Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: WTP / Wayne Tippetts/REX / Copyright Rex Features

Två svenska fransyskor avslöjar hemligheterna bakom den franska looken

Den franska feminint androgyna och avslappnat sofistikerade looken förtrollar kvinnor och män över hela världen. Hur gör de egentligen för att se så ledigt eleganta ut? STYLEBY bad två svenska fransyskor avslöja hemligheterna.

Modechefen Caroline Christiansson om stilen:

Caroline Christiansson

”Utifrån ser fransyskornas look så okonstlad ut, men i själva verket är det rufsiga, långa håret – helst etappklippt – säkert stylat av den bästa frisören i stan. Naglarna är ofta korta (alla fransyskor biter på naglarna) men alltid målade i Chanels Rouge Noir. I klädväg är koderna också rätt enkla – helst mörka jeans, svart kavaj, en gammal T-shirt, boots och den viktigaste detaljen: handväskan, som alltid är från ett lyxmärke som Chanel eller Hermès (helst vintage), eller mer rock’n’roll som Céline eller Lanvin. Men vad är det då som får hela världen att bli så fascinerad av den franska stilen? Det handlar om balans, att inte ”overdo it”. Då Chanel lanserade den androgyna tweedjackan 1925 var det en ny, vågad stil som sedan fortsatte med Yves Saint Laurent och hans androgyna kostymer och trenchcoats på 70-talet. I dag lever den franska stilen vidare genom Alber Elbaz och Lanvin. Denna look passar fransyskornas slanka figurer perfekt.

Charlotte Gainsbourg Foto: /IBL
Emanuelle Alt Foto: WTP / Wayne Tippetts/REX / Copyright Rex Features
Isabel Marant AW 2018. Foto: Anthea Simms / CAMERA PRESS/CAMERA PRESS

Halvsystrarna Lou Douillon och Charlotte Gainsbourg är nog de tydligaste representanterna för dagens franska stil. Även modechefen på franska Vogue, Emanuelle Alt, inspirerar. Hon bidrog även till Isabel Marants succé när hon konsultade för henne för ett par år sedan och fick modellerna på Marants visning att se supersexiga ut i vanliga stickade tröjor med fransiga jeansshorts och de rätta bootsen. Så visst är franskt mode simpelt – men det hela handlar om att ha attityd, och att välja! Om du ska ha kortkort kjol och sexiga Louboutins, sätt på dig en polo och en oversized herrkavaj, du ska inte visa ben och urringning samtidigt! Väljer du i stället långbyxor ska du toppa med en ursexig urringning i ryggen. En supertajt kort klänning kräver herrskor eller platta stövlar för att inte se vulgär ut. Och till sist – kom alltid ihåg accessoarerna. Klä dig simpelt, men var redo att spendera mycket pengar på snygga klassiska väskor och skor!”

Makeupartisten Karin Westerlund om makeuplooken:

”Välj det du känner för mest – och ta bort resten” Blek hy, suddiga ögon, hår som hellre är för lite än för perfekt borstat och en bar eller röd läpp är den ofta sanna klichén om den casualcoola fransyskans look. Hon, med en stilsäkerhet som har gått i arv från mormors mor, har aldrig blank hy men ser inte heller sminkad ut, och bär upp ett knallrött läppstift lika självklart som Chanel förknippas med svartvitt. Enkel, oansträngd och sofistikerad är nyckelord i den franska skönhetsvokabulären, och den parisiska estetiken kan vara både extravagant och excentrisk, men inom vissa gränser. Helst ska looken gå hem lika oklanderligt vid alla tillfällen och vara lika chic på Ritz-terrassen som cool i rockabillybaren La Féline! Fransyskor kan som inga andra konsten att vara två olika saker samtidigt: feminint androgyna, casualchica och lättsamt arroganta. Det är inte heller någon myt att även hon som är mest petite njuter av fett, socker och kolhydratsbomber utan att gå upp i vikt. Så vad är hennes hemligheter?

Franska beautyfavoriter

Franska apotek har med rätta blivit världsberömda för sitt kosmetiksortiment – nästan alla framgångsrika makeup-artister världen över har minst ett par produkter därifrån som de inte kan tänka sig att jobba utan. Det gäller att lära sig vilka knappt märkbara basrutiner som ska satsas på och att lägga till någon detalj som syns. Ett lite ovanligt knep är att sudda in mörkbrun kajalpenna under kindbenet för att ge ansiktet form, samma penna används runt ögonen och suddas in mellan fransrötterna och ut på ögonlocket. Pennan ska ha mjuk textur. Om foundation används alls så märks den absolut inte, och som rouge räcker det med lite av läppstiftet. Stilen handlar om subtila detaljer och ett viktigt attribut är självsäkerhet, livsnjutande attityd och en viss nonchalans. Den avslappnade looken bygger på konsten att välja det du känner för mest och sedan välja bort resten. Likaså när det kommer till maten: ’Lunch? Non merci, jag har redan ätit (en jättegod middag i går kväll)!’”

foto IBL