Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Courteney Cox och Cindy Crawford har båda pratat om sina skönhetsingrepp.Courteney Cox och Cindy Crawford har båda pratat om sina skönhetsingrepp.Courteney Cox och Cindy Crawford har båda pratat om sina skönhetsingrepp.
Courteney Cox och Cindy Crawford har båda pratat om sina skönhetsingrepp. Foto: Matt Winkelmeyer / Getty Images North America

Ta bort gammal filler – här är de nya skönhetssprutorna

DV undersöker vad de nya skönhetssprutorna kan åstadkomma – och vad du behöver tänka på om du är nyfiken på att prova dem. Dessutom reder vi ut begreppet ”filler migration” och hur det går till att tar bort gammal filler.

Begreppet ”tweakments” trendar stort i skönhetsvärlden och syftar på behandlingar som finjusterar och subtilt förbättrar ditt utseende. Populärast i klassen är botox och fillers, men nu har de fått konkurrens av en rad olika beautysprutor. Samtidigt skruvar vi ner volymen betydligt, stora läppar och överfyllda kinder är inget eftersträvansvärt och många väljer att ta bort gammal filler. Och den nya generationens skönhetsinjektioner riktar in sig mer på att ge en spänstig och frisk hud med mycket lyster, snarare än att eliminera alla rynkor. 

Cindy Crawford, till höger, berättade i Gala Magazine: ”Jag dricker mycket vatten, tänker på vad jag äter och hur jag tränar … men jag har min plastikkirurg att tacka för min fina hy.” Friends-stjärnan Courteney Cox har dock låtit ta bort sin filler, som gav henne ett svullet utseende.Cindy Crawford, till höger, berättade i Gala Magazine: ”Jag dricker mycket vatten, tänker på vad jag äter och hur jag tränar … men jag har min plastikkirurg att tacka för min fina hy.” Friends-stjärnan Courteney Cox har dock låtit ta bort sin filler, som gav henne ett svullet utseende.Cindy Crawford, till höger, berättade i Gala Magazine: ”Jag dricker mycket vatten, tänker på vad jag äter och hur jag tränar … men jag har min plastikkirurg att tacka för min fina hy.” Friends-stjärnan Courteney Cox har dock låtit ta bort sin filler, som gav henne ett svullet utseende.
Cindy Crawford, till höger, berättade i Gala Magazine: ”Jag dricker mycket vatten, tänker på vad jag äter och hur jag tränar … men jag har min plastikkirurg att tacka för min fina hy.” Friends-stjärnan Courteney Cox har dock låtit ta bort sin filler, som gav henne ett svullet utseende. Foto: Matt Winkelmeyer / Getty Images North America

Kända kvinnor bort gammal filler

Allt fler kända kvinnor börjar tala öppet om sina injektioner – och att de valt att ta bort fillers. Tweakment-entusiaster som Khloé Kardashian och Kylie Jenner har båda berättat om att de har löst upp gammal filler. Under åren har Friends-stjärnan Courteney Cox fått utstå grymma kommentarer om sitt puffiga ansikte, men i skönhetsmagasinet New Beauty avslöjade 58-åringen att hon låtit ta bort filler: ”Jag har fått all min filler upplöst. Jag är så naturlig som jag kan vara. Jag vill se ut som mig själv.”

Vad är ”filler migration”?

Är du skönhetsintresserad och har öppnat Tiktok på senare tid har du antagligen stött på innehåll om ”filler migration”.
– Migrerad filler är hyaluronsyra som har flyttat på sig och då hamnat utanför det område den var tänkt för från början. Vanliga områden för migrerad filler är omkring läpparna, (ank- eller snusläppar) eller i kinderna (pillow face), berättar injektionsspecialisten Lisa Larsson, leg. sjuksköterska på Svenska Hudkliniker.

Svenska Hudkliniker är en av Sveriges största estetiska kliniker och gör över 6 000 injektionsbehandlingar per år. Lisa Larsson upplever inte problem med migrerad filler från välkända preparat som restylane, men att vi fortfarande lever med följderna från en tidigare bristfällig lagstiftning.

Vissa fillers sprider sig i vävnaden och ligger tyvärr kvar i många år


– Enligt vår uppfattning beror migrerad filler i huvudsak på två saker: låg kvalitet på fillerprodukten och bristfällig teknik vid injektionen. Om en filler har opassande egenskaper leder det till problem som migrering, klumpar och inkapslingar. Vissa fillers sprider sig i vävnaden och ligger tyvärr kvar i många år. Det är ofta samma typ av fillers som är svåra för oss att få bort med hyalas. Det viktigt att man läser på noggrant om vilka produkter som används på kliniken och vilken forskning som finns om produkternas långsiktiga biverkningar. Titta även på klinikens före-/efterbilder för att försäkra dig om att det arbetar ”injektions-konstnärer” där. 

Hyalas är namnet på ett läkemedel som används för att lösa upp hyaluronsyra. Det aktiva ämnet är hyaluronidas. Alla som behandlar med fillers av hyaluronsyra ska ha tillgång till hyalas i händelse av ocklusion, alltså när ett blodkärl täpps till.
– Vi har hyaluronsyra naturligt i kroppen, den produceras och försvinner kontinuerligt. Hyaluronsyra i klassiska, volymgivande fillers är alltid korslänkad för att den ska stanna kvar i huden och inte lösas upp omedelbart. Ju fler korslänkningar i produkten, ju längre hållbarhet. Hyalas löser upp bindningarna och förstör molekylen.
– Dock förstör hyalas även din naturliga hyaluronsyra, men eftersom det produceras nytt hela tiden är det bara temporärt. Vid en behandling med Hyalas försvinner fillern vanligtvis inom ett till två dygn. Är patienten behandlad med filler av sämre kvalitet behöver vi ofta upprepa Hyalas-behandlingen för att få bort all oönskad filler. Minst två veckor bör gå innan du kan behandlas med ny filler igen för att vävnaden ska ha en chans att läka, säger Lisa Larsson.

LÄS MER: Skönhet som sticks – det senaste om botox, fillers och trådlyft

Injektionsspecialisten Lisa Larsson, leg. sjuksköterska.Injektionsspecialisten Lisa Larsson, leg. sjuksköterska.Injektionsspecialisten Lisa Larsson, leg. sjuksköterska.
Injektionsspecialisten Lisa Larsson, leg. sjuksköterska.

Mer än bara botox

1989 fick en amerikansk plastikkirurg till­låtelse av FDA (den amerikanska motsvarigheten till Läkemedelsverket) att behandla rynkor med botulinumtoxin, eller botox som är det kommersiella namnet. ”Neuromodulator” är det senaste vedertagna begreppet i branschen. Innan dess användes det under några decennier inom sjukvården för att motverka spasmer och tics. Numera är det världens mest populära medicinskt estetiska behandling. Behandlar man med botulinumtoxin är det muskler och mimikrynkor som påverkas, men effekten avtar successivt och håller i högst tre månader. Är doseringen rätt ska det inte ge ett stelt utseende. 

I ett avsnitt av Kocktails with Khloé berättade Kardashian-systern om när hon tog bort filler: ”Jag såg galen ut, och jag gick för att få det upplöst tre gånger.”I ett avsnitt av Kocktails with Khloé berättade Kardashian-systern om när hon tog bort filler: ”Jag såg galen ut, och jag gick för att få det upplöst tre gånger.”I ett avsnitt av Kocktails with Khloé berättade Kardashian-systern om när hon tog bort filler: ”Jag såg galen ut, och jag gick för att få det upplöst tre gånger.”
I ett avsnitt av Kocktails with Khloé berättade Kardashian-systern om när hon tog bort filler: ”Jag såg galen ut, och jag gick för att få det upplöst tre gånger.” Foto: Stefanie Keenan / Getty Images North America

Hollywoods kärlek till sprutorna har länge varit en illa dold hemlighet och allt fler kändisar öppnar upp om sitt användande av botox. Den Oscarvinnande brittiska skådespelaren Olivia Colman delade med sig i en intervju i The Times: ”Jag har gjort botox och jag älskade det, men jag har bara gjort det när jag vet att det är ett stort glapp mellan rollerna.”

Oscarvinnaren Olivia Colman berättade i en intervju att hon låtit injicera botox mellan skådisjobben – och inte berättat det för sin make.Oscarvinnaren Olivia Colman berättade i en intervju att hon låtit injicera botox mellan skådisjobben – och inte berättat det för sin make.Oscarvinnaren Olivia Colman berättade i en intervju att hon låtit injicera botox mellan skådisjobben – och inte berättat det för sin make.
Oscarvinnaren Olivia Colman berättade i en intervju att hon låtit injicera botox mellan skådisjobben – och inte berättat det för sin make. Foto: Araya Doheny / Getty Images North America

 

En spänstig, återfuktad och frisk hud med mycket lyster är målet

På kliniken Entouch i Stockholm är botox fortfarande den absolut vanligaste behandlingen, men numera finns det fler verktyg i lådan. Till skillnad från botox och traditionella injektionsbehandlingar med hyaluronsyra som syftar till att skulptera och öka volymen i huden riktar de nya beautysprutorna in sig främst på att ge dig fräsch hud, utan att drastiskt förändra ditt utseende.
– Stort fokus läggs på hudens kvalitet. En spänstig, återfuktad och frisk hud med mycket lyster är målet. Till vår hjälp har vi olika injektioner som gör att vi kan skräddarsy efter behov. Ett exempel är sunekos, och den senaste, jalupro super hydro, som med hjälp av mineraler och amino­syror förbättrar hudens kvalitet och inte bygger volym utan ger huden mer stadga, berättar Annika Harlén, leg. sjuksköterska och grundare av Entouch.

Annika Harlén, leg. sjuksköterska och grundare av Entouch klinik.Annika Harlén, leg. sjuksköterska och grundare av Entouch klinik.Annika Harlén, leg. sjuksköterska och grundare av Entouch klinik.
Annika Harlén, leg. sjuksköterska och grundare av Entouch klinik.


Profhilo har också seglat upp som en omåttligt populär behandling på senare år, just för sitt naturliga och återfuktande resultat. Den innehåller hyaluronsyra som inte är korslänkad.
– Profhilo har i stället stabiliserats genom att man kombinerat en högmolekylär och en lågmolekylär hyaluronsyra, enkelt förklarat. Den stannar i huden cirka 30 dagar men man kan bygga upp ett mer hållbart resultat genom att göra en kur. Profhilo funkar väldigt bra om man vill förebygga torr hud och motverka torrhetslinjer, säger Lisa Larsson.  

”Lite botox”, medgav Kim Kardashian i sin omslagsintervju för amerikanska skönhetsmagasinet Allure.”Lite botox”, medgav Kim Kardashian i sin omslagsintervju för amerikanska skönhetsmagasinet Allure.”Lite botox”, medgav Kim Kardashian i sin omslagsintervju för amerikanska skönhetsmagasinet Allure.
”Lite botox”, medgav Kim Kardashian i sin omslagsintervju för amerikanska skönhetsmagasinet Allure. Foto: Gotham / Getty Images North America
Gwyneth Paltrow lånade ut sitt ansikte till Xeomin, ett botulinumtoxinvarumärke och berättade för Harper’s Bazaar att hon låtit injicera ”en liten droppe” för att se ”mindre arg ut”.Gwyneth Paltrow lånade ut sitt ansikte till Xeomin, ett botulinumtoxinvarumärke och berättade för Harper’s Bazaar att hon låtit injicera ”en liten droppe” för att se ”mindre arg ut”.Gwyneth Paltrow lånade ut sitt ansikte till Xeomin, ett botulinumtoxinvarumärke och berättade för Harper’s Bazaar att hon låtit injicera ”en liten droppe” för att se ”mindre arg ut”.
Gwyneth Paltrow lånade ut sitt ansikte till Xeomin, ett botulinumtoxinvarumärke och berättade för Harper’s Bazaar att hon låtit injicera ”en liten droppe” för att se ”mindre arg ut”. Foto: Steve Granitz / FilmMagic

LÄS MER Sharon Stone, 64: ”Därför slutade jag med botox” 

De nya skönhetssprutorna

Lär dig mer om de nya alternativen för att förbättra och jämna ut hudtexturen, fylla ut förlorad volym och släta ut rynkor. 

Profhilo
Ökar hudens fuktnivåer och boostar kollagenet med hyaluronsyra. Sticken i sig, som utförs enligt ett förutbestämt schema, gör också att man får en lätt uppstramande effekt. Det går att behandla ansikte, hals, dekolletage, händer, armar … ja, alla områden där du upplever minskad fukt och elasticitet i huden.
– Jag tycker att man får otroligt fina resultat på sikt. Vanligast är att man gör två behandlingar med tre till fyra veckors mellanrum. Är du över 50 år brukar jag rekommendera en kur på tre gånger för att för optimalt resultat. Därefter behöver du en behandling i halvåret för att bibehålla resultatet, säger Lisa Larsson. Pris för en kur med tre behandlingar: 8 100 kr.

Jalupro super hydro
Precis som Profhilo innehåller Jalupro super hydro hyaluronsyra som återfuktar, men till skillnad från Profhilo har den även aminosyror och peptider som ytterligare stimulerar kroppens produktion av kollagen, elastin och hyaluronsyra. – Behandlingen ger spänst, återfuktning och lyster till huden. För optimal effekt gör man behandlingen två gånger med en månads mellanrum. Produkten injiceras i totalt 13 punkter (vid behandling av ansikte) och sprider sig därefter själv jämnt i vävnaden, säger Annika Harlén. Pris för en kur med två behandlingar: 7 500 kr.

Sculptra
Sculptra består av poly-l-lactic acid som är en syntetisk, biologiskt nedbrytbar och biokompatibel polymer som gradvis bygger upp hudens struktur genom att stimulera kollagen­produktionen.
– Den ger ett litet lyft och man behandlar främst tinningar, kindben och mot hårfästet, säger Lisa Larsson.
Sculptra har använts inom sjuk­vården sedan 1940-talet, men som estetisk behandling har den dragits med dåligt rykte.
– Nu har man utvecklat både formulan och tekniken, till exempel vilket lager i huden som ska injiceras, och i dag har Sculptra väldigt lite biverkningar och komplikationer, säger Lisa Larsson. Pris för en behandling: 8 000 kr.

Sunekos performa
Med en cocktail av mineraler och aminosyror suddar Sunekos performa ut fina linjer, ger en liten uppstramning och hjälper mot mörka ringar. Sunekos performa görs som en kur med tre behandlingar, och sedan en behandling en gång i halvåret för att upprätthålla resultatet.
– Jag föredrar att behandla ögonområdet med Sunekos performa framför traditionell filler, om du inte är väldigt hålögd, då behöver man mer volym, säger Annika Harlén. Pris för en kur med tre behandlingar: 7 500 kr.

Radiesse

En kalkbaserad injektionsbehandling som kan användas på flera sätt.
– Om man späder den fungerar Radiesse kollagenstimulerande och hudföryngrande på större områden, som kinder, dekolletage och handrygg. Den outspädda varianten är byggande och kan användas för att markera haka, käkben och kindben. Jämfört med hyaluron­syrebaserade fillers behöver man en mycket mindre mängd Radiesse för samma lyftkraft. Den håller också längre och du kan få ett resultat som håller upp till två år, säger Lisa Larsson. Pris för en behandling: 5 500 kr.

Artisten Katy Perry sa till Refinery 29: ”Jag har gjort laser och fått injektioner under ögonen, vilket jag rekommenderar för alla som vill ha en lösning på sina mörka ringar.”Artisten Katy Perry sa till Refinery 29: ”Jag har gjort laser och fått injektioner under ögonen, vilket jag rekommenderar för alla som vill ha en lösning på sina mörka ringar.”Artisten Katy Perry sa till Refinery 29: ”Jag har gjort laser och fått injektioner under ögonen, vilket jag rekommenderar för alla som vill ha en lösning på sina mörka ringar.”
Artisten Katy Perry sa till Refinery 29: ”Jag har gjort laser och fått injektioner under ögonen, vilket jag rekommenderar för alla som vill ha en lösning på sina mörka ringar.” Foto: Jason Kempin / Getty Images North America

 

Vad har hänt med Madonnas ansikte?

Foto: ROB LATOUR/SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK EDITORIAL/IBL

– Jag tror att Madonna har gjort en fettransplantation till ansiktet eller lagt in inplantat. När man gör en fettransplantation vet man inte innan hur mycket fett som överlever och därför överdriver man nästan alltid mängden. Många är oroliga för att se onaturliga ut av filler, men det är svårt att trycka in så mycket vanlig filler av hyaluronsyra för att få de där stora bulliga dragen måste man gå och bli injicerad många, många gånger. Jag tror att läkarna Madonna går till har svårt att säga nej, säger Lisa Larsson.

 

Lagen om estetiska behandlingar

Den 1 juli 2021 trädde lagen om estetiska injektionsbehandlingar i kraft, en lag vars syfte är att stärka skyddet vid estetiska kirurgiska ingrepp och estetiska injektionsbehandlingar. Den innebär att det bara är legitimerade sjuksköterskor, tandläkare och läkare som får utföra estetiska injektioner. Lagen innebär också att du som ny kund först måste komma på en konsultation där du får all information, som vad preparaten innehåller, hur behandlingen går till, prisförslag och vilka resultat du kan förvänta dig. Sedan ska du gå hem och fundera i 48 timmar innan du får göra själva behandlingen. 

LÄS MER Madonna efter attackerna mot ”nya” ansiktet: ”Ålderism” 

LÄS MER Hej då anti age – nu är mogen hy hett