Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Tjuvkika på höstens trender 2012

Pre fall-kollektionerna kom till för att fylla glappet mellan sommarens tunna klänningar och vinterkylans varma kappor. Numera är pre fall-kollektionerna snudd på lika viktiga och trendsättande som vår- och vintermodet och når butikshyllorna redan i maj.  DV har tittat på årets kollektioner och listar 10 säkra hösttrender.

Få en försmak på höstens trender 2012 efter klicket ...

1. Byxfokus Byxor, byxor och åter byxor. Höstens byxor kommer stort i två olika varianter: dels korta cigarettbyxor som visar ankeln, dels hellånga byxor som döljer skorna och gör att dina ben ser ut att vara ungefär en mil långa. Gemensamt för höstens trendigaste byxmodeller? Båda har pressveck.

2. ÖverdådigSvulstiga broderier,
vräkigt stora halsband som med fördel kan bäras utanpå höstkappan och såväl guldfärgade som stenbeklädda kreationer. Glöm devisen less is more i höst! Det osar lyx upphöjt till tusen om höstmodet. Här finns ingen jantelag så långt ögat kan nå. Lyxen ska verkligen synas – och gärna överdrivet mycket. 

3. Mer boxigtNästkommande säsong spinner vidare på vårens boxiga silhuett, men tar nu steget till mer arkitektoniska snitt. Utskjutande axlar, överdimensionerade höfter, utstickande skörter och boxiga ärmar.
Höstens silhuett är skarp och innehåller många verktyg för att bygga en illusion av boxig kroppsform. 

4. PälsdetaljEn kappa helt i päls är förmodligen alldeles för varm i början av hösten, men en jacka eller kappa med lite snygga pälsdetaljer passar faktiskt alldeles utmärkt innan vintern kommer och kylan med den. Flera designers har tagit fasta på höstens pälstrend och smyckat axlar, midjor och höfter med fina pälsdetaljer.

5. SlaglöstKapp- och jackslagen lyser med sin frånvaro den kommande säsongen. I stället regerar rundade halsar i höst. Låter det kanske lite kallt? Den bästa – och absolut trendigaste – detaljen för att hålla värmen med stil i den slaglösa höstkappan är såklart att bära en hög polokrage under ytter-kläderna.

6. MönstratVårens och sommarens djärva mönster följer med oss in i höstmodet – och nu vågar vi verkligen bära mönster fullt ut från topp till tå, om vi ska tro modevärldens höstvisningar. Det allra bästa sättet att anamma denna hel-mönstrade trend? Det är att matcha mönstrade byxor med en mönstrad topp.

7. Damigt Nu är det dags att locka fram damen i dig. I höst är nämligen det damigt eleganta modet på trendtapeten igen. Det damiga modet tolkas bäst i form av markerad midja i en lång silhuett, bestående av pennkjol, jacka med skört eller figurnära klänning. Det är feminint värre
med andra ord – och mondänt så det förslår. 

8. HandskarDen perfekta accessoaren – tillika den mest mode­riktiga – i början av hösten är långa, snygga skinnhandskar. Hösthandskarna sträcker sig ända upp till mitten av överarmen. Om inte ännu längre. Den långa handsktrenden är ett ypperligt och nytt, hetare substitut för höstkoftan. Elegant, och minst lika värmande.

9. VolangEn av säsongens absolut mest moderiktiga detaljer är den volangförsedda klänningen och kjolen. Men du ska inte klä dig i ett hav av volanger i höst. Tvärtom. Det ska bara vara en enda vippande vacker volang på klänningen eller kjolen som börjar på mitten av låret och sträcker sig nedanför knäet. 

10. Svart skinnSyndigt, slimmat svart skinn syns överallt i höst. Tankarna går till 90-tals-filmen The Matrix, och stilikonen med högst trendgrad är den kvinnliga superhjälten, iklädd en slimmad svart kreation.
Ett extra lager skinn är helt rätt i höst, helt enkelt – och det får gärna vara i kjolform.