Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Foto: Irika Sandström

Välkommen DV:s nya skönhetsbloggare Zainab Jones!

Sjuksköterska, modell och nybliven skönhetsbloggare på damernasvarld.se – lär känna Zainab Jones, 40 år, och ta del av hennes välbeprövade hudvårdssrutin, hur hon blev av med svår akne och det viktiga arbete hon gör för att sprida kunskap om melaninrik hud.

Zainab Jones, 40 år, har fått en trogen följarskara på Instagram under namnet @min_melanin där hon utbildar och sprider kunskap om melaninrik hud och dess behov inom vården, men hon arbetar även som modell och sjuksköterska.

Du har börjat blogga på damernasvärld.se! Vad har du för mål och visioner för bloggen? 

– Min vision med bloggen är att lyfta upp det vackra med, och allt som rör, melanin och melaninrik hud; de problem vi stöter på i dag, vanliga hudtillstånd och hur man behandlar dem. Jag kommer att intervjua hudläkare som är experter på melaninrik hy, prata med frisörer som är experter på afrohår och lyfta upp personer med melaninrik hy inom mode- och skönhetsbranschen. Vi har länge exkluderats. Jag vill sprida kunskap om melaninrik hud och verka för ökad inkludering. Jag har så många idéer och tankar!

Hur började ditt djupare intresse för hudvård?

– Jag har alltid haft problem med akne och postinflammatorisk hyperpigmentering, det har varit väldigt påfrestande och det har påverkat mig väldigt mycket. Jag upplevde att inte kunskapen fanns gällande hur man skulle ta hand om de här problemen på just melaninrik hud. Istället blev jag rekommenderad produkter och behandlingar som förvärrade mitt tillstånd. Jag fick mörka fläckar över hela ansiktet. Det var många smärtsamma år och tusentals kronor som gick till produkter och behandlingar. Jag jobbar även som modell och kunde inte jobba under tiden, vilket jag mådde dåligt över. 

LÄS MER: Här kan du läsa Zainabs blogg 

Zainab Jones är ny bloggare på damernasvarld.se. Foto: Irika Sandström

Vilken behandling lyckades bekämpa aknen?

– Jag började med den receptbelagda krämen Differin som innehåller en form A-vitamin som behandlar akne. Hudläkaren introducerade mig också för Skinceuticals, som jag älskat sedan dess. Produkterna är framtagna av hudläkare och är baserade på forskning, så de funkar verkligen. Jag är så tacksam för att den hudläkaren tog sig tid och berättade hur jag skulle ska göra och använda hudvårdsprodukter, inte bara skrev ut ett akneläkemedel.

Vad är viktigt att tänka på om man drabbas av akne och har en melaninrik hy, för att minska inflammationen och risken för hyperpigmenteringar?

–  Melaninrik hud har större och mer aktiva melanocyter (de melaninproducerande cellerna) och kan lätt triggas igång att producera mer melanin vid inflammation, irritation eller skada på huden, vilket då kan leda till postinflammatorisk hyperpigmentering (PIH). Mitt bästa råd för att förhindra ärr och PIH är att få tidig behandling mot sin akne. A-vitamin exempelvis är en effektiv behandling mot både akne och postinflammatorisk hyperpigmentering och något jag alltid rekommenderar. När man använder aktiva ingredienser som exempelvis A-vitamin som kan vara väldigt starkt, är det viktigt att man introducerar produkten långsamt och verkligen vänjer huden. Det är viktigt även på en ljus hud, men på en melaninrik hud kan irritationen som kan uppstå leda till postinflammatorisk hyperpigmentering . 

– Använder du starka akneprodukter som kan torka ut huden, bör man komplettera med milda hudvårdsprodukter samt ingredienser som stärker och reparerar hudbarriären med exempelvis ceramider, glycerin, hyaluronsyra, squalene och niacinamid.

Foto: Irika Sandström

Om man drabbats av de mörka eller röda fläckarna som hyperpigmenteringen innebär, vad gör man?

– Det som alla hudläkare har rekommenderat är just A-vitamin, C-vitamin och niacinamid. Och solskydd. Det är att kasta bort pengarna om man inte använder solskydd, det är din bästa vän. Det finns en myt att svarta inte behöver solskydd. Vi har ett naturligt skydd i huden men bara motsvarande mellan åtta och 13 i SPF och hudläkare rekommenderar mellan 30 och 50 i SPF.

Exfolierande rengöring och återfuktande mask från Skinceuticals. Foto: Irika Sandström

Vad använder du, hur ser din dagliga hudvårdsrutin ut?

– Jag har använt Skinceuticals i tre år och känner att jag kan deras produkter. 

Jag använder deras Blemish + age cleansing gel, följt av exfolierande Pore minimizing toner från Skincity Skincare tre gånger i veckan, annars Klairs Supple preparation unscented toner som är en riktig fuktbomb och jättebra även för en fet hud. Efter det använder jag Skinceuticals Vitamin CE Ferulic eller Paula’s Choice C15 Super booster följt av 10% Niacinamide booster från Paula’s Choice. Jag avslutar med SPF; Ultra-light daily hydrating fluid från Paula’s Choice eller La Roche Posay Anthelios ultra SPF 50. Ingen av dem lämnar en vit hinna. 

– Det bästa för melaninrik hud är egentligen att använda solkräm med ett fysikalisk skydd av järnoxid som verkligen förebygger pigmenteringar, men det har vi dåligt av i Sverige. Det fungerar som ett färgpigment, gör att solskyddet inte lägger sig som en vit hinna och skyddar även mot blått HEV-ljus som kan tränga mycket djupare in i huden och bilda långvariga hyperpigmenteringar. Har man redan problem med pigmenteringar är solskydd med järnoxid det bästa för melaninrik hud!

– Till ögonen använder jag Versos Super eye serum med retinol och Toleriane Ultra eye cream från La Roche Posay, den rekommenderar jag till alla!

Niacinamid, retinol och C-vitamin är Zainabs favoritingredienser, här från Paula’s Choice och Verso. Foto: Irika Sandström

Hur tar du hand om huden på kvällen?

– Jag brukar säga att jag fokuserar på att skydda huden med niacinamid, vitamin C och SPF på dagen, medan jag behandlar huden på kvällen. Jag rengör med Blemish + age cleanser från Skinceuticals, använder Pore minimizing toner från Skincity Skincare var tredje dag, sedan 10% Niacinamide booster från Paula's Choice och Discoloration defense serum från Skinceuticals. Den senare är riktad just mot hyperpigmenteringar och innehåller tranexaminsyra som är mycket omtalad och effektiv. Jag har använt den varje dag i flera år och den ger fantastiska resultat. Efter serumet använder jag Differin, som är receptbelagd, och ansiktskräm. 

– Två gånger i veckan exfolierar jag huden med mandelsyra, som är det bästa alternativet för melaninrik hy. Den har större molekyler, så den irriterar inte. Jag rekommenderar alltid mandelsyra. 

Hudvårdsfavoriter från Skinceuticals och Paula’s Choice. Foto: Irika Sandström

Vad använder du själv för exfolierande produkt?

– Jag använder Elemis Pro-collagen tri-acid peel två gånger i veckan och jag är jättenöjd med den. När jag använder syror undviker jag att använda andra peelande produkter eller A-vitamin samtidigt för att inte irritera huden.

Peelingen Pro collagen tri-acid peel från Elemis används under kvällsrutinen några gånger i veckan.

Har du någon mask som du använder för att återfukta och stärka barriären? 

– Ja, det har jag. Hydrating B5 masque från Skinceuticals är helt fantastisk. Den kan jag starkt, starkt rekommendera, inte minst till alla de som går på någon form av aknebehandling där man kan bli väldigt torr i huden. Den är verkligen fuktbomb. Djupt återfuktande och jättebra även om man har oljig och fet hy. Jag använder den några gånger i veckan istället för nattkräm. 

Hur tar du hand om ditt hår, vad använder du och vad har du för tips och råd?

– Jag har ett lockigt afrohår som behöver väldigt mycket fukt. Jag tvättar det två till tre gånger i veckan med Shea Moisture Jamaican black castor oil schampo, inpackning och balsam som ger fukt och reparerar. Ibland gör jag en inpackning med kokosolja som jag lämnar i håret en timme innan jag tvättar det. Jag har också en leave-inprodukt som är så magisk, det är Hair food banana 3-in-1 dry hair mask treatment från Garnier. Om håret känns torrt på morgonen kan jag spraya det med vatten och sedan ta den krämen i håret och låta lufttorka, det är helt fantastiskt. Jag brukar kamma håret med en bred kam och jag använder aldrig värmeverktyg. 

En multifunktionell favorit för håret är Garnier Fructis banana hair food nourishing hair treatment.

Hur sminkar du dig till vardags och till fest?

– Jag älskar ”no-makeup-look”, och vill framhäva mina naturliga drag. Är det något speciellt sover jag med nattmask och använder sedan Isadoras Face primer med SPF 30 glowing, som ger fukt och lyster. Och så Mac Studio radiance face and body … herregud! Den rekommenderar jag till alla som inte vill ha en tung makeup. Den är så lätt, som en fjäder, och ser inte ut som att du har smink alls. Ibland kan jag ta en gnutta concealer från Mac under ögonen eller om det är någon fläck jag vill täcka, annars bara Mattifying loose powder från Inglot. Den suddar bort alla porer och allt som är ojämnt! Sedan tar jag Fenty Beauty krämbronzer Cheeks out som contouring och ett rouge som jag verkligen älskar, Omega liquid blush från Make the make. 

 

Makeup från Yves Saint Laurent, Make the Make och Mac. Foto: Irika Sandström

Hur ser din rutin för kroppen ut? 

– Jag torrborstar för att få igång cirkulation och lymfsystem och använder Cerave SA smoothing cleanser för att skonsamt exfoliera utan att störa hudbarriären. Den är bra även om man har problem med keratosis pilaris eller inåtväxande hårstrån, det är ett tips! Det som är vanligt för personer med melaninrik hud är att vi blir väldigt torra. Studier visar att melaninrik hud har lägre nivåer av ceramider och därför har en benägenhet för torrare hud. Genom att använda hudvårdsprodukter med ceramider kan man hjälpa till att stärka hudens barriär och förbättra fukthalten i huden. Jag använder Cerave Moiturizing cream för normal till torr hud. Det är återfuktande kräm som innehåller ceramider och hyaluronsyra som arbetar tillsammans för att återställa fukten och skydda hudens naturliga barriär.

Serum med retinol och bakuchiol från Paula’s Choice. Foto: Irika Sandström
Foto: Irika Sandström

Zainabs 3 oumbärliga skönhetsknep

Bra hudvård

– Satsa på produkter med aktiva ingredienser som A-vitamin, C-vitamin, niacinamid och solkräm.

Fukt på läpparna 

– På kvällen använder jag Isadora Clean start exfoliating lip scrub. En mjuk exfolierande produkt som tar bort döda hudceller. Den är utjämnande och lugnande och behöver inte tvättas bort då den är helt naturlig och innehåller sockerkorn och sheabutter för återfuktning. Sedan applicerar jag Isadora overnight revitalizing lip mask. En skonsam mask som reparerar och ger näring åt torra och skadade läppar över natten.

Krämigt smink

– Jag älskar att använda krämigt smink som man kan använda som läppglans, highlighter och rouge. Ett märke som har blivit min favorit är Make the make som dessutom är hudvårdande. De har nyligen släppt fantastiska färger! 

Läppmask och peeling för läpparna från Isadora och ett flytande matt läppstift från Nyx. ”Läppstiftet från Nyx är mörkt lila och jag verkligen älskar det. Perfekt nu under hösten också!” Foto: Irika Sandström

Zainab Jones

Namn: Zainab Jones.

Bor: Malmö.

Ålder: 40 år.

Familj: Gift, 2 barn.

Aktuell: Blogg på damernasvarld.se och instagramkontot @min_melanin

Foto: Irika Sandström

LÄS MER: Här har vi samlat Zainabs hudvårdsrutin och oumubärliga produkter

LÄS MER: DV:s bloggare Lotta Gray: ”Tid är det dyrbaraste vi har, vi har bara inte förstått det än”

LÄS MER: Zainab är också med i DV:s testpanel - läs mer om hela panelen här