Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Elizabeth Debicki spelar Diana i The crown, säsong 5.Elizabeth Debicki spelar Diana i The crown, säsong 5.Elizabeth Debicki spelar Diana i The crown, säsong 5.
Elizabeth Debicki spelar Diana i The crown, säsong 5. Foto: Netflix

The Crown går in i 90-talet – då har nya säsongen premiär

Det brittiska kungahuset lär fortsätta vara ett samtalsämne i höst när den femte och näst sista säsongen av The crown drar i gång på Netflix i november. Den här gången med nya skådespelare i rollerna när serien kliver in i 90-talet.

Världen har precis börjat återhämta sig efter drottning Elizabeth II:s bortgång. Den brittiska monarken gick ur tiden den 8 september, 96 år gammal och efter 70 år på tronen, och begravdes i en pampig men varm ceremoni en och en halv vecka senare. För alla som saknar henne kan kanske den nya säsongen av Netflix succéserie The crown fungera som en liten tröst – och givetvis även som en hyllning till den högt respekterade drottningen. 

Så vad kan vi förvänta oss av den femte, och näst sista, säsongen av The crown?

LÄS MER: Streamar du din stil? Tv-serierna som formar våra garderober

https://twitter.com/DiscussingFilm/status/1573732299727933440?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1573732299727933440%7Ctwgr%5Edc8e79fdeebfdfeebb6c8dcf1f7948b072d3ad1d%7Ctwcon%5Es1_c10&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.harpersbazaar.com%2Fculture%2Ffilm-tv%2Fa29890840%2Fthe-crown-season-5-news-cast-spoilers-date%2F

Vad kommer säsong 5 av The crown att handla om?

Med tanke på var säsong 4 slutade lär säsong 5 mestadels fokusera på vad som hände i och kring kungahuset under 90-talet. Enligt de rykten som kommit ut från det notoriskt hemliga teamet bakom serien lär handlingen inkludera prinsessan Dianas relationer med läkaren Hasnat Khan och affärsmannen Dodi Fayed, och troligen kommer även Dianas död i en bilolycka i Paris i augusti 1997 att vara med i den här säsongen, men om det blir så återstår att se. Att säsongen utspelar sig under 90-talet innebär även att prinsarna William och Harry fortfarande är barn, och troligen kommer branden på slottet i Windsor att figurera. Att den femte säsongen kommer att innehålla en hel del extra drama, även med The crown-mått mätt, är ingen vild gissning. 90-talet anses ju allmänt som det decennium som satt störst press på det brittiska kungahuset, bland annat eftersom flera av drottningens barn skilde sig under den här perioden. 

Vilka skådespelare får vi se i säsong 5 av The crown?

Precis som mellan säsong 2 och 3 är det nu dags för vaktombyte för skådespelarna. I säsong 1 och 2 var det Claire Foy som gestaltade drottning Elizabeth, i säsong 3 och 4 tog Olivia Colman över, och nu går stafettpinnen vidare till Imelda Staunton, en folkkär brittisk skådis som bland annat har synts i Harry Potter-filmerna. Hennes make prins Philip spelas av Jonathan Pryce och prins Charles (numera kung Charles III) gestaltas av Dominic West. Och prinsessan Diana då? Jo, hon kommer att spelas av Elizabeth Debicki, en skådespelare från Australien som vi bland annat har sett i filmen Tenet och tv-serien The night manager

Imelda Staunton spelar drottning Elizabeth och Dominic West gör rollen som prins Charles i nya säsongen av The crown som har premiär i november 2022.Imelda Staunton spelar drottning Elizabeth och Dominic West gör rollen som prins Charles i nya säsongen av The crown som har premiär i november 2022.Imelda Staunton spelar drottning Elizabeth och Dominic West gör rollen som prins Charles i nya säsongen av The crown som har premiär i november 2022.
Imelda Staunton spelar drottning Elizabeth och Dominic West gör rollen som prins Charles i nya säsongen av The crown som har premiär i november 2022. Foto: TT NYHETSBYRÅN / NETFLIX

LÄS MER: Inspireras av Dianas eviga stil – så skapar du looken

Elizabeth Debicki spelar prinsessan Diana i nya säsongen.Elizabeth Debicki spelar prinsessan Diana i nya säsongen.Elizabeth Debicki spelar prinsessan Diana i nya säsongen.
Elizabeth Debicki spelar prinsessan Diana i nya säsongen. Foto: Netflix/Keith Bernstein / Netflix/Keith Bernstein
Imelda Staunton och Jonathan Pryce som drottningen Elizabeth och prins Philip.Imelda Staunton och Jonathan Pryce som drottningen Elizabeth och prins Philip.Imelda Staunton och Jonathan Pryce som drottningen Elizabeth och prins Philip.
Imelda Staunton och Jonathan Pryce som drottningen Elizabeth och prins Philip. Foto: Netflix / Netflix

När börjar säsong 5 av The crown?

Den femte och näst sista säsongen av The crown drar i gång på Netflix den 9 november. 

LÄS ÄVEN: Kates första uppdrag som prinsessa – en hyllning till Diana

LÄS ÄVEN: Drottning Elizabeths stil satte färg på Storbritannien – se hennes färgmatchade stil