en megafavorit i garderoben. Även skorna är från Totême.””Kostym från vårkollektionen som är ute nu, min första kollektion för Totême. Redan en megafavorit i garderoben. Även skorna är från Totême.””Kostym från vårkollektionen som är ute nu, min första kollektion för Totême. Redan en megafavorit i garderoben. Även skorna är från Totême.”
”Kostym från vårkollektionen som är ute nu, min första kollektion för Totême. Redan en megafavorit i garderoben. Även skorna är från Totême.” Foto: MARCUS OHLSSON

Om sin styrka som designchef på Totême

Vad är din styrka som designchef?

”Min styrka skulle jag säga är att jag är prestigelös och ödmjuk. Jag ser värdet i alla. Oavsett om man är en praktikant eller på en chefsposition så vet jag att alla har sin styrka i den roll de äger. Jag är också väldigt självsäker och vet precis vad jag vill ha, och det effektiviserar arbetsprocessen.”

Jag har aldrig gillat känslan av vanlig

Vad är mest utmanande?

”Den största utmaningen är alltid att få till samma uttryck och känsla i produkterna som jag föreställer mig i huvudet. Man har ju en idé om hur det ska se ut och kännas, men det är inte alltid lätt att transferera detta till verklighet. Designprocessen är dessutom inte heller ett enmansjobb, utan ett team som jobbar tillsammans för att tolka från skiss till färdig produkt. Men det jag älskar är just själva processen: att ta sig från en fix idé till verklighet – alla konversationer, motgångar och framgångar.” 

”I designrummet i ’Annecy coat’ från Totême. Ringarna är från Neva Oslo och vasen kommer från Asplunds.””I designrummet i ’Annecy coat’ från Totême. Ringarna är från Neva Oslo och vasen kommer från Asplunds.””I designrummet i ’Annecy coat’ från Totême. Ringarna är från Neva Oslo och vasen kommer från Asplunds.”
”I designrummet i ’Annecy coat’ från Totême. Ringarna är från Neva Oslo och vasen kommer från Asplunds.” Foto: MARCUS OHLSSON

Vad ger ditt arbete dig?

”Det ger mig utrymme, frihet och glädje. På sätt och vis är jag en del av mitt arbete – och det en del av mig och min personlighet.” 

Vad är kreativitet för dig?

”Frihet och passion. Ett sätt att få uttrycka sig ­mentalt.” 

Var hittar du inspiration?

”Före pandemin: över en flaska vin i Florens. Nu: över en flaska vin på kontoret.”

När är du mest kreativ?

”På natten. När jag ligger i sängen redo för att lägga mig, då kommer alla idéer. Jag brukar ha ett anteckningsblock liggande på nattduksbordet så att jag snabbt kan skriva ner allt jag tänker innan jag glömmer. Så finns det där när jag vaknar och kan processa vidare. Ibland är det helt galna grejer som antecknas, men det filtreras bort rätt fort!”

På sätt och vis är jag en del av mitt arbete – och det är en del av mig och min personlighet

Om en arbetsdag på Totême

Hur ser en typisk arbetsdag ut?

”En vanlig dag för mig innebär ständig kontakt med teamet, sourcing, olika slags möten, allt från avstämningar till beslutsfattande. Alla dagar ser gans­ka olika ut också. Ibland står jag på plåtning i studion en hel vecka ihop med brandteamet, och vissa dagar preppar jag och Elin inför kollektionsmöten med hela Totême-teamet. Vi har avprovningar vissa dagar, och andra dagar sitter jag i designrummet och researchar inför kommande kollektioner. Före pandemin kunde en vanlig arbetsdag också vara ett besök på fabrik eller hos någon av våra sko- eller tygleverantörer.”

Hur viktig är arbetsmiljön för resultatet?

”Superviktig. Jag blir väldigt stressad om det inte är rent och prydligt omkring mig. Allt har sin plats. Tyvärr blir det ofta väldigt stökigt när man jobbar med att skapa. Sen är det väldigt viktigt med rätt ­ljusförhållanden för mig. Har svårt att känna mig avslappnad och bekväm om inte ljussättningen är rätt. Uppfylls inte bland annat dessa krav är det svårt att jobba fram bra grejer.”

 

”Jag bär alltid med mig min kam från Byredo i väskan. Särskilt på vinter-halvåret då håret trasslar ihop sig efter halsduken. Sminkfavoriter är Chanels Beige clair-palett samt liten ansikts-borste. Både väskan och bältet är från Totême och ringarna är från Neva Oslo, dem bär jag alltid på lillfingret.””Jag bär alltid med mig min kam från Byredo i väskan. Särskilt på vinter-halvåret då håret trasslar ihop sig efter halsduken. Sminkfavoriter är Chanels Beige clair-palett samt liten ansikts-borste. Både väskan och bältet är från Totême och ringarna är från Neva Oslo, dem bär jag alltid på lillfingret.””Jag bär alltid med mig min kam från Byredo i väskan. Särskilt på vinter-halvåret då håret trasslar ihop sig efter halsduken. Sminkfavoriter är Chanels Beige clair-palett samt liten ansikts-borste. Både väskan och bältet är från Totême och ringarna är från Neva Oslo, dem bär jag alltid på lillfingret.”
”En av våra provdockor på kontoret, tillsammans med lite olika produkter och prover vi jobbar på.””En av våra provdockor på kontoret, tillsammans med lite olika produkter och prover vi jobbar på.””En av våra provdockor på kontoret, tillsammans med lite olika produkter och prover vi jobbar på.”
”Vår syarbetshörna.””Vår syarbetshörna.””Vår syarbetshörna.”
”’Satin slingback mule’ från Totême och en tröja som inte kommit i produktion än.””’Satin slingback mule’ från Totême och en tröja som inte kommit i produktion än.””’Satin slingback mule’ från Totême och en tröja som inte kommit i produktion än.”
1 AV 5
Foto: MARCUS OHLSSON
2 AV 5
”Jag bär alltid med mig min kam från Byredo i väskan. Särskilt på vinter-halvåret då håret trasslar ihop sig efter halsduken. Sminkfavoriter är Chanels Beige clair-palett samt liten ansikts-borste. Både väskan och bältet är från Totême och ringarna är från Neva Oslo, dem bär jag alltid på lillfingret.”
Foto: MARCUS OHLSSON
3 AV 5
”En av våra provdockor på kontoret, tillsammans med lite olika produkter och prover vi jobbar på.”
Foto: MARCUS OHLSSON
4 AV 5
”Vår syarbetshörna.”
Foto: MARCUS OHLSSON
5 AV 5
”’Satin slingback mule’ från Totême och en tröja som inte kommit i produktion än.”
Foto: MARCUS OHLSSON

Vilka material älskar du mest att arbeta med?

”Alla som känner mig vet att mina händer dras till silke och linne. Jag älskar naturmaterial och gärna lite torrare handkänsla. Stickat är favoriten i fråga om produktkategori, där kashmir förstås är ett favorit- material.”

Foto: MARCUS OHLSSON

Om sin kontorsstil på Totême

Hur klär du dig på jobbet?

”Ganska bekvämt. Jag har liksom nått en så mogen ålder att jag inte tillåter mig att vara obekväm. Ofta väljer jag en svart färgskala. Numera går jag också oftast i den kollektion vi jobbar på eftersom jag ’wear-­testar’ allt så att passform, kvalitet och design­uttryck­et verkligen stämmer överens med det vi vill förmedla och för att det ska få bli en Totême-produkt.”

Beskriv din stil?

”Street chic. Jag älskar mixen av urban stil och high fashion. Jag vill ha trendlösa härliga kvalitetsmaterial på plaggen men med en liten tvist i stylingen så att man inte blir alldeles för vanlig. Jag har aldrig gillat känslan av vanlig.”

”Stickad tröja från Totême och min ’old Céline’-väska som jag använder varje dag och har svårt att klara mig utan.””Stickad tröja från Totême och min ’old Céline’-väska som jag använder varje dag och har svårt att klara mig utan.””Stickad tröja från Totême och min ’old Céline’-väska som jag använder varje dag och har svårt att klara mig utan.”
”Stickad tröja från Totême och min ’old Céline’-väska som jag använder varje dag och har svårt att klara mig utan.” Foto: MARCUS OHLSSON

Hur spår du att ditt liv är om tio år?

”Det är svårt att tänka så långt in i framtiden, men jag tror att jag är kvar i samma bransch och jobbar vidare med det jag älskar. Förhoppningsvis finns det utrymme för att växa med Totême. Jag känner mig hemma här.” 

”Väska från Prada, stickad tröja från Totême och ringar från Neva Oslo.””Väska från Prada, stickad tröja från Totême och ringar från Neva Oslo.””Väska från Prada, stickad tröja från Totême och ringar från Neva Oslo.”
”Väska från Prada, stickad tröja från Totême och ringar från Neva Oslo.” Foto: MARCUS OHLSSON