Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

WORKSHOP: ”Tricken för att köpa nya designerkläder ofta – och ha råd (jo, det går!)”

STYLEBYs Tina Lundin är en mästare på att köpa och sälja designerplagg. Hon ger dig en masterclass i att hålla garderoben uppdaterad med det senaste – utan att bli ruinerad.

MASTERCLASS MED TINA LUNDIN

”Om du följer mig på Instagram (@l_t_w_s_) eller på min blogg på STYLEBY.nu, så vet du att jag är en person som till 90 procent konsumerar mina kläder och accessoarer på lyxnivå. Jag köper hellre ett plagg jag verkligen vill ha i stället för tre som jag typ vill ha. Den absolut vanligaste fråga jag får från folk jag träffar är: ’Hur har du råd?’ Och ja – hur har jag råd? För mig handlar det om att prioritera. Jag sparar och ser upp med vad jag lägger mina pengar på. Men framför allt är jag duktig på att sälja av sådant som jag inte längre använder. Det är ju så på sociala medier – du ser det som kommer in, men du ser inte det som försvinner ut! Jag har satt i system att sälja gamla plagg för att kunna köpa nya. För några år sedan läste jag en artikel om japanska it-kids, och att många av oss här i väst som följer dem på Instagram utgår från att de är överklasskids med aldrig sinande ekonomiska resurser. Det stämmer inte, i stället var de väldigt tidiga med att sätta i system att köpa och sälja. De slår till tidigt på säsongens absoluta ’måsten’, de använder detta i några månader och får ut plaggen i sina kanaler – och när trenden peakar så säljer de plaggen till ett bra pris och hoppar på nästa trend. Och så fortsätter de. Det blir nästan som om de hyr plagget som du bara måste ha om du är en cool sociala medier-stjärna! Lite av det tänket har jag applicerat på min egen garderob, och nu bjuder jag på en liten kurs i hur du maximerar dina modeförsäljningar!”

”Denna trenchcoat från Céline är nog mitt absolut bästa köp, någonsin! Jag känner mig så fin i den. För att köpa den sålde jag bland annat en grön Vetements-hoodie som jag köpte när märket var på väg upp. När jag sålde den åtta månader senare var Vetements det hetaste märket på marknaden och min gröna hoodie var extremt eftersökt. Jag fick tillbaka varenda krona jag betalat för den.””Denna trenchcoat från Céline är nog mitt absolut bästa köp, någonsin! Jag känner mig så fin i den. För att köpa den sålde jag bland annat en grön Vetements-hoodie som jag köpte när märket var på väg upp. När jag sålde den åtta månader senare var Vetements det hetaste märket på marknaden och min gröna hoodie var extremt eftersökt. Jag fick tillbaka varenda krona jag betalat för den.””Denna trenchcoat från Céline är nog mitt absolut bästa köp, någonsin! Jag känner mig så fin i den. För att köpa den sålde jag bland annat en grön Vetements-hoodie som jag köpte när märket var på väg upp. När jag sålde den åtta månader senare var Vetements det hetaste märket på marknaden och min gröna hoodie var extremt eftersökt. Jag fick tillbaka varenda krona jag betalat för den.”
”Denna trenchcoat från Céline är nog mitt absolut bästa köp, någonsin! Jag känner mig så fin i den. För att köpa den sålde jag bland annat en grön Vetements-hoodie som jag köpte när märket var på väg upp. När jag sålde den åtta månader senare var Vetements det hetaste märket på marknaden och min gröna hoodie var extremt eftersökt. Jag fick tillbaka varenda krona jag betalat för den.”

1. Börja med ett nytt mindset:

Var inte sentimental. Att sälja är att kunna investera i något nytt. Tänk så, och det blir lättare att skiljas från plagg.

2. BESTÄM DIG FÖR ETT MINIPRIS

När jag säljer försöker jag alltid tänka: Vad är det absolut minsta jag kan tänka mig att sälja denna för? Jag sätter det som startpris på den auktionssajt jag valt. Vissa kan tycka att det är fegt, men jag tycker att det är ett förståndigt sätt att sälja på. På det sättet känner jag aldrig ånger inför en försäljning.

CelineCelineCeline
Celine

3. Håll koll på it-plaggen

Att hålla koll på vad som är hett just nu är så klart superbra. Céline tog tillbaka sin klassiska ”häst och vagn”-logo i våras. Äger du en väska från 70-talet med denna logo är den mycket säljbar.

4. Håll koll på märken som har en ny designer 

Efter Alessandro Micheles första visning för Gucci ökade intresset enormt, och sajter som Vestiaire Collective och The RealReal såg en kraftig ökning i allt som var Gucci. Alltså: Håll koll på märken som har en ny designer.

GucciGucciGucci
Gucci

5 . VAR NOGA MED BILDERNA

Bilderna du lägger upp på varan du ska sälja är A och O. Ju tydligare och finare bilder du har, desto mer pengar kan du få. Om du säljer en vara som varit en it-vara så är det superbra att lägga upp bild på en känd person eller influencer som använder plagget eller accessoaren.

6. BESTÄM PLATS FÖR FÖRSÄLJNING

Var du ska sälja beror helt på vad du ska sälja. Det finns ju otroligt mycket olika auktionssidor på internet – men vad säljer du var? Om jag säljer något från våra svenska varumärken så använder jag alltid Tradera. Acne Studios, Rodebjer, Dagmar och så vidare har ett bra andrahandsvärde där. Om jag jag ska sälja något från ett internationellt lyxmärke så är det Vestiaire Collective som gäller. Där kan köparen handla tryggt eftersom sidan går igenom allt och ser att det är äkta vara och att varan motsvarar den beskrivning som säljaren givit. Vestiaire tar en stor procent av priset, uppåt 30 procent, men det brukar ändå vara värt det. Ett tips är att vara tydlig med eventuella defekter om du säljer här, annars kan varan bli underkänd. Sedan kan det vara värt att nämna Ebay, så klart, där kan du sälja nästan allt.

Tina LundinTina LundinTina Lundin
Tina Lundin

7. VÄSSA MINNET OCH MODEKUNSKAPERNA

I en tid när en designer kanske bara stannar i tre, fyra år på ett märke är det viktigt att komma ihåg när du köpte ett visst plagg. Om du säljer en tröja från till exempel Balenciaga kan det vara jätteviktigt för köparen att veta vem som designade den – skillnaden mellan Alexander Wang och Nicholas Ghesquière kan vara 100 procent av priset.

8. HÅLL KOLL PÅ VÄXELKURSEN

Du kan tjäna tusenlappar genom att ha koll på växelkursen! Jag sålde en väska som jag köpte när dollarn låg under 7 kronor och sålde när den nästan var uppe i 9:50 kronor. Det tjänade jag tusenlappar på.

9. SÄLJ SNABBT 

Ett tips är att sälja när grejerna fortfarande är i säsong. Har du köpt något tidigt på säsongen kanske du känner dig klar med det plagget – då är det bra att sälja av det snabbt. Vill du inte behålla förra säsongens it-sko så säljer du den nu när värdet fortfarande är högt – och på det sättet finansierar du den nya säsongens it-sko!

foto Felicia Jonasson & JASON LLOYD EVANS