Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

1 AV 2
Vägen till starkare hår kan finnas så nära som i din trädgård
2 AV 2

Tjockare hår med rosmarin – så fungerar det och så provar du trenden

Rosmarin i håret är en stor trend på sociala medier och ska enligt utsago ge tjockare, längre, glansigare och starkare hår. Många menar att hemmakurer med rosmarin till och med kan stoppa håravfall. Men fungerar det verkligen? Damernas Värld reder ut trenden – så testar du Tiktok-trenden, och det säger forskningen.

Trenderna som lovar mycket på sociala medier är många, inte minst i skönhetsvärlden. Senast ut av megatrenderna är rosmarin i hårvård. I tusentals klipp, främst på plattformen Tiktok, syns närmast otroliga hårförändringar där människor går från trötta, livlösa hår och hårfästen som kryper uppåt i tinningarna, till tjockt hår och glansiga längder. Men som med det mesta när det kommer till det som visas upp på sociala medier gäller det att hålla ett kritiskt öga öppet. Det finns få mirakelkurer – gener och livsstil kommer i nästan alla fall att spela större roll. Just den här gången kan det dock finnas sanning bakom trenden. 

Varför ska man använda rosmarin i håret?

Rosmarin i hårvård är en ingrediens som faktiskt rekommenderas av många läkare. Bland den handfull studier som finns om rosmarinens effekter på hårväxt har särskilt en blivit uppmärksammad. I studien från 2015 kom forskare fram till att rosmarinolja var lika effektivt som och hade färre biverkningar än ämnet minoxidil, den aktiva ingrediensen i bland annat håravfallsbehandlingen Rogaine, när det kommer till att behandla ärftligt håravfall. Utöver att vara stimulerande för hårväxt och hårbotten har rosmarin även andra positiva egenskaper för håret, bland annat är den antibakteriell och lugnande.

Vem kan använda rosmarin i hårvård?

Alla kan använda rosmarin i håret, och det finns inga kända bieffekter. Tvärtom kan ingrediensen ge resultat på alla hårtyper och är säker att använda även på färgat hår. Den med känslig hårbotten bör vara extra försiktig med att inte applicera rosmarinolja direkt på huden, men en rosmarinbehandling kan ha en lugnande effekt på en irriterad skalp. Gravida bör dock inte använda rosmarinolja. 

Friskt, tjockt och glansigt hår med rosmarin. Foto: Rosdiana Ciaravolo / WireImage

Hur ska man använda rosmarin i hårvård – är det skillnad på rosmarinvatten och rosmarinolja?

Ren rosmarinolja bör inte appliceras direkt på hårbotten, utan i stället användas i en annan, neutral, olja eller i ett schampo. Att använda rosmarinvatten är ett annat alternativ för att spä ut den kraftfulla ingrediensen. Det finns många olika recept på rosmarinolja och rosmarinvatten i hårvård, här går vi igenom fyra olika:

1. DIY – Rosmarinolja som hårmask
Värm försiktigt upp 1–2 matskedar så kallad bärarolja (till exempel ricin-, argan- eller jojobaolja) genom att ställa ner en skål med olja i en skål med lite kokhett vatten. Precis när oljan smält, blanda ner 5–10 droppar rosmarinolja. Massera in i håret och hårbotten ordentligt. Låt verka 30–4 timmar, gärna med en handduk knuten runt håret. Vissa föredrar att sova med hårmasken, men det kan bli för starkt. Skölj sedan håret ordentligt med ljummet vatten och schamponera som vanligt. Använd cirka 1 gång i veckan.

2. DIY – Rosmarinolja i schampo
Du kan också, antingen som ensam användning eller i kombination med oljebehandlingen, droppa 4–5 droppar rosmarinolja i ditt schampo direkt i handen, röra ihop snabbt och applicera schampot som vanligt. Använd vid varje schamponering. 

3. DIY – Skölja håret med rosmarinvatten
Färdigt rosmarinvatten går att köpa i butik men det är inte svårt att göra eget. Koka upp 9 deciliter vatten och ett par kvistar färsk rosmarin. Låt sjuda ungefär 30 minuter och dra bort kastrullen från värmen. Låt svalna helt, sila av och häll upp i en flaska. Efter schampo och balsam, försök att få ut så mycket vatten som möjligt ur håret och skölj sedan med rosmarinvattnet. Du kan göra detta med håret över en skål, så att du kan skölja flera gånger. Skölj inte ur, och styla sedan som vanligt. Kan användas 1–2 gånger i veckan.

4. DIY – Spraya håret med rosmarinvatten
Du kan också hälla upp rosmarinvattnet i en sprayflaska, spraya det jämt över hår och hårbotten och massera in, 1–2 gånger per dag. Förvara vattnet i kylskåp i upp till en vecka.

När ser man effekt av användning av rosmarin i håret

Hur lång tid det tar för att se resultat är så klart individuellt. De flesta får vänta ett par månader till ett halvår av regelbunden användning. Många upplever då att särskilt babyhåren vid hårfästet blir fler.   

Hårprodukter med rosmarin – bästa köpen

Ekologiskt schampo med rosmarin, Rosemary shampoo, Urtekram.
ANNONS Köp här (länk till Lyko). 

Ekologisk rosmarinolja, Rosmarinolja 100 % eterisk olja, Better You.
ANNONS Köp här (länk till Meds). 

Populär hårbottenspray med rosmarin, Scalp treatment rosemary, Maria Åkerberg.
ANNONS Köp här (länk till Skincity). 

LÄS MER Glans och volym för grått hår – expertens tips och bästa produkterna